Agro

Mit hoz magával a kisgazdaságok támogatása a nagyokkal szemben?

Versenyképesebb lehet a szlovák mezőgazdaság a kis- és a nagyobb vállalkozások kölcsönösen előnyös együttműködésével, mint egymással szemben állva.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 8. 13:00

Számtalan egyéb lehetőség mellett a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (kamara) honlapján (http://sppk.sk/) lehet figyelemmel kísérni az EU következő 7 éves tervezési időszakra szóló Közös Agrárpolitika (KAP) tagállamok közti egyeztetéseinek fejleményeit. Tapasztalható, hogy a jelenlegi egyeztetések alaposabb elemzésekre, mélyebben kidolgozott stratégiai tervek kidolgozására alapoznak a korábbiaknál. Erről tanúskodik többek közt a kamara honlapján május 6-án „Horúca diskusia” címmel megjelent írás. A szerző, Jozef Artim, a kamara központi igazgatója, az előszóban a többéves pénzügyi keret számtalan megoldandó kérdése közül kiemeli a közvetlen kifizetések „külső konvergencia” néven ismert témakör tisztázásának kérdését. A konvergencia módszerével bonyolult matematikai elemzések alapján lehet keresni az álláspontok közeledését. Itt az alapvető kérdés a közvetlen támogatások elosztásának az igazságossága. Azonban nézőpont kérdése, hogy ki mit tart igazságos elosztásnak? Az egyenlő értéket a tagországok közt, vagy a közvetlen kifizetéseknek a bevételekhez, árszínvonalhoz, esetleg egyéb kritériumhoz kötött arányokat, azaz az egyes tagországok hagyományainak figyelembe vételét?

Érdemes tanulmányozni a kamara igazgatójának írásában Alan Matthews, az európai agrárpolitika egyik kiváló professzora számításai szerinti várható 1 hektárra eső elosztást 2027-ben az egyes tagállamok között. Ebben a kimutatásban Szlovákia feltételezett hektáronkénti támogatása kb. 250 €, vagyis nagyjából 15 €-val kevesebb lehet az EU-s átlagnál (264 €). A tárgyalások jelenlegi állapotában még számtalan a nyitott kérdés. Nem lehet tudni, hogy Szlovákia milyen pozícióba kerül a tárgyalások befejeztével. Viszont a felelősségteljesen, előrelátóan működő vállalkozásoknak már most gondolni kell a jövőre, tervezniük kell még az ilyen bizonytalan időszakokban is. Amivel számolni lehet, a megközelítőleg kiszámítható területalapú támogatások és a kiemelt speciális ágazatok, termékek külön támogatásai. Ezek már ma kb. 80–90 százalékos pontossággal kiszámíthatók.

A legbizonytalanabb helyzetben azok a nagyobb területen gazdálkodók vannak, akiket leginkább érint a támogatási plafon bevezetése, ill., hogy milyen formában lesz az megvalósítva. Figyelembe lesz-e véve az érintettek jelenlegi termelési szerkezete, az alkalmazottak száma stb. Amennyiben a támogatási plafon bevezetésével az érintettek számára csökkentett közvetlen támogatások valamilyen formában és kellő mennyiségben nem jelennek meg a kiemelt ágazatok, mint a speciális növények, vagy az állattenyésztés támogatási rendszerében, már előre borítékolható pl. további tehenészetek, a sertéstelepek és bizonyos speciális növények termesztésének felszámolása. Ez a helyzet viszont szöges ellentétben van Szlovákia élelmiszer-szükségleteinek saját termékekből való előállítása növelésének a szándékával. A támogatási plafon, ill. az új 7 éves tervezési időszak támogatási rendszerének eddigi alakulása, a leginkább komoly stratégiai döntéskényszer elé állítja a leszűkített szerkezetű, nagyrészt a gabonafélékre és az olajos növényekre szakosodott nagyobb vállalkozásokat. Valószínű, hogy ezek nagy része kisebb-nagyobb termelési szerkezetváltásra kényszerül. Náluk a leginkább indokolt az új stratégiai terv kidolgozása, sőt az alternatív tervek kidolgozása.

A jelek szerint a szlovák mezőgazdaság és élelmiszeripar újabb mérföldkő előtt áll. Ha ebben a helyzetben a hozzáértő szakembereknek, ill. a leginkább érintetteknek vannak aggodalmaik, akkor azok jogosak. Ugyanis belpolitikai szinten is érezhetően kerül túlsúlyba az olcsón eladható, leegyszerűsített, a hozzáértést nélkülöző megnyilvánulás. Helytelenül, egyre erősödik a kis mezőgazdasági termelők szembeállítása a „nagyokkal”. Felelős politikai posztot betöltő „szakértők” némelyike nagy hangsúllyal emeli ki, hogy támogatási előnybe kell helyezni a kis- és közepes vállalkozásokat (KKV) a nagyvállalkozásokkal szemben, nagy nyomatékkal hangsúlyozva a nagyok elleni „harcot”. Emellett talán nem is tudatosítják, hogy a szlovákiai mezőgazdasági vállalkozók abszolút többsége a KKV csoportba tartozik. Tudniillik az EU-ban jelenleg használt besorolás szerint nagyvállalati kategóriába az évi 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató és az 50 millió €-t meghaladó éves bruttó árbevételt elérő vállalkozások sorolhatók.

A másik oldalon a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkozható és éves nettó 2 millió € árbevételt nem meghaladó vállalkozások a „mikro” csoportba tartoznak. Jóllehet számszerűleg ez a mikrocsoport a legnagyobb, azonban a mezőgazdasági bruttó termeléshez a legnagyobb részben hozzájáruló csoport a kis- és a közepes vállalkozások, akár természetes személyként, akár jogi személyként működők, köztük azok, akik állattenyésztéssel és/vagy speciális növénytermesztéssel is foglalkoznak. Amennyiben ezek a húzó vállalatok a szakszerűtlen, hatástanulmányokat, elemzéseket figyelmen kívül hagyó felületes politikai döntések áldozatául esnek, akkor további nagy visszafejlődésnek nézhet elébe a szlovák mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A kis családi vállalkozások az ún. „pozitív diszkrimináció” alapelv alapján kiemelt – helyeselhető – támogatása mellett nincs szükség a szerkezetileg jól kiépített, versenyképes nagyobb vállalatok működésének ellehetetlenítésére. Számtalan példa mutatja, hogy a nagyobb és kisebb vállalkozások kölcsönösen előnyös együttműködve fejlődhetnek, habár ez nálunk szokatlan, de még az is elképzelhető, hogy együttműködve tervezik jövőjüket. Inkább erre kellene ösztönözni őket, nem pedig a szembenállásra.

Varjú János, a komáromi Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.