Agro

Szőlőproblémák és „revylúció” a BASF sátránál

Aki ismeri Simonka Istvánt, a BASF területi képviselőjét, az tudja, hogy ismerősei, barátai, partnerei a BASF sátra előtt nem mehetnek el anélkül, hogy be ne hívná frissítőre. Őt a szőlő aktuális állapotáról kérdeztük, amely témában a cég legnagyobb szakértője.
Czigler Mónika

2021. július 13. 11:46

Aki a BASF sátrához meghívást kap, egy nagy család tagjának érezheti magát, és ez nagymértékben köszönhető Simonka Istvánnak is, akit rögtön faggatni is kezdtünk a hobbijáról, a szőlőről, amely vegyszeres védelme munkájának egy jelentős részét képezi. A BASF szakembere nemcsak teoretikus ismeretekkel rendelkezik a szőlő kezelését illetően, maga is szőlőtulajdonos és borosgazda. Mint elmondta, nem annyira a betegségek és a kártevők miatt, hanem a leginkább amiatt aggódik, hogy a szezon 2-3 hetet késik. „Tavaly június elejéig már elvirágzott a szőlő, és félő, hogy ez a kék fajtáknál majd gondot jelenthet, mert problémás lehet a beérés. A betegségeket a gazdák már tudják kezelni, a kártevők ellen is ismerik a védekezést, ennél sokkal nagyobb gondot okoznak a felvásárlási árak, amelyet a felvásárlók lenyomnak. Kérdés, hogy meddig bírja a szőlősgazda, ha az 50 centes felvásárlási árak mellett csak nullára jön ki a termelés, a felvásárló viszont sokszor még ennyit sem ad a szőlő kilójáért. Sokszor még akkor sem ismerik a szőlősgazdák a felvásárlási árakat, amikor azt szüretelik. A termelők olyan helyzetben vannak, hogy sokszor jobban örülnek egy jégverésnek, mint a szép termésnek, amit csak áron alul tud értékesíteni” – sorolta Simonka István.

A szőlőproblémák feszegetése mellett nem tudtuk nem észrevenni a BASF sátránál azokat a táblákat, amelyek minden figyelmet a Revysol propagációjára helyeztek. „A Revysol tulajdonképpen válasz azokra a megszorításokra, amelyek a hatóanyagok visszaszorítására irányulnak. 2022 után valószínűleg csak az eddig ismert és regisztrált hatóanyagok 13%-a marad meg Szlovákiában. Ezért volt szükség egy új hatóanyag kifejlesztésére, amely maximális hatékonyságot és hosszantartó hatást biztosít a betegségek védelmét illetően a gabonafélékben, olajnövényekben, de ugyanúgy a zöldség és a gyümölcs esetében is. A Revysol az azolok egy új generációja, amelynek kémiai neve mefentrifluconazole, és ez a revolúció szintű újdonság a gazdákat nagyban segítheti a patogénekkel szembeni harcban” – tette hozzá Simonka István.

-er-

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
CV9035
Frissítve

Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harcjárműveket Svédországtól

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

Ki lesz Mečiar utódja?

Vladimír Mečiar visszatér a politikába?

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

f

Hány eurót veszít egy átlagos hazai család az infláció miatt?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.