Agro

Már nem ismeretlen Szlovákiában a DIECI

A teleszkópos rakodógépek piacán több tucat modell létezik, és a legtöbbjük nagyon hasonló. Éppen ezért a gép részleteinek és megbízhatóságának nagyon fontos szerepe van a választásban. Ha valakinek egy márkával pozitív tapasztalata van, akkor nagy valószínűséggel hű marad ahhoz, amely nem okozott csalódást.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. május 6. 14:09

Agroservis

A DIECI nem olyan régen még viszonylag ismeretlen márka volt Szlovákiában, bár Olaszországban csaknem hatvan éve folyik a gyártás. A DIECI manipulátorok az egyedi tervezésükkel, az átlagon felüli felszereltségükkel, vagy például a jól sikerült Vario meghajtással váltak világszerte ismertté. Ez utóbbinak köszönhetően a gép vezérlése minden eddiginél kényelmesebbé válik. Ha ehhez hozzáadunk 4,2 tonna teherbírást, majdnem 7 méteres magasság-tartományt, a 4485 cm3 űrtartalmú és 114 kW maximális teljesítményű motort, akkor ez lehet az egyik fő érv, amikor új rakodót választanak a gazdák a gépparkba.

Teljesítmény és tervezés szempontjából, de a költséghatékonyságot tekintve is nagyon érdekes gépek, amelyek sokoldalúan használhatók a mezőgazdaság központjában, az istállókban, a mezőkön, vagy például az építkezéseknél is. A DIECI teleszkópos rakodók egyre jobb hírnévre tesznek szert - nem csak a régiónkban. Bár a DIECI márkanév ismert, az ügyfelet az új gép vásárlásánál leginkább a gyakorlati tapasztalat érdekli.

D1

 

Milyen a DIECI hírneve a hazai gazdák körében?

A gyakorlati kérdéseket illetően megkerestünk egy termelőt, akinek már van tapasztalata a DIECI márkával. Jelenleg az egyik legkelendőbb modellről van szó, amely az Agri Plus nevet viseli. A helyszínre érkezésünk után Leonard Búlik, a Horná Nitra MSZ termelési igazgatója fogadott minket, aki végigvezetett a szövetkezet nagyszabású gépparkján. A legtöbb gépben találtunk egy közös vonást, mégpedig azt, hogy amikor velük dolgoznak, minden bizonnyal teleszkópos rakodókat használnak. De kérdezzük erről magát az ügyfelet.

Elmondaná, hogy mely növények termesztésével foglalkoznak itt, a Privigyei járásban?

A Horná Nitra mezőgazdasági szövetkezetet három évvel ezelőtt vették át a jelenlegi tulajdonosok, és azóta növénytermesztéssel foglalkozunk, bár lehetséges, hogy a jövőben fontolóra vesszük az állattenyésztést is attól függően, hogy a kormány milyen intézkedéseket fog hozni a következő program-időszakban. Jelenleg 2200 hektárt művelünk, ebből 600 hektár állandó füves rész, a többi szántó. A legtöbb szlovákiai szövetkezethez hasonlóan mi is főként búzát termesztünk. Azonban inkább a „keksz”, vagy más szóval takarmánybúzának termesztett Arkeos fajtára összpontosítunk, amely a körülményeink között nagyon tisztességes hozammal rendelkezik. Ezen felül termelünk őszi és tavaszi sörárpát, cukorrépát, amelynek területét 100-ról 250 hektárra növeltük, továbbá borsót, babot, burgonyát, fokhagymát, szójababot és természetesen repcét is. Fokozatosan készülünk az öntözés megújítására a csatornák tisztításával, és a jövőben valószínűleg sárgarépával vagy például hagymával is bővítjük a portfóliót.

Ma elsősorban a DIECI Agri Plus miatt kerestük meg, amelyeknek különböző generációja található meg Önöknél. Elmondaná, hogyan került kapcsolatba a márkával?

A DIECI Agri Plus 40.7 azon kevés gépek egyike volt, amelyet tökéletes állapotban örököltünk. Ha azonban teljesen őszinte akarok lenni, el kell mondanom, hogy az elején nem nagyon bíztam a DIECI márkában. Az olasz gyártó számomra ismeretlen volt. Ma már az ötödik évadban dolgozunk az Agri Plus 40.7 manipulátorral, és az évek során ez a márka meggyőzött minket a megbízhatóságáról, mivel nem észleltünk technikai meghibásodásokat ezen a rakodón.

D2

A teleszkópos rakodók nagyon széles körben alkalmazhatók a szövetkezetekben. Milyen munkáknál használják Önök a DIECI gépeket?

A DIECI-t a raktárban használjuk főként, de a szántóföldeken is jól működik a műtrágya, vetőmag, vagy például trágyával való munka során. Az Agri Plus rakodónkat csatlakozóval szereltük fel, amelynek köszönhetően pótkocsit lehet vele húzni. Ennek köszönhetően a sokoldalú gépet még univerzálisabbá tettük, így amikor vele dolgozunk, gyakran nem szükséges traktort vagy teherautót használni például a vetőmag és a műtrágya berakásánál. A kezelő beköti a DIECI mögé a pótkocsit, magával viszi a parcellára, majd mindent kirak belőle. A rakodót légfékrendszerrel is ellátták a pótkocsi fékezéséhez, így megfelel az utakon történő üzemeltetés összes követelményének. Felhasználtuk például egy összeomlott híd javításánál is. A gép kezelője bekapcsolta a rakodó mögé a pótkocsit, amelyet korábban megrakott az anyaggal, és a manipulátor segítségével a helyszínen már csak elhelyezte el a csöveket, paneleket és aztán az elemeket betemette.

A bálák egymásra rakása, az öntözés rekonstrukciója, különféle javítások… Úgy tűnik, hogy a szövetkezetnek azon munkái, amelyekhez rakodókra van szüksége, folyamatosan nőnek. Tavaly ennek alapján úgy döntöttek, hogy beszereznek egy másik teleszkópos rakodót. Miért választották újra a DIECI márkát?

Először is a megbízhatóságra fókuszáltunk. Nem engedhetjük meg magunknak a felesleges leállást a tavaszi munka vagy a betakarítás során. Ha nagyon rossz tapasztalataink vannak egy géppel kapcsolatban, akkor egy ugyanilyen márkájú másik gép nem fog érkezni a csapatunkba. A végső döntés előtt természetesen más márkákat is kipróbáltunk. Az egyik manipulátor nagy volt és ügyetlen, egy másik elmaradt a már birtokolt gép mögött. Egyiket sem használhatnánk úgy, mint a DIECI Agri Plus 40.7 modellt. Miután teszteltük a gépeket, végül úgy döntöttünk, hogy maradunk a DIECI márkanév mellett, mert ügyességében és megbízhatóságában egyértelműen fölényben van. Ekkor már kapható volt az újított DIECI Agri Plus 42.7 VS EVO2, amelyet végül az Agroservis-től szereztünk be.

D3

Hogyan értékelné az innovált Agri Plus 42.7 manipulátor előnyeit, illetve a legnagyobb változásokat az előző generációhoz képest?

Az új Agri Plus modell a hidraulikai teljesítmény tekintetében egyértelműen erősebb. Munka közben a kezelő különösen a függesztett fülke előnyeit veszi észre, amellyel a régebbi modellt még nem szerelték fel. Az FPT motor ugyanolyan nagy teljesítményű, mint az előző generációban, gyanítom, hogy 153 lóerő, és ebből a szempontból az új modell csak alkalmazkodott a változó kibocsátási normákhoz. A motorteret átdolgozták, a hűtőt másképpen helyezték el, ami megkönnyíti az alapvető karbantartáshoz való hozzáférést. Az új modell jelentős változásokon ment keresztül, különösen a kibővített utastérben, amely új elemekkel rendelkező belső térrel rendelkezik. Észrevettük például, hogy jobban hőszigetelt a kabin, vagy azt, hogy továbbfejlesztették a légkondicionáló egységet, amely a szántóföldi betakarításkor is képes hűsíteni az üvegfülkét. A bálázáskor a DIECI Agri Plus 42.7 rakodógép üvegtetője jelent nagy előnyt.

Munkatársaink értékelik például a Vario meghajtást, vagy a régebbi modellnél sokkal érzékenyebb vezérlést, de a rakodón nem sokat lehet újítani. A gazdának mindenekelőtt egy megbízható gépre van szüksége, a kar és a lapát pontos irányításával. A munkával töltött években nálunk csak a régebbi, 40,7-es rakodó gumiabroncsai cserélődtek. Ezek a DIECI gépek erősségei. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy a fülkéből való jó kilátásnak köszönhetően eddig mindkét gépnél elkerültük a baleseteket vagy a berendezés károsodását. Bár szakképzett munkavállalókat alkalmazunk, a balesetmentes munkaműveletek nem magától értetődőek, és gyakran az üzemeltető "koccan" a géppel.

D4

Ahogy említette, a régebbi rakodót egy vontatásra alkalmas csatlakozóval szerelték fel, amelynek köszönhetően megoldható a szállítás is. Milyen kiegészítőket találhatunk az újabb Agri Plus 42.7 VS EVO2-n?

Tervezzük a DIECI Agri Plus 42.7 rakodó utólagos felszerelését nagy pontosságú technológiai mérleggel, ami azt jelenti, hogy többfunkciós eszközzé válik. Az aratás alatt például nem engedhető meg a vontató túlterheléséből adódó zavarok miatti leállás. Ez a mérleg, amely integrálható a manipulátor hidraulikus rendszerébe, különösen a járművek rakodása közbeni orientációs mérés miatt hasznos. A munka kezdetén lehetőség van a felrakandó anyag tervezett tömegének beállítására, amelyet ez a rendszer megmér és összead. A kezelőnek így pusztán az anyag szállítóeszközbe történő berakására kell összpontosítania. A mérleg a munkafolyamat teljes kimenetét is biztosítja USB-adathordozókon vagy akár memóriakártyákon tárolva. Vettünk például egy seprőt is a manipulátorhoz, amellyel a cukorrépa betakarítása után eltávolítjuk a sarat az utakról.

D5

Végül szeretném megkérdezni, hogy mennyire elégedett az Agroservis hozzáállásával és kínálatával?

Hosszú évek óta dolgozom a mezőgazdaságban, és tapasztalataimnak köszönhetően fel tudom mérni, hogy melyik gép a legjobb számunkra. A rakodó kiválasztásakor különösen a megbízhatóság és a működtetési kényelem oldalát vizsgáltuk. Természetesen az Agri Plus modell az árával is felkeltette az érdeklődésünket. Ebben a kategóriában a felszerelés a többi rakodóhoz képest olcsóbb volt, mint a versenytárs márkáké. Végül, de nem utolsó sorban a szolgáltatás is fontos szerepet játszik. A szövetkezetünkkel az Agroservis Tovarníky központjának munkatársai tartják a kapcsolatot, akik az összes gépünket karban tartják, amelyet a cégtől vásároltunk. Az azonnali szervizzel csakis elégedettek lehetünk!

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz)

 

Bővebb info:

+421 35 790 06 00

info@agroservis.sk

Forrás: www.agroservis.sk

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Az időjárás sem ment meg minket, kemény télre kell felkészülnünk

szurkolok k
Frissítve

TRAGÉDIA: Több százan meghaltak egy focimeccsen, miután szurkolók elözönlötték a pályát (VIDEÓ)

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.