Agro

Miért beszélünk mindig a gyökérről?

A tápanyag felvételének egy fontos tényezője a talaj mikrobiális élete. A baktériumok a gyökér környékét igazítják el, illetve az aköré csoportosuló tápanyagokat, hogy azok felvehetők legyenek a növények számára.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 2. 12:20

A bakteriális élet számára fontos a szerves anyag jelenléte a talajban. Ezért lényeges a hajszálgyökerek képzésének elősegítése, amelyek szállítják az organikus anyagokat.

Az őszi búza esetében a gyengébb és közepesen erős egyedeknél a mellékhajtások kialakulásáig 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-t alkalmazunk 15% karbamiddal, mangánnal, 0,7 l/ha CCC és 0,1 l/ha B-al. A rövidítés első időpontjában 0,1 l/ha ENERGEN APIKÁL-t alkalmazunk, ekkor a készítmény még nem befolyásolja a vetéssűrűséget. A rövidítés első stádiumától adagolunk 0,1 l/ha ENERGEN 3D PLUS-t a vízmegtartás érdekében, és a nitrogénnel való munka segítésére. A túlsűrített búzánál 0,5 l/ha ENERGEN APIKÁL-t vetünk be, amely leválasztja a gyengébb mellékhajtásokat. Ugyanezt tehetjük az őszi árpa, rozs és triticale esetében is.

Jaroslav mach

Az őszi káposztarepcénél a gyengébb gyökérzetű és gyérebb állományba (30 növény/m2) 0,5 l/ha ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS-t alkalmazhatunk. Ez segíti a nitrogénnel való munkát, morforegulációs hatású, segíti a dús gyökérzet kialakulását. A sűrűbb repcébe 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-t adagolhatunk. A 25 cm-nél magasabb növénybe a bimbó megjelenésééig ENERGEN STIMUL PLUS készítményt alkalmazhatunk 0,5 l/ha adagolásban. A közepesen erős és erős növényzetbe, amelyek erős gyökérzettel rendelkeznek, az 0,1 l/ha adagolású ENERGEN 3D PLUS-t ajánljuk, amely segíti a tápanyagfelvételt és a víz megtartását. Ezt az alkalmazást megismételhetjük még 2-3 alkalommal a virágzás idejéig.

A tavaszi árpának, mint az összes tavaszi növénynek általában sokkal kevesebb figyelmet szentelünk, mint az őszieknek. Ez azért is van, mert kevesebb idő van a „hibaelhárításra“, és nagyobb az esély a stresszhelyzetek kialakulására, főleg a szárazság okozta stresszre. Ezért is fontos a jó gyökérzettel rendelkező erős mellékhajtásokkal rendelkező növényzet kinevelésére.

A tavaszi árpa csávázásához alkalmazhatunk ENERGEN GERMIN-t 0,5 l/t adagolásban együtt az ENERGEN FULHUM PLUS készítménnyel (0,5 l/t). A kezdeti fejlődési szakaszban ne féljünk a bőséges tápanyagutánpótlástól, a mellékhajtások kialakulásáig.

A mellékhajtások idején a készítményekkel a hozamot növeljük. Gondolnunk kell arra, hogy a nagy gyökerek szabályozzák a növekedést, több erős mellékhajtást képeznek, és erősítik a növényt. A nagy gyökerek több tápanyagot és nedvet vesznek fel. Ez az oka annak, hogy a tavaszi árpa esetében az ENERGEN FULHUM PLUS készítményt ajánljuk alkalmazni 0,5 l/ha adagolásban, amihez 0,1 l/ha bórt adhatunk. A gyengébb növényzet esetében az adagot 0,3 l/ha csökkenthetjük, viszont ekkor kétszer is alkalmazhatjuk. A BBCH 29-31 – vagyis a mellékhajtások kialakulásának végezetével, és a szálkásodás kezdetén utoljára adhatunk 5-7 %-os karbamidot, amelyhez ajánljuk 0,1 l/ha adagban az ENERGEN APIKÁL-t.

kamil kraus

A tejesedés idején a sörárpánál már nem ajánlatos növelni a nitrogén-tartalmat a szemben. A szárazabb területeken nagyon jól teljesített az ENERGEN FRUKTUS PLUS 0,1 l/ha adagolásban, amely nagyon jól segít a stresszhatások leküzdésében. Alkalmazható kétszer is 0,25 l/ha adagolásban, amikor is segít eltávolítani a gyengébb, parazitikus mellékhajtásokat, és az asszimilátumokat a fő kalászokba irányítja. Ezzel növeli az EMT-t is, ugyanakkor a szemek nagyságát kiegyenlíti, ezzel pedig megakadályozza azok kiszórodását a szitán keresztül.

A zab rendkívül jól reagál az ENERGEN FULHUM PLUS 0,5 l/ha adagolására. A mák viszont az ENERGEN AKTIVÁTOR-t szereti 0,5 l/ha adagolásban a levélrózsa megjelenése idején, a Caramba készítménnyel együtt bevetve. A pollen-tetrádokban (ívelt, zöld főbimbó), zinkkel és bórral együtt a legjobb eredményeket az ENERGEN STIMUL PLUS éri el 0,5 l/ha adagolásban.

Figyelje a YOUTUBE-on az ENERGEN CZ csatornát

(ENERGEN SK s.r.o., Ing. Róbert Vitáriuš, 0908 705 573, energensk@gmail.com, www.energen.info)

Jaroslav Mach és Ing. Kamil Kraus

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?