A sörárpa termesztéséről Kassán

sörárpa

A maláta hosszú ideje az egyik legjelentősebb mezőgazdasági árucikk. A sör fogyasztásának növekedésével nő a sörárpa iránti kereslet is. A hazai sör- és malátagyártók szövetsége minden lehetséges fórumon igyekszik megszólítani a gazdákat, hogy térjenek vissza a sörárpa termesztéséhez.

Részben ezt a célt is szolgálta a november végén megtartott szakmai összejövetel Nyitrán és Kassán. A szakmai konferencia célja az is volt, hogy támpontokat nyújtson a gazdáknak a sikeres árpatermesztéshez.

 

Növelni kellene a sörárpa termőterületét

A sörárpa termesztése nem egyszerű, viszont manapság megéri foglalkozni vele, hiszen, ha jó a minőség, jó áron lehet értékesíteni a terményt. „Ahhoz, hogy Szlovákia önellátó legyen, a termőterületet 30 000 hektárral növelni kellene” – mondta Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke. Ez azt jelenti, hogy 170 000 hektárra kellene emelni a sörárpa termőterületét Szlovákiában – tette hozzá Tomáš Ševčík, a szövetség alelnöke.

A valóság viszont az, hogy az elmúlt tíz évben mintegy felére csökkent a termőterület nagysága Szlovákiában. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, Emil Macho szerint a gazdákat a változó klímafeltételek és a kiszámíthatatlan időjárás tartja vissza attól, hogy figyelmet szenteljenek ennek az árucikknek. Hiszen nem ritkaság, hogy minden igyekezet és szakmai ráfordítás ellenére a rossz minőség miatt akár a termény 2/3-a is takarmányként végzi.

Jana Shepperd

 

Precíziós műtrágyázás

A kassai konferencián a Yara műtrágya-forgalmazó cég képviselője, Tomáš Mayer beszélt a precíziós műtrágyázásról. A tavaszi árpának nagyon rövid a vegetációs ideje, ezért nagyon fontos, hogy minél gyorsabban hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. A legtöbb tápanyagot a vegetáció első harmadában veszi fel a növény, a későbbiekben már csak kisebb korrekciókat lehet végezni a beavatkozásokkal. Mivel a sörárpa már speciális terménynek számít nálunk, nagyon oda kell figyelni rá, és effektíven kell alkalmazni a tápanyag-utánpótlást. „Fontos, hogy függetlenné váljunk a talaj minőségétől, viszont a növénynek mindent megadjunk, ami szükséges a minőségi terméshez” – mondta Tomáš Mayer.

A szakember figyelmeztetett, hogy a tápanyag-utánpótlás is lehet hatástalan, amennyiben rossz műtrágyaszórót, vagy nem minőségi műtrágyát használunk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a táblákon nem egyforma a talaj tápanyag-összetétele, amit szabad szemmel nem láthatunk, így előfordulhat, hogy egyes területeket túltrágyázzuk, másutt pedig kevés jut ki a tápanyagból. A környezetvédelem szempontjából is jelentősége van annak, hogy ne juttassunk ki feleslegesen több műtrágyát a területre, mint amennyi elengedhetetlenül szükséges. A precíziós mezőgazdaság lényege abban áll, hogy megnézzük, mi volt az elővetemény, a műholdas felmérések alapján, amelyek megmutatják, mely területekre milyen mennyiségű tápanyagot kell kijuttatni, gondosan megválasszuk az adagot, a kijuttatás időpontját, figyeljük az aktuális szezon alakulását és ennek függvényében döntünk arról, hogy megosztott formában adagoljuk-e a műtrágyát. Végezetül pedig pontosan helyezzük el a műtrágyát a növényhez, hogy az a lehető legkönnyebben hozzáférjen.

 

A sörárpa hatékony gombaölő szeres védelme

Nem elég, hogy a tavaszi árpának sokkal kevesebb ideje van minőséget produkálni, a betegségek is ugyanúgy veszélyeztetik, mint más terményt. Nehezebb a védelme, hiszen a tavaszi csúcsnál nem biztos, hogy időben tudunk fellépni a kórokozók ellen. „A betegség már sokkal korábban ott lappang a terményben, mint ahogy az első tünetek megjelennek” – mondta Miroslav Demo, a BASF specialistája, aki rögtön rá is tért arra, hogyan előzhető meg, hogy a betegség elhatalmasodjon, mielőtt lenne időnk elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

A BASF kínálatában megtalálható gabonaölő szer, a Systiva a sörárpatermesztőknek is jó szolgálatot tehet. Előnye, hogy a csávázáshoz adagolható, és biztos védelmet nyújt a BBCH 37-es növekedési fázisig. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a Systiva adagolásával nem kellett más kezelést alkalmazni, legfeljebb csak a kalászba. Ez energiát és költséget spórol meg, hiszen tulajdonképpen minimálisan egy gombaölő szeres kezelés így kihagyható. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a vetőmag tökéletesen be legyen borítva a gombaölő szerrel, mert előfordult, hogy épp azért nem volt hatékony a szer, mert rosszul volt adagolva a csávázószerhez.

Miroslav Demo

A Systivának ráadásul stimulációs hatása is van, hiszen a kezelt terménynek dúsabb és hosszabb a gyökérzete, jobban startol a növény, mélyebbről fel tudja venni így a tápanyagot és a vizet, tehát ellenállóbbá válik a szárazsággal szemben, valamint kevésbé hajlamos a növény a megdőlésre. Ezen faktoroknak köszönhetően pedig magasabb és minőségibb hozamokra képes az árpa.

A BASF specialistája a készítményről elmondta, a Systiva ereje az SDHI csoportból származó karboxamid hatóanyagnak köszönhető. Kiváló a növényben való mozgékonysága. Hosszú távon hat, a gyökérzeten keresztül folyamatos a hatóanyag szállítása a növénybe. Mivel folyékony szerről van szó, nagyon egyszerűen és gyorsan felvihető a szemekre, és kiváló borítást képes biztosítani. Együtt alkalmazható más készítményekkel is, amelyek a vetőmagon keresztüli betegség terjedésének megakadályozására szolgálnak. Védelmet nyújt például a hópenész, lisztharmat, barna levélfoltosság és más levélbetegség ellen is. Az alkalmazás során legfeljebb csak minimális mértékben porzik, vizet, üzemanyagot spórolunk meg, környezetkímélő, és alkalmazásának köszönhetően csökkenti a talaj tömörítettségét.

(czm)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!