Agro

Kukorica + Galleko® = elégedett termelő

A tavalyi szezonban nagyobb figyelmet fordítottunk a kukoricára. Egyrészt a nagy termőterület, másrészt a jövőbeni szerepe miatt választottuk ezt a terményt, no meg azért is, mert az utóbbi években a nagy szárazság nagyon próbára tette ezt a növényt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 6. 11:08

Számtalan kísérletet végeztünk, amelyek célja bizonyítani a Galleko alkalmazásának jelentőségét a kukorica különféle termesztési körülményei mellett (fajta és hibrid, lokalitás, talajtípus, csapadékeloszlás, stb.). Mindegyik kísérleti és kontroll variáns azonos tápanyagellátást, vegyszeres védelmet kapott, és azonos agrotechnikai eljárásban részesült. A különbség csak abban volt, hogy a kísérleti variánst még kezelték a Galleko készítményeivel is.

Eredetileg a Galleko rast és Galleko kvet a plod készítményeket szerettük volna alkalmazni. A Galleko rast készítményt 4-6 leveles fázisban adagoljuk a metodikai előírások szerint, hogy a fiatal növényre fejthesse ki hatását. Fő feladata a gyökérrendszer minőségének javítása, a jobb hozzáférés elősegítése a vízhez és a tápanyaghoz, a növekedés serkentése, a zöldtömeg növelése, nem utolsó sorban pedig a stresszhatások csökkentése, amelyeknek a fiatal növény a fejlődés kezdeti fázisában ki van téve. A Galleko kvet a plod készítményt később alkalmazzuk, amikor a növény már elérte kb. az 1 méteres magasságot. Feladata elsősorban kiegészíteni a stresszhatás-csökkentő anyagokat a fejlődés további fázisában. Ez azért fontos, mert a kukorica ekkor lép a gyors növekedés fázisába, gyorsan vesz fel nagyobb tömeget. A készítmény hatása látható a nagyobb és hosszabb csöveken, és a kisebb mennyiségű beszáradt szemekben.

A rövid tavasz, illetve az emiatt bekövetkezett tavaszi munkacsúcs és technikai korlátok miatt a metodikai folyamaton azonban változtatni kellett. De ez a gyakorlatban is így működik. Mi is alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, és más metodikát választottunk. Épp emiatt érdekesek és értékesek az eredmények.

Dél-Csehországban öt vállalatnál (ZD KRÁSNÁ HORA NAD VLTAVOU a.s., Krásná Hora központ, Včelná központ; AGPI a.s. Krsice növénytermesztés; Třemošenská a.s.; Mrákov földművelésügyi kereskedelmi szövetkezet) vizsgálták a Galleko hatását a gyökérrendszerre, illetve a csövek súlyára.

A Galleko hatása a növényekre nem csak a gyökérrendszeren volt látható, hanem maga a növényzet is szemmel láthatóan zöldebb volt, a levelek jobban „kiterültek” a stresszhatások ellenére is. A kontroll esetében viszont a levélzet szárazabb volt és védekezett a vízpárolgás ellen.

galleko 1

Kontroll, Hybrid KWS Walterina, fotó 2018.8.15, Třemošenská a.s, Pilseni járás

 

galleko 2

A Galleko készítményekkel kezelt növényzet, Hybrid KWS Walterina, fotó 2018.8.15, Třemošenská a.s., Pilseni járás

 

A csapadékhiányt tapasztalták az NPPC VÚRV Piešťany (Vágbori, Pőstyéni járás) kísérleti állomáson is, ahol több éve végeznek kísérleteket a Galleko készítményekkel. 2017-ben a szárazság miatt a kukorica hozamai 1,65 t/ha - 3,01 t/ha körül mozogtak. Bár nehéz ilyen számok mellett rentábilis termesztésről beszélni, de a Galleko készítményekkel kezelt növények jelentős növekedést (+ 1,36 t/ha) eredményeztek. Ez a hozamnövekedés nem csak a készítménybe fektetett költségek megtérülését eredményezte, hanem lehetővé tette a szárazság okozta veszteség csökkentését is. A tavalyi év a termést illetően már jelentősen jobb volt, így a Galleko készítmények további pozitívumokat hoztak.

Tavaly a szárazságban kísérletek zajlottak a prágai CSME-n is (Červený Újezd; kísérleti állomás, Prága – nyugat), amikor a szemhozam és a szilázsanyag növekedését vizsgálták. Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., így foglalta össze az eredményeket: „A 2018-as kísérleti évben nyilvánvaló, hogy a növények nem kaptak kellő csapadékot, és idő előtt befejeződött a vegetáció. A lerövidült vegetáció megmutatkozott az összes kísérleti parcellán... Mindenképp pozitív eredmény, hogy a Galleko készítményei kedvezőtlen körülmények közt is növelik a zöldtömeg-hozamot, és a szemhozamot is.”

Mindenki számára, aki szilázs-kukoricát termeszt, érdekesek lesznek a CHMEL spol. s r.o. (CSK) kísérleti eredményei. A különbségek szabad szemmel láthatók az alábbi felvételen.

galleko3

Balra kontroll, jobbra Galleko készítményekkel kezelt növény. Fotó: 2018. 9. 4, CHMEL spol. s r.o., Rakovník járás

 

A részletesebb analízist követően bebizonyosodott, hogy a Galleko rast 0,5 l/ha és a Galleko kvet a plod 0,5 l/ha adagolása pozitívan hat a keményítő-tartalomra. Az eredményekből kitűnik, hogy a Galleko® technológiának van létjogosultsága a szemes- és a szilázs-kukorica termesztésében is. Javítja a hozam mennyiségét, a termés minőségét, ezzel pedig a gazdasági mutatókat is.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?