Autó-motor

A szlovákiai sztrádákon is tesztelnék a 140 km/órás sebességkorlátozást

Pozsony | A szomszédos Ausztriában néhány autópályaszakaszon próbaidőre bevezették a 140 km/órás sebességhatárt. A hatóságok figyelni fogják a sofőrök reakcióit és a forgalmat, s ha beválik a legmagasabb megengedett sebesség megemelése, akkor a sztrádák kétharmadán 130-ról 140 km/órára növelik a sebességet. Mint kiderült, ettől az ötlettől a szlovák közlekedési tárca sem ódzkodik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 1. 19:57

Egyenes, biztonságos útszakaszon lehetne csak növelni a gyorsaságot   - TASR-felvétel

Az osztrák próbaidő egy évig tart, ezalatt mérik a levegőszennyezettséget, a zajártalmat, a valós átlagsebességet és a balesetek arányát. Az így szerzett adatok alapján döntenek a „Tempo 140” esetleges végleges bevezetéséről. A kísérleti jelleg miatt a hatóságok osztrák hírügynökségi információk szerint elnézőek lesznek a megemelt sebességhatárt kis mértékben túllépő autósokkal, így – legalábbis Felső-Ausztria területén – elvileg akár a 159 kilométeres száguldást is büntetlenül meg lehet úszni.

Eltérő korlátozások

Az APA számítása szerint a leghosszabb részszakaszon, az Oed és a melki híd közti 44,6 kilométeren 88 másodpercet takaríthatnak meg a menetidőből az autósok az új csúcssebességgel.

A közlekedési minisztérium döntését a sebességhatár felemeléséről egyébként minden ellenzéki párt bírálta, mint a környezetre és az utazók biztonságára ártalmas populista intézkedést. Norbert Hofer szabadságpárti közlekedési miniszter viszont hangsúlyozza, hogy a 130 kilométeres sebességhatárt 1974-ben vezették be, azóta pedig az autók biztonságosabbak lettek s kevésbé szennyezik a légkört. „Hiszem, hogy az autópályáink érettek a 140 km/órás sebesség bevezetésére. Nem mindenütt, de a hosszú egyenes szakaszokon biztosan. Ott, ahol erre nem lesz lehetőség, közlekedési táblákkal csökkenthetjük a sebességet” – fűzte hozzá Hofer.

Európában csak két másik országban, Lengyelországban és Bulgáriában megengedett a 140 kilométeres sebesség autópályán, a legtöbb helyen a 130 kilométer/óra a felső határ, sőt nyolc országban csak 120, Németországban pedig nincs kötelező felső határ, de ajánlott a 130.

Amerika

Észak-Amerikában a sebességkorlátozás autópályákon 110–120 km/óra, illetve az USA-ban 70–75 mérföld/óra között mozog. 65 mérföldes sebesség már csak néhány államban, Alaszkában, New Yorkban vagy Oregonban érvényes. Nem szabad megfeledkezni Texasról sem, amely fokozatosan a sebességet fokozatosan 85 mérföld/órára akarja emelni.

Dél-Amerikában általában a 120–130 km/órás sebesség engedélyezett. Egyes országokban, például Bolíviában viszont nincsenek sztrádák, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy az országban legtöbb 80 km/órával lehet haladni.

 

2018. szeptember 11. 14:33

Jövőre sem emelkedik az autópálya-matrica ára

Ázsia, Ausztrália

Ázsia jelentős részén, tehát Oroszországban és Kínában 120 és 130 km/óra engedélyezett az autópályákon. Az Egyesült Arab Emirátusokban 140 km/óra a megengedett tempó, a legalacsonyabb, 70 km/órás sebességgel Guam szigete rendelkezik.

Ausztrália egyes részein törölték a sebességkorlátozást, még olyan utakon is, mint a Stuart autópálya, ami gyakorlatilag megegyezik egy szlovákiai elsőrendű úttal, mivel kétirányú és csak kétsávos. A kontinens többi részén viszont 110 km/óra engedélyezett, néha ettől szigorúbb a korlátozás.

Változás Szlovákiában

Az országban már többször felmerült az autópályákon érvényes sebességkorlátozás megemelése. 2007-ben például az első Fico-kormány több tagja azt akarta, hogy a sztrádákon 160 km/óra legyen a legmagasabb megengedett sebesség. „Vannak bizonyos szakaszok, amelyeken ilyen sebesség elfogadható lenne” – mondta az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák. A gyorsaság növelését az ittas vezetéseiről is elhíresült Ján Slota is támogatta volna. „Kezemmel, lábammal megszavaznék egy ilyen javaslatot” – mondta Slota.

A merész tervek viszont végül nem valósultak meg, ám hosszú évek után úgy tűnik, az illetékeseknek nagy inspirációt jelent az osztrák hatóságok tesztelése. „Mi is fontolgatjuk, hogy kiválasztunk egy szakaszt, amely nem annyira veszélyes, s ha a belügyminiszterrel is megegyezek, akkor mi is kipróbáljuk ezt” – nyilatkozta a Markíza híradásában Érsek Árpád közlekedési miniszter. „El tudjuk képzelni ezt a megoldást. Minden a tárgyalásokon és a szakértők véleményén múlik. Először az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat kell felkészíteni erre a módosításra” – mondta Denisa Saková (Smer) belügyminiszter.

Azt, hogy melyik szakasz lenne ideális Szlovákiában a 140 km/órás sebesség bevezetésére, egyelőre nem tudni. Mivel összefüggő egyenes szakaszt kellene kiválasztani, a legesélyesebb a Csehországba vezető D2-es sztráda. (dem, index, mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újra vizsgálat indult az újságíró halála kapcsán

VIDEÓ: Harabin rappelt egyet az elnökválasztás kapcsán

„Ilyen jubileumról álmodtam”

A nagy meleg miatt megszakíthatják a versenyeket a tokiói olimpián

Avicii családja alapítványt hoz létre a zenész emlékére

Húsz éve ellopott Picasso-festményt találtak Hollandiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?