1952 óta kötelező a tüdőbaj elleni védőoltás

– Szlovákiában a WHO által ajánlott módszerekkel, legkorszerűbb eljárásokkal, szerekkel kezeljük a tüdőbetegeket. A legkevésbé fertőzött országok közé tartozunk, 2004-ben 713 új beteget vettünk nyilvántartásba. Bár tavaly emelkedett a tébécések száma – 743 eset – , nem kell tartani tőle.

– Szlovákiában a WHO által ajánlott módszerekkel, legkorszerűbb eljárásokkal, szerekkel kezeljük a tüdőbetegeket. A legkevésbé fertőzött országok közé tartozunk, 2004-ben 713 új beteget vettünk nyilvántartásba. Bár tavaly emelkedett a tébécések száma – 743 eset – , nem kell tartani tőle. Akkor sem, ha Európa 2004-ben 450 ezer fertőzöttet és 70 ezer halálesetet jegyzett. A tébécé főleg a volt Szovjetunió egyes államaiban, valamint Romániában ütötte fel a fejét – ismertette a helyzetet dr. Ladislav Chovan professzor, a hazai pneumológiai társaság elnöke. Szlovákiában a tébécé főleg a 70-80 éves korúak körében fordul elő, de megbetegedtek 30-45 éves férfiak is. Az alacsony fertőzöttség a kötelező vakcinációnak köszönhető. Az újszülötteket 1952 óta védőoltásban részesítik. A menekültek kötelező szűrésen vesznek részt, évente kb. húszan kerülnek a Vyšné Hágy-i tüdőgondozóba. A felnőtt romák körében előforduló tébécé főleg a rossz szociális helyzetre vezethető vissza, (a 743 beteg közül 103 roma), a 21 tüdőbeteg gyermekből 14 a keleti országrészben, a kassai és eperjesi régióban élő roma. (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?