Agro

Az aratási adatok feldolgozásának jelentősége

A precíziós mezőgazdaság jelenlegi tendenciái széles választékot kínálnak a felhasználók számára az egyes művelési területek termelési jellemzőire vonatkozó adatok gyűjtésére és elemzésére vonatkozólag. A téradatok egyik legértékesebb forrása a hozamtérkép.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. július 23. 11:16

kombajn

A mezőgazdasági gyakorlatban még mindig alábecsülik a növények térbeli változékonyságára vonatkozó adatok megszerzését a John Deere betakarítási technológia segítségével, annak ellenére, hogy ezen eszközök magas műszaki színvonalúak és elérhetőek. A termelők nincsenek tisztában a terméstérképek által szolgáltatott adatok értékével. Figyelembe véve a növénytermesztés jelenlegi intenzitását és a belépések árát, a különböző tényezőkről szóló térinformációk, amelyek végső soron befolyásolják az egyes növények hozamát az egyes területeken, erőteljes fegyvernek számítanak a vezetés ésszerűsítésében és a megfelelő eljárások kidolgozásában. Ez az információ egyrészt felhasználható a térben változó bevételkorlátozó tényezők vizsgálatára. Másrészt a „hozam-történelem” felhasználható olyan térben változó hozamcélok meghatározására, amelyek a terület egyes részei várható termelékenységének megfelelően különböző inputokat tesznek lehetővé.

Milyen információkat nyújthatnak számunkra a hozamtérképek?

A legfontosabb információ a betakarított termelés térben meghatározott mennyisége. Ennek köszönhetően nagyon pontosan meg lehet határozni a magasabb vagy alacsonyabb termelékenységű területek egyes részeit. Ezen adatok alapján a következő szezonban lehetőség nyílik ezeknek a területeknek variábilis kezelésére, akár a műtrágyák zonális kijuttatása, akár a vetőmagmennyiség alakítása szempontjából.

A menedzsment fejlesztése szempontjából nagyon értékes információ az aktuális betakarítási folyamat megfigyelése, ahol ezeket az adatokat vezeték nélküli rendszerrel továbbítják a MyJohnDeere.com portálra, és egyidejűleg online módon jelenítik meg bármilyen eszközön, PC-n, táblagépen vagy okostelefonon. A betakarított termés mennyiségére és nedvességtartalmára vonatkozó folyamatos információk lehetővé teszik az értékesítés megtervezését és lebonyolítását, mielőtt a teljes betakarított termést manuálisan lemérik és tárolják.

A területek egyes részeiből származó termés betakarítási nedvességére vonatkozó információk lehetővé teszik a betakarítási munkák jobb megtervezését és megkezdését a következő szezonban a terület azon részein, ahol az érés a talaj különböző tulajdonságai miatt dinamikusabb.

A pontos kalibrálásnak köszönhetően lehetőség van a különféle termesztett fajták külön-külön történő értékelésére a termelési paraméterek szempontjából, ami különösen fontos információkat nyújt a későbbi vetések tervezésénél.

Végül, de nem utolsósorban, ez a technológia információkat szolgáltat a jelenlegi üzemanyag-fogyasztásról, amelyek alapján fel lehet mérni az egyes területeken végzett betakarítási munkák gazdaságosságát.

Szerezze meg a legváltozatosabb "adat-szendvicset”

A hozam-térképek jelenleg olcsó és nagyon értékes adatforrások. Fontosságuk növekszik a szezonok számával, amelyek során összegyűjtötték őket. Már három éves adatok alapján nagyon pontosan meg lehet határozni az egyes területek változékonyságát, majd megtervezni a variábilis termelést. A többéves előzményekre a hozamot illetően azért van szükség, hogy elkerülhessük az olyan helytelen döntéshozatalokat, amelyeket az adott évben az időjárás vagy egyéb kiszámíthatatlan tényezők negatívan befolyásolnak.

A hozamtérképek szintén alapvető adatforrások, amelyek más forrásokból és szenzorokból (talajtérképek, multispektrális képalkotás) származó adatok párosítása után lehetővé teszik, hogy részletes információkat szerezzenek az időbeli és térbeli termelési kapacitásról és variabilitásról az egyes területeken.

A hozamtérképeken keresztül történő adatgyűjtésnek ezért minden haladó agrármenedzsernek érdekének kell lennie. Minél nagyobb az üzem térbeli hozamainak adatbázisa, annál hatékonyabb és gyorsabb lesz a precíziós mezőgazdaság egyéb kapcsolódó technológiáinak bevezetése.

Mi van akkor, ha a betakarítást vegyes betakarító-flotta végzi, és nem mindegyik rendelkezik ezzel a technológiával?

A John Deere fejlesztői egy olyan helyzetre is számítottak, amely a jelenlegi gyakorlatban általános. Ha egy parcellát három kombájn takarít be, míg csak egy van felszerelve termésmérővel, lehetőség van algoritmus alapján és adatmodellezéssel a korlátozott adatok segítségével is elkészíteni a teljes terület térképét. Az adatgyűjtés tehát ezekben az esetekben is megalapozott.

(Az írás szponzorált promóciót tartalamaz.)

Bővebb info:

www.agroservis.sk

A1

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság

Korokon átívelő régészeti lelőhely Ipolyságon

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.