Autó-motor

Nem minden országból érdemes használt gépkocsit behozni

ÖSSZEFOGLALÓKülföldön olcsóbban hozzájuthatunk néhány autóhoz, de ügyelni kell arra is, hogy a gépjármű megfeleljen a szlovák előírásoknak. Ha figyelembe vesszük az összes kiadást, akkor nem is olyan biztos, hogy végül előnyösebb lesz a behozatal.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 27. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Külföldön olcsóbban hozzájuthatunk néhány autóhoz, de ügyelni kell arra is, hogy a gépjármű megfeleljen a szlovák előírásoknak. Ha figyelembe vesszük az összes kiadást, akkor nem is olyan biztos, hogy végül előnyösebb lesz a behozatal. Előny lehet, hogy a kocsi minden bizonnyal jobb műszaki állapotban lesz, magasabb felszereltségi szinten, kevesebb futott kilométerrel – már ha nem tekerték át a kilométerórát.

Többet ugyanannyiért

Az autók behozatalának előnyössége mindig a konkrét típustól és modelltől függ. Bizonyos márkáknál megéri behozni a kocsit, másoknál már nem annyira. Ezért nem lehet általánosítani, a konkrét autóknál mindig külön ki kell számolni a kiadásokat, hogy kijelenthessük, megéri-e a vásár vagy sem. Egy Németországból behozott VW Passat ugyanannyiba kerülhet, mint nálunk, azzal a különbséggel, hogy a németnek jobb felszerelése és műszaki állapota lehet. Rendszerint mindig a drágább modellek behozatala előnyös, gazdagabb felszereléssel. Ebből a szempontból értelmes kompromisszum a németországi vagy franciaországi járgány. Meg kell fontolni azt is, hogy a megtakarítás a prioritás vagy inkább az, hogy jobb minőségű autóhoz jussanak. A járgányok beszállításával foglalkozó szakértők szerint a szlovákiai vásárlók gyakran hajlandóak többet fizetni egy Németországban, mint Szlovákiában vett autóért.

Csak hogy bejelentsék

az autót

A gépjármű behozatalánál arra is ügyelni kell, hogy a járgány teljesítse a szükséges előírásokat, megfeleljen a szlovák törvényeknek.

Ha valami miatt majd nem teljesíti az előírásokat, akkor nem fogják nyilvántartásba venni – ez főleg az Európai Unión kívüli országokból behozott autókra vonatkozik.

Például az Amerikai Egyesült Államokban vásárolt autón piros rendszámtáblák lesznek, amit a szlovák jogszabályok nem engedélyeznek. A járgány további részei sem felelnek meg az előírásoknak. A tulajdonos viszont ideiglenes, hat hónapig érvényes kivételt kaphat ilyen autó használatára – ez idő alatt viszont pótolnia kell a hiányosságokat, hogy a rendőrségtől megkapja az engedélyt a gépkocsi szlovákiai használatára.

A Nagy-Britanniából behozott autókra is ügyelni kell, a jobb oldalon levő kormányt a szlovák műszaki normák nem ismerik, tehát ilyen autót nem regisztrálnak, a tulajdonos semmilyen kivételre sem számíthat. (dem)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.