Egészség

A gyors elalvás titka

Egy brit felmérés szerint már a gyerekeket is alvászavar gyötri. Tavaly a Glasgowi Egyetem tanulmánya kiderítette: az alvási ritmus felborulása hangulatzavarokat és depressziót is kiválthat, továbbá azoknak a hormonoknak a szintjét is megemelheti, amelyek az éhséget és az étvágyat szabályozzák, s így elhízáshoz vezethet. A The Sun című lap nemrég olyan tippeket közölt, amelyek állítólag gyors alváshoz vezetnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018. november 19. 19:01

1. Lélegezzen mélyen

Az olasz Alison Francis alvásszakértő szerint a gyors elalvást megkönnyíti a mély légzés. „A szívet, a hormonokat és az agyat nem tudjuk ellenőrizni, de ha megváltoztatjuk a légzést, megváltozik a szívritmus és megnyugszunk” -mondta. A stresszes alvászavaros ember felületesen lélegzik, ami a szervezetnek azt az üzenetet küldi, hogy: „harcolj vagy menekülj”. Ha mélyen lélegzünk, a szervezet mintha megpihenne, utána könnyebb elaludni.

2. Zümmögjön mint a méh

A szakember szerint a zümmögés „mély, gyógyhatású vibrációt jelent”, ami ellazítja az idegrendszert. Segíthet a szervezetnek abban, hogy több melatonint termeljen, hogy megszabaduljon a negatív érzelmektől. Hunyjuk be a szemünket, orron keresztül vegyünk levegőt, és zümmögjünk.

3. Szabaduljon meg a kék fénytől

Mind a telefon, az iPad, mind pedig a laptop kék fényt bocsát ki, ami gátolja az éjszaka termelődő melatonin képződését, mert a szervezet azt hiszi, hogy nappal van. A kék az energia színe, és az égbolt is kék. Napközben szükség van rá, de ha este éri a szervezetet kék fény, nem tud kikapcsolni. Hogy ezt elkerülje, piros, sárga és narancssárga fénnyel vegye magát körül. A halószobából tüntessen el minden műszaki berendezést, hogy este ne érje kék fény. Ha lefekvés előtt laptoppal kell dolgoznia, töltse le azt az applikációt, ami a laptop éjjel kibocsátott fényét borostyánszínűre változtatja.

4. Vezessen naplót

A szorongás egyre több embernek okoz problémát. A hosszan tartó, mindennapi stressz ritkán oldódik magától. A naplóírás megnyugvást hozhat, ugyanakkor enyhítheti a feszültséget.

5. Beszélgessen

Napközben általában nincs sok idő a történések feldolgozására. A naplóírás kiegészítője vagy alternatívája lehet a barátnőkkel, lakótársakkal vagy rokonokkal való beszélgetés. Így megoszthatja gondolatait, és kellemes perceket tölthet el azokkal az emberekkel, akik fontosak önnek.

6. Sétáljon

Előfordult önnel, hogy esti séta közben ásítozni kezdett? Ezt az oxigén okozta, amely a szervezetbe áramlik. Ha természetes fény éri a szervezetet, ez is a melatonin és a szerotonin termelődését serkenti. Tehát az esti séta nemcsak az emésztést segíti elő, hanem arra is kiváló, hogy előkészítse az alvást.

A halószobából tüntessen el minden műszaki berendezést, hogy este ne érje kék fény. (ČTK/The Sun)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető kívánt boldog karácsonyt Orbán Viktornak

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Hosszú Katinka és a magyar férfi vízilabda-válogatott az év legjobbjai a FINA-nál

16 éve volt utoljára fehér karácsony az egész országban, a Csallóköz és a Mátyusföld most is kimarad belőle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?