Egészség

Antibakteriális törlőkendővel kell tisztán tartani a készülékeket

Több a súlyos fertő­zést okozó baktéri­um az okostelefo­nokon, a táblagépe­ken és a számítógé­pek billentyűzetén, mint az irodai vécék ülőkéjén – derült ki egy brit fogyasztóvédelmi kutatásból.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. augusztus 7. 16:34

táblagép
- Pexels-felvétel

A Which? című független brit fo­gyasztóvédelmi magazin mikrobi­ológiai kutatása során 30 érintő­képernyős telefonról, 30 tabletről és 30 számítógép­billentyűzetről vettek mintát. Volt olyan iPad, melynek mintájában 600 staphy­lococcus aureus baktériumot ta­láltak, ez a mikroba az ételmérge­zések leggyakoribb okozója.

Ugyanezzel a módszerrel az irodai vécéülőkéről vett mintán csak 20, okostelefonról 140, a legkoszo­sabb billentyűzetről 480 darabot lehetett megszámolni – idézi a The Daily Telegraph online kiadá­sa a tanulmányt.

A Which? szerint a szennyezés a mai kapkodó életmód, a gépek előtt ülve, maszatos ujjakkal elfo­gyasztott falatok és a gyors mosdó­szünetek számlájára írható. „Hoz­zájárul a problémához, hogy sokat viszik magukkal az elmaradhatat­lan készüléküket a vécére is. A mű­anyag eszköz felü­letén talált 600 mik­roba hihetetlenül sok.Azt jelenti, hogy egyesek igen ritkán mossák meg a kezüket” – mondta James Francis mikrobiológus, a kutatás vezetője. Ha az élelmiszeriparban egy étellel fog­lalkozó dolgozó kezéről a minta­vételnél ilyen mennyiségű kóroko­zót találnak, akkor annak el kell hagynia a munkahelyet, és meg kell tanulnia az alapvető higiéniai szabályokat – olvasható a tanul­mányban.

Az enterobaktériumokból 15 ez­ret találtak egyetlen táblagépen, négy okostelefonon és öt billen­tyűzeten. Ugyanekkor a tipikus vécéülőkén és a vécéöblítő fogan­tyúján kevesebb mint tízet. Sze­rencsére egyetlen kóli­ és szalmo­nella bak térium sem volt egyik mintában sem.

Az Ofcom brit független mé dia­szabályozó portál egy nyári kuta­tása kiderítette, az okostele­fon­ és tablettulajdo no sok annyira ragasz­kodnak a készülékeikhez, hogy 11 százalékuk videótartalmakat te­kint meg rajtuk a mosdóban. A 18–24 év közötti korosztály 20 százaléka viselkedik így.

A Which? szerint a készülékeket antibakteriális törlőkendővel szük­séges tisztán tartani, a billentyűze­teket pedig meg kell fordítani, hogy kiessenek a régi ételmaradé­kok és a por.

(informed)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.