Agro

Az ASAHI SL hatása a kedvezőtlen környezeti tényezők mérséklésére

Minden év okoz meglepetéseket a gazdák számára, így az idei kora tavasz időjárása is eltér a sokéves átlagtól ugyanis a február, március de az április sem hozott kellő mennyiségű csapadékot. Jelen pillanatban országosméretű szárazságról beszélünk. Az őszi vetésű növények szenvednek a vízhiányától és állíthatjuk, hogy a terméshozam nem fogja elérni a várt mennyiséget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 3. 10:49

Ha nem változik az idő, a tavaszi vetésű kultúráink kelése, fejlődése is problematikus lesz. A kalászos gabonák kondíciója rohamosan romlik mivel a szárazság egyik ismervénye a rossz tápanyag felvétel, ezért mindenképpen levélen keresztül (foliárisan) kéne táplánunk a növényeket. Annak ellenére, hogy az őszi káposztarepce jól áttelelt és jó kondícióval indított, most a virágzás kezdetén, teljesvirágzásban igényelné a vizet, hogy a virágkötés megfelelő hatású legyen.

Ezen problémák ismeretében a termelők figyelmébe ajánljuk az AM-AGRO Kft. portfóliójában található és a jól bevált nitrofenol tartalmú biostimulátort, amely ASAHI SL név alatt található a kereskedőknél. Az ASAHI SL jelentősége az említett abiotikus hatások után egyértelműen indokolttá teszi használatát akár a gyümölcsösökben, szőlőben, de úgyszintén a szántóföldi növénytermesztésben is.

 

Hogyan hat az ASAHI SL?

Az ASAHI SL hatóanyagai sejtszinten hatnak. Ez nem műtrágya. Hatását a műtrágyák, levéltrágyák segítik. Serkenti a sejtnedv áramlást. Az ASAHI SL hatóanyagainak egyedülálló hatása, hogy segítik a növényt a környezet negatív hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kártevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. Fokozza a növény tápanyagfelvételét, felfokozza az életfolyamatok intenzitását, elősegítve a több és jobb minőségű termés elérését. Közvetlen hatással van a terméskötődésre, a stresszhelyzetek okozta virág és termés-elrúgás mérséklésére.

Az ASAHI SL növényi stimulátor jelentős intenzifikációs tényezőt jelent a növénytermesztésben. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy serkentő hatását csak abban az esetben képes kiváltani, ha a többi agrotechnikai és termesztői elvet betartjuk. A növények az ASAHI SL való kezelés után ellenállóbbak a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben jobban kihasználják a talajban levő tápanyagokat, ellenállóbbak a gombabetegségekkel szemben, gyorsabb a kezdeti növekedésük és a fejlődésük, ami rendkívül fontos.

 

A biostimulátor alkalmazása a napraforgóban

Az ASAHI SL fontos szerepet játszik a tavaszi vetésű növényeink termesztési technológiájában is. A napraforgó az egyik legfontosabb termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai iparinövény-termelésünkben. Vetésterülete az utóbbi években Európában mintegy 10 millió ha-ra növekedett, viszont az idei évben a napraforgó termesztése Európa szerte visszaesést mutat a kedvezőtlen felvásárlási árak miatt.

A talajra kevésbé igényes növény a napraforgó. A szélsőséges viszonyok kivételével minden talajon termeszthető, de természetesen a jobb talajokon többet terem. Viszont az intenzív fajták a talajra is igényesebbek. A napraforgónak, elég sok tápanyagra van szüksége, hogy potenciális termőképességét minél jobban kihasználhassuk. Intenzív körülmények között nincs szükség közvetlen istállótrágyázásra, de gyengébb talajokon adhatunk alá istállótrágyát is.

asahi napraforgóban

Balra: ASAHI SL nélkül, jobbra: ASAHI SL használata után

 

A napraforgó gyomirtása után is bevethetjük

A napraforgó termesztésének meghatározó része a hatékony gyomirtás. A napraforgó gyomflórája vetési idejéből adódóan, jellemzően melegigényes, későn csírázó egynyári egy és kétszikűekből, valamint évelő egy és kétszikű gyomokból áll. A vetést követő időszakban, a talajhőmérséklet emelkedésével, számos melegigényes gyomfaj kezdi meg csírázását.

Az állomány regenerálására a gyomirtók használata után ajánlatos a napraforgó kezelésébe beiktatni az ASAHI SL biostimulátort. Posztemergens gyomirtó szerek kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil) az ASAHI SL-t kijuttathatjuk tankkeverék kombinációban is, és applikálhatjuk az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legjobb ha a gyomirtós kezelés (tünetmegjelenés) után 2-3 nappal alkalmazzuk.

Végső soron az ASAHI SL hatása magasabb hozamokban és minőségi termékekben nyilvánul meg.

AM-AGRO s.r.o., 0915 378 591, info@am-agro.com, www.am-agro.com

Svoren Pál

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?