Autó-motor
Tekintélyes megjelenés, egyedi meghajtás - Képarchívum

Mitsubishi Outlander PHEV

Demecs Péter

2018. január 10. 11:23

A Mitsubishi további más márkával együtt eltökélte, hogy a következő években tökéletesíteni fogja hibrid meghajtású modelljeit. Ennek a fáradozásnak az egyik ékes példája az Outlander, amely három motor kombinációjával dolgozik.

Ez a modell, melynek teljes neve Outlander PHEV ugyanúgy mint más, jelenleg elérhető hibrid vagy plug-in hibrid elsősorban azoknak megfelelő választás, akik otthon vagy minimum a munkahelyükön fel tudják tölteni az elemeket, s akik naponta nem tesznek meg túlzottan sok kilométert.

Bonyolult rendszer

A motorházban érdekes, egyedi motorkombinációt találnak. A klasszikus kétliteres benzines négyhengeres MIVEC erőforrás egyfokozatos sebességváltóval van kombinálva. Ezen kívül a meghajtásról további két elektromotor is gondoskodik, az egyik az elülső, a másik a hátsó kerekek meghajtásáért felelős; a négyhengeres motor egyfajta generátor szerepét látja el, az általa létrehozott energiát használják el az elektromotorok. Ha több energiára van szükség, tehát miután a sofőr erőteljesebben letapossa a gázpedált, akkor a négyhengeres motor automatikusan csatlakozik az első kerekek meghajtásához, s ettől a pillanattól már nemcsak az energia gyártásában, hanem a meghajtásban is kiveszi a részét.

Amint a középkonzolon bekapcsoljuk az EV jelölésű gombot, az autó tisztán elektromos meghajtásra működik, ilyenkor a benzinmotor sem kapcsol be. Nyugodt vezetési tempónál a klasszikus motor akár teljesen is ki lehet kapcsolva, a gyártó szerint színtiszta áramra 52 kilométert is megtehetünk, nekem, bármennyire is igyekeztem, úgy harminc kilométeres távot sikerült levezetnem áramra. A következő opció az energiatakarékos üzemmód, amelyben az autó próbálja kímélni az akkumulátorokat, a harmadik lehetőség pedig az energia utántöltése.

Egy elektromobil teljesítménye 82 lóerő, az elülső forgatónyomatéka 137 Nm, a hátsóé 195 Nm. A benzinmotor 121 lóerővel dolgozik, 190 Nm-es forgatónyomatékkal. A hibrid meghajtás összesített teljesítménye 203 lóerő. 11 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet.

Játék a fogyasztással

A két elektromotornak köszönhetően az Outlander PHEV azon hibridek egyike, amelyeket reálisan a hétköznapi forgalomban is használhatnak anélkül, hogy egyetlenegy csepp üzemanyagot is elhasználnának. A hálózati áramból való feltöltés körülbelül öt óráig tart, ám a Chademo gyorstöltőknek köszönhetően 80 százalékos feltöltést 25 perc alatt is elérnek.

A gyári adatok szerint a kombinált fogyasztás 1,7 l/100 km, ám azt hiszem mindenki érzi, hogy ez az adat az abszurditás határán mozog. Igen, mint írtam, az Outlander PHEV-t használhatjuk egyetlenegy csepp üzemanyag nélkül is, viszont csak azzal a feltétellel, hogy az elemek teljesen fel vannak töltve. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a benzinmotor fogyasztása a tíz litert is túllépi. Ebből pedig következtetést tudok levonni: a megszokottnál is gyakrabban kell majd megállni tankolni. Olyan reális kompromisszumnak a kilenc liter körüli fogyasztás tűnik, az autó rendszeres, ám nem folyamatos feltöltésével.

Ami a teljesítményt illeti, szubjektív benyomásom szerint abszolút elegendő, sőt, meglepően erőteljes az Outlander PHEV. A tesztelt változat ráadásul az autógyártó 100. évfordulója alkalmából legyártott különkiadás volt, így ha még jobban ki akarnak lógni a sorból, ezt is megrendelhetik.

Az Outlander, ahogy azt korábbi tesztben már leírtam, rendkívül kényelmes, biztonságos járgány. Olyan autó, amelyet jó vezetni. Sejteni lehet, hogy ebben a kivitelezésben sem tartozik a legolcsóbbak közé, másrészt aki megveszi, az még mindig számíthat a háromezer eurós állami támogatásra, ilyen összeget kapnak vissza több részletben azért, mert alternatív meghajtású autót vásároltak.

Outlander 2.0 MIVEC PHEV

Hengerűrtartalom 1998 cm3

Teljesítmény 89 kW (121 LE)/4000 fordulatnál

Forgatónyomaték 190 Nm/4500 fordulat

Elektromotorok teljesítménye kétszer 60kW (82 LE)

Elektromotorok forgatónyomatéka 137 Nm és 195 Nm

Összteljesítmény 149 kW/203 LE

Meghajtás AWD

Kombinált fogyasztás (gyári) 1,7 l/100 km

Üzemanyagtartály térfogata 45 l/100 km

Modell akciós ára 42 900 euró

Modell ára „100 éves különkiadás” 36 900 euró

Önnek ajánljuk