Agro

A sörárpa termesztéséről Kassán

A maláta hosszú ideje az egyik legjelentősebb mezőgazdasági árucikk. A sör fogyasztásának növekedésével nő a sörárpa iránti kereslet is. A hazai sör- és malátagyártók szövetsége minden lehetséges fórumon igyekszik megszólítani a gazdákat, hogy térjenek vissza a sörárpa termesztéséhez.
Czigler Mónika

2020. január 13. 10:46

sörárpa

Részben ezt a célt is szolgálta a november végén megtartott szakmai összejövetel Nyitrán és Kassán. A szakmai konferencia célja az is volt, hogy támpontokat nyújtson a gazdáknak a sikeres árpatermesztéshez.

 

Növelni kellene a sörárpa termőterületét

A sörárpa termesztése nem egyszerű, viszont manapság megéri foglalkozni vele, hiszen, ha jó a minőség, jó áron lehet értékesíteni a terményt. „Ahhoz, hogy Szlovákia önellátó legyen, a termőterületet 30 000 hektárral növelni kellene” – mondta Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke. Ez azt jelenti, hogy 170 000 hektárra kellene emelni a sörárpa termőterületét Szlovákiában – tette hozzá Tomáš Ševčík, a szövetség alelnöke.

A valóság viszont az, hogy az elmúlt tíz évben mintegy felére csökkent a termőterület nagysága Szlovákiában. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, Emil Macho szerint a gazdákat a változó klímafeltételek és a kiszámíthatatlan időjárás tartja vissza attól, hogy figyelmet szenteljenek ennek az árucikknek. Hiszen nem ritkaság, hogy minden igyekezet és szakmai ráfordítás ellenére a rossz minőség miatt akár a termény 2/3-a is takarmányként végzi.

Jana Shepperd

Jana Shepperd

 

Precíziós műtrágyázás

A kassai konferencián a Yara műtrágya-forgalmazó cég képviselője, Tomáš Mayer beszélt a precíziós műtrágyázásról. A tavaszi árpának nagyon rövid a vegetációs ideje, ezért nagyon fontos, hogy minél gyorsabban hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. A legtöbb tápanyagot a vegetáció első harmadában veszi fel a növény, a későbbiekben már csak kisebb korrekciókat lehet végezni a beavatkozásokkal. Mivel a sörárpa már speciális terménynek számít nálunk, nagyon oda kell figyelni rá, és effektíven kell alkalmazni a tápanyag-utánpótlást. „Fontos, hogy függetlenné váljunk a talaj minőségétől, viszont a növénynek mindent megadjunk, ami szükséges a minőségi terméshez” – mondta Tomáš Mayer.

A szakember figyelmeztetett, hogy a tápanyag-utánpótlás is lehet hatástalan, amennyiben rossz műtrágyaszórót, vagy nem minőségi műtrágyát használunk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a táblákon nem egyforma a talaj tápanyag-összetétele, amit szabad szemmel nem láthatunk, így előfordulhat, hogy egyes területeket túltrágyázzuk, másutt pedig kevés jut ki a tápanyagból. A környezetvédelem szempontjából is jelentősége van annak, hogy ne juttassunk ki feleslegesen több műtrágyát a területre, mint amennyi elengedhetetlenül szükséges. A precíziós mezőgazdaság lényege abban áll, hogy megnézzük, mi volt az elővetemény, a műholdas felmérések alapján, amelyek megmutatják, mely területekre milyen mennyiségű tápanyagot kell kijuttatni, gondosan megválasszuk az adagot, a kijuttatás időpontját, figyeljük az aktuális szezon alakulását és ennek függvényében döntünk arról, hogy megosztott formában adagoljuk-e a műtrágyát. Végezetül pedig pontosan helyezzük el a műtrágyát a növényhez, hogy az a lehető legkönnyebben hozzáférjen.

 

A sörárpa hatékony gombaölő szeres védelme

Nem elég, hogy a tavaszi árpának sokkal kevesebb ideje van minőséget produkálni, a betegségek is ugyanúgy veszélyeztetik, mint más terményt. Nehezebb a védelme, hiszen a tavaszi csúcsnál nem biztos, hogy időben tudunk fellépni a kórokozók ellen. „A betegség már sokkal korábban ott lappang a terményben, mint ahogy az első tünetek megjelennek” – mondta Miroslav Demo, a BASF specialistája, aki rögtön rá is tért arra, hogyan előzhető meg, hogy a betegség elhatalmasodjon, mielőtt lenne időnk elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

A BASF kínálatában megtalálható gabonaölő szer, a Systiva a sörárpatermesztőknek is jó szolgálatot tehet. Előnye, hogy a csávázáshoz adagolható, és biztos védelmet nyújt a BBCH 37-es növekedési fázisig. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a Systiva adagolásával nem kellett más kezelést alkalmazni, legfeljebb csak a kalászba. Ez energiát és költséget spórol meg, hiszen tulajdonképpen minimálisan egy gombaölő szeres kezelés így kihagyható. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a vetőmag tökéletesen be legyen borítva a gombaölő szerrel, mert előfordult, hogy épp azért nem volt hatékony a szer, mert rosszul volt adagolva a csávázószerhez.

Miroslav Demo

Miroslav Demo

A Systivának ráadásul stimulációs hatása is van, hiszen a kezelt terménynek dúsabb és hosszabb a gyökérzete, jobban startol a növény, mélyebbről fel tudja venni így a tápanyagot és a vizet, tehát ellenállóbbá válik a szárazsággal szemben, valamint kevésbé hajlamos a növény a megdőlésre. Ezen faktoroknak köszönhetően pedig magasabb és minőségibb hozamokra képes az árpa.

A BASF specialistája a készítményről elmondta, a Systiva ereje az SDHI csoportból származó karboxamid hatóanyagnak köszönhető. Kiváló a növényben való mozgékonysága. Hosszú távon hat, a gyökérzeten keresztül folyamatos a hatóanyag szállítása a növénybe. Mivel folyékony szerről van szó, nagyon egyszerűen és gyorsan felvihető a szemekre, és kiváló borítást képes biztosítani. Együtt alkalmazható más készítményekkel is, amelyek a vetőmagon keresztüli betegség terjedésének megakadályozására szolgálnak. Védelmet nyújt például a hópenész, lisztharmat, barna levélfoltosság és más levélbetegség ellen is. Az alkalmazás során legfeljebb csak minimális mértékben porzik, vizet, üzemanyagot spórolunk meg, környezetkímélő, és alkalmazásának köszönhetően csökkenti a talaj tömörítettségét.

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.