Agro

Elérkezett a repce vetési ideje

Elérkezett a repce vetési ideje, de azt, hogy a mag mikor kerüljön a földbe, számos tényező határozza meg.
Czigler Mónika

2020. szeptember 8. 12:16

Am agro

Tetszik-e valakinek, vagy sem, hogy nálunk is óriási hektárokon virít a repce, tény, hogy ez az egyik legfontosabb olajnövényünk. A repce jó szerkezetű, tápanyagokkal és mésszel jól ellátott talajokat igényel. Fontos, hogy a talaj jó vízgazdálkodású legyen. Előveteményként gabonafélék ajánlottak.

Vetési ideje augusztus utolsó harmada, szeptember eleje. A vetés mélysége a talaj kötöttségétől függően 1,5–3 cm, a sortávolság 12–36 cm, de a leggyakrabban alkalmazott sortávolság a 24 cm. A vetési időt nagyban befolyásolják az adott hibrid fajtatulajdonságai, amit mindenképp figyelembe kell venni a vetési idő megválasztásakor.

A repce apró magvas növény, ezért sekélyen kell vetni. Épp emiatt a tulajdonsága miatt kell nagyon odafigyelni a talajművelésre, illetve arra, hogy aprómorzsás, megfelelően ülepedett legyen a talaj. A vetés pontos idejének megválasztását több tényező is befolyásolja. Az egyik ilyen a talajállapot. Nedves körülmények között inkább sekélyebben, szárazabb körülmények között inkább mélyebben ajánlatos vetni a repcét.

Ami a talajművelési technikát illeti, a repce ehhez kiválón képes alkalmazkodni a hagyományos talajművelési módszerekhez, tehát a mélyszántáshoz, vagy a szántás nélküli vetéshez is, csak az a lényeg, hogy a magnak „jó kapcsolata” legyen a talajjal. Nem jó, ha poros, vagy túl nedves talajba kerül a mag. A vetéskori hőmérséklet is befolyásolhatja a hozamokat, a legideálisabb, ha az időjárás mérsékelt, és váltakozik a csapadékos idő a szárazzal.

A túl korai vetés esetén megvan a veszélye annak, hogy túlnő a növény (ilyenkor ajánlatos morforegulátort használni), és ekkor felszaporodhatnak a kártevők és kórokozók is. A késői vetés miatt viszont előfordulhat, hogy nem fejlődik ki kellően a gyökérzet a tél beállta előtt.

Mindezek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a repce a kezdeti fejlődési szakaszában, vagyis a kelési és csíranövénykori fejlődési stádiumban rendkívül érzékeny növény. A neonikotinoid alapú csávázó és talajfertőtlenítő készítmények betiltásával gyakorlatilag védtelenné vált a növény a kártevőkkel szemben. Ezért is nagyon fontos, hogy a betakarított repce tarlóját megfelelően ápoljuk, és ne adjunk esélyt arra, hogy az árvakelésekben felszaporodjanak és átteleljenek a kártevők.

-er-

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.