Egészség

„A gyógyszereket az orvos ajánlása szerint szedjék”

Dr. Gabriel Kamenský kardiológus azt mondja el, hogyan hathat a nagy hőség a magas vérnyomású beteg állapotára, és hogyan lehet védekezni a negatív hatás ellen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 20. 16:16

Ön tudta, hogy a magas vérnyomású emberek nyáron jobban érzik magukat? Ennek az a magyarázata, hogy melegben kitágulnak a vérerek, s a nyomás csökken. Ám a viszonylag jobb állapot más problémát okozhat, mégpedig azt, hogy ilyenkor sokan nem szedik rendszeresen a gyógyszert, és ezzel szív- és érrendszeri veszélynek teszik ki magukat.

Mire kell odafigyelni?

Válaszol: Dr. Gabriel Kamenský kardiológus

„A magas vérnyomásban szenvedőknek a hőség valóban veszélyes lehet. A gyors hőmérséklet-változás, a légkondicionált helyiségek és a túlmelegedett gépkocsi rosszullétet válthat ki. Tehát ha probléma nélkül szeretné a nyarat túlélni, bizonyos szabályokat be kell tartani. Ez elsősorban a 65 évnél idősebbekre és azokra vonatkozik, akiknek egyéb betegségük is van. Szeretném minden beteg figyelmét felhívni arra, hogy a gyógyszereket szigorúan az orvos ajánlása szerint szedjék. Előfordulhat, hogy a korábban hosszú ideig stabilizált vagy enyhén magas vérnyomás lecsökken. Ez az idősebbeknél fordul elő, akik nem éreznek szomjúságot, ezért nem isznak elegendő folyadékot. Fontos, hogy ha ismételten alacsony vérnyomást mérnek, kérdezzék meg a orvostól, nem kell-e – főleg a reggeli adagot – csökkenteni. A kezelést semmiképpen nem szabad megszakítani, mert a magas vérnyomás kezelése hosszú távú, rendszerint az élet végéig tart – figyelmeztetett dr. Gabriel Kamenský kardiológus, majd hozzátette: – Minden hirtelen időjárás-, hőmérséklet-, nedvességtartalom- és légnyomásváltozás hat az emberi szervezetre. Akinek nem normális a vérnyomása, a változást még erősebben érezheti. Ha csökken a légnyomás, csökken a vérnyomás is. Ellenben ha hirtelen lehűl a levegő, az erek összehúzódnak, és a vérnyomás megemelkedik.” Veszélyes lehet az alacsony hőmérséklet és a hőmérséklet-változás is. A vérnyomásmérő ugyan megmutatja az aktuális értéket, de ez nem jeleni azt, hogy 5 perc múlva is ugyanolyan lesz a vérnyomás. Ezért fontos, hogy a beteg rendszeresen, egy hétig naponta többször mérje, lehetőleg azonos körülmények között.

A lakosság 35 százaléka

Nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen a vérnyomásunk, mert a kezeletlen magas vérnyomás súlyos, nemegyszer végzetes következménnyel jár. Az agyi érkatasztrófák 54 és a szívinfarktusok 47 százalékáért épp a magas vérnyomás a felelős. A sok információ ellenére az emberek nagy része még mindig azt hiszi, hogy őket a magas vérnyomás nem érinti, csak az időseket. Szlovákiában a 25–64 évesek 35 százaléka szenved magas vérnyomásban.

Jó, ha van otthon vérnyomásmérő

Akinek modern vérnyomásmérője van, ott nem lehet baj a helyes méréssel, hiszen a műszer mindent egyedül végez el. Az az ideális, ha a beteg nemcsak este, hanem reggel is megméri a vérnyomását, így derülhet ki a veszélyes reggeli magas vérnyomás. Lehetőség szerint a munkahelyén is mérje meg, hogy nem ingadozik-e napközben. Akinek magas a vérnyomása, szabadságra is vigye magával a vérnyomásmérőt. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?