Agro

A cél a gazdaságos és hatékony mezőgazdasági termelés

Idén július elsejétől új személy tölti be a marketingmenedzseri pozíciót. Matúš Czakó ugyan nem ismeretlen a BASF körében, új pozíciójában azonban új kihívásokkal kell szembenéznie. A piacon számos újdonság várható jövőre a cégtől, amit elérhetővé kell tenni a gazdák számára.
Czigler Mónika

2021. január 14. 11:19

innováció

Korábban milyen munkakört töltött be a BASF-nél?

Nyolc és fél éve kerültem a céghez. Eddig Prágában dolgoztam mint a cég stratégiai menedzsere, és a cseh, valamint a szlovák piac koordinálása tartozott hozzám. Nagyon sokat utaztam, ennek köszönhetően szélesebb körben megismerkedhettem a mezőgazdaság helyzetével.

Ön jelenlegi egészen pontosan a cég Key Account and Market Approach Manager posztját vette át, ami sokak számára elég bonyolult megnevezés. Mi a feladata, és miben látja a legnagyobb kihívást?

A BASF folyamatosan újít, ezen termékek bevezetése a piacra a fő feladatom, hogy azok elérhetővé váljanak minden mezőgazdasági vállalkozó számára. A mezőgazdaság erőteljesen halad a digitalizáció felé. Ez a transzformáció már a Covid-19 előtt is érezhető volt, a járvány viszont ezt jelentős mértékben felerősítette. A digitális eszközök nagy segítségére lehetnek a gazdáknak, és ez is az egyik feladatom, hogy minél több gazdához jussanak el, és azok minél hatékonyabban tudják alkalmazni.

czako

-Jelenleg azonban a digitalizáció talán még távol áll a kisebb családi vállalkozásoktól, és úgy tűnik, az elérhetőbb a nagyvállalatok számára…

Szlovákia mezőgazdasága nagyon érdekes. Itt valóban túlsúlyban vannak a nagyvállalatok, nem úgy, mint például Németországban. Tény, hogy nálunk még inkább csak a nagyvállalatok érdeklődnek a lehetőség iránt, de ez végképp nem elérhetetlen a kisvállalkozók számára sem.

Hogy ne kerülgessük a forró kását, a BASF esetében a xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazásáról van szó. Mik az eddigi tapasztalatok ezzel a rendszerrel?

Világszerte több mint 17 000 gazdálkodó alkalmazza több mint kétmillió hektáron, és tavaly kiváló évet zárt a xarvio™ FIELD MANAGER. 2020-ban ez a rendszer további funkciókkal bővült. Ide tartozik a művelésizóna-specifikus tápanyagmenedzsment időzítéssel és adagolással, az alkalmazáshoz rendelt, automatikusan integrált pufferzónákat tartalmazó térképek, valamint a mezőgazdasági gépek vezeték nélküli csatlakoztatásának lehetősége. Emellett olyan funkciókat is kínál, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodóknak és tanácsadóiknak, hogy jobban együtt tudjanak működni közvetlenül a xarvio FIELD MANAGER alkalmazásban. Világszerte minden új funkció mobileszközökön is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

Gondolom, ez nem kis befektetést igényel, mik a tapasztalatok a megtérülést illetően?

A 2017/2018-as évben azok az európai gazdálkodók, akik a xarvio FIELD MANAGER javaslatai alapján védték búzatábláikat a betegségektől, hektáronként átlagosan 32 euróval több bevételhez jutottak, mint azok a gazdálkodók, akik a gombaölő szerek három alkalommal történő kijuttatásával a hagyományos kezelési protokollt választották.

Még milyen újdonságok várhatók a BASF-től jövőre?

Jövő tavasszal vezetjük be az új hatóanyagon alapuló gombaölő szeres kezelést. Mindezt azért, mert az uniós korlátozások miatt egyre több hatóanyag kerül tiltólistára, a növényeket pedig meg kell védeni a kórokozóktól. Azért, hogy ellenállóbbak legyenek a gabonafélék a meleggel és a szárazsággal szemben, növekedjen a hozam, mindezt pedig a fenntarthatóság és kíméletesség alapján, a BASF 2021-ben bevezeti innovációját, ami Revysol® név alatt kerül a forgalomba. Ez kémiai nevén a mefentrifluconazole hatóanyagon alapszik, amely az első izopropanolos azol, amelyet a búzába és árpába regisztráltak, egyúttal pedig az első az azolos csoportból, amelyet a piacra vezettek. A mezőgazdászoknak lehetővé teszi csökkenteni az applikációs adagokat, miközben kiváló biológiai hatást biztosít a patogénekkel szemben. Ezt jövőre a gabonafélékben vezetjük be Szlovákiában, majd fokozatosan kiterjesztjük más növényekre is. A célunk az újításokkal az, hogy a jelenlegi nehéz körülmények közt gazdaságosabbá, hatékonyabbá tegyük a mezőgazdasági termelést.

(-er)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Kapcsolattartás a világgal

A védőoltásnak köszönhetően kitörhetnek az éves szobafogságból

Igor Matovič

Matovič legszívesebben leváltaná Sulíkot

Zuzana Čaputová

Čaputová köszönetet mondott Franciaországnak a 15 ezer vakcináért

koronavírus-vakcina AstraZeneca

Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az EU

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.