Agro

Az aratási adatok feldolgozásának jelentősége

A precíziós mezőgazdaság jelenlegi tendenciái széles választékot kínálnak a felhasználók számára az egyes művelési területek termelési jellemzőire vonatkozó adatok gyűjtésére és elemzésére vonatkozólag. A téradatok egyik legértékesebb forrása a hozamtérkép.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. július 23. 11:16

kombajn

A mezőgazdasági gyakorlatban még mindig alábecsülik a növények térbeli változékonyságára vonatkozó adatok megszerzését a John Deere betakarítási technológia segítségével, annak ellenére, hogy ezen eszközök magas műszaki színvonalúak és elérhetőek. A termelők nincsenek tisztában a terméstérképek által szolgáltatott adatok értékével. Figyelembe véve a növénytermesztés jelenlegi intenzitását és a belépések árát, a különböző tényezőkről szóló térinformációk, amelyek végső soron befolyásolják az egyes növények hozamát az egyes területeken, erőteljes fegyvernek számítanak a vezetés ésszerűsítésében és a megfelelő eljárások kidolgozásában. Ez az információ egyrészt felhasználható a térben változó bevételkorlátozó tényezők vizsgálatára. Másrészt a „hozam-történelem” felhasználható olyan térben változó hozamcélok meghatározására, amelyek a terület egyes részei várható termelékenységének megfelelően különböző inputokat tesznek lehetővé.

Milyen információkat nyújthatnak számunkra a hozamtérképek?

A legfontosabb információ a betakarított termelés térben meghatározott mennyisége. Ennek köszönhetően nagyon pontosan meg lehet határozni a magasabb vagy alacsonyabb termelékenységű területek egyes részeit. Ezen adatok alapján a következő szezonban lehetőség nyílik ezeknek a területeknek variábilis kezelésére, akár a műtrágyák zonális kijuttatása, akár a vetőmagmennyiség alakítása szempontjából.

A menedzsment fejlesztése szempontjából nagyon értékes információ az aktuális betakarítási folyamat megfigyelése, ahol ezeket az adatokat vezeték nélküli rendszerrel továbbítják a MyJohnDeere.com portálra, és egyidejűleg online módon jelenítik meg bármilyen eszközön, PC-n, táblagépen vagy okostelefonon. A betakarított termés mennyiségére és nedvességtartalmára vonatkozó folyamatos információk lehetővé teszik az értékesítés megtervezését és lebonyolítását, mielőtt a teljes betakarított termést manuálisan lemérik és tárolják.

A területek egyes részeiből származó termés betakarítási nedvességére vonatkozó információk lehetővé teszik a betakarítási munkák jobb megtervezését és megkezdését a következő szezonban a terület azon részein, ahol az érés a talaj különböző tulajdonságai miatt dinamikusabb.

A pontos kalibrálásnak köszönhetően lehetőség van a különféle termesztett fajták külön-külön történő értékelésére a termelési paraméterek szempontjából, ami különösen fontos információkat nyújt a későbbi vetések tervezésénél.

Végül, de nem utolsósorban, ez a technológia információkat szolgáltat a jelenlegi üzemanyag-fogyasztásról, amelyek alapján fel lehet mérni az egyes területeken végzett betakarítási munkák gazdaságosságát.

Szerezze meg a legváltozatosabb "adat-szendvicset”

A hozam-térképek jelenleg olcsó és nagyon értékes adatforrások. Fontosságuk növekszik a szezonok számával, amelyek során összegyűjtötték őket. Már három éves adatok alapján nagyon pontosan meg lehet határozni az egyes területek változékonyságát, majd megtervezni a variábilis termelést. A többéves előzményekre a hozamot illetően azért van szükség, hogy elkerülhessük az olyan helytelen döntéshozatalokat, amelyeket az adott évben az időjárás vagy egyéb kiszámíthatatlan tényezők negatívan befolyásolnak.

A hozamtérképek szintén alapvető adatforrások, amelyek más forrásokból és szenzorokból (talajtérképek, multispektrális képalkotás) származó adatok párosítása után lehetővé teszik, hogy részletes információkat szerezzenek az időbeli és térbeli termelési kapacitásról és variabilitásról az egyes területeken.

A hozamtérképeken keresztül történő adatgyűjtésnek ezért minden haladó agrármenedzsernek érdekének kell lennie. Minél nagyobb az üzem térbeli hozamainak adatbázisa, annál hatékonyabb és gyorsabb lesz a precíziós mezőgazdaság egyéb kapcsolódó technológiáinak bevezetése.

Mi van akkor, ha a betakarítást vegyes betakarító-flotta végzi, és nem mindegyik rendelkezik ezzel a technológiával?

A John Deere fejlesztői egy olyan helyzetre is számítottak, amely a jelenlegi gyakorlatban általános. Ha egy parcellát három kombájn takarít be, míg csak egy van felszerelve termésmérővel, lehetőség van algoritmus alapján és adatmodellezéssel a korlátozott adatok segítségével is elkészíteni a teljes terület térképét. Az adatgyűjtés tehát ezekben az esetekben is megalapozott.

(Az írás szponzorált promóciót tartalamaz.)

Bővebb info:

www.agroservis.sk

A1

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.