Agro

Szőlőproblémák és „revylúció” a BASF sátránál

Aki ismeri Simonka Istvánt, a BASF területi képviselőjét, az tudja, hogy ismerősei, barátai, partnerei a BASF sátra előtt nem mehetnek el anélkül, hogy be ne hívná frissítőre. Őt a szőlő aktuális állapotáról kérdeztük, amely témában a cég legnagyobb szakértője.
Czigler Mónika

2021. július 15. 10:47

BASF

Aki a BASF sátrához meghívást kap, egy nagy család tagjának érezheti magát, és ez nagymértékben köszönhető Simonka Istvánnak is, akit rögtön faggatni is kezdtünk a hobbijáról, a szőlőről, amely vegyszeres védelme munkájának egy jelentős részét képezi. A BASF szakembere nemcsak teoretikus ismeretekkel rendelkezik a szőlő kezelését illetően, maga is szőlőtulajdonos és borosgazda. Mint elmondta, nem annyira a betegségek és a kártevők miatt, hanem a leginkább amiatt aggódik, hogy a szezon 2-3 hetet késik. „Tavaly június elejéig már elvirágzott a szőlő, és félő, hogy ez a kék fajtáknál majd gondot jelenthet, mert problémás lehet a beérés. A betegségeket a gazdák már tudják kezelni, a kártevők ellen is ismerik a védekezést, ennél sokkal nagyobb gondot okoznak a felvásárlási árak, amelyet a felvásárlók lenyomnak. Kérdés, hogy meddig bírja a szőlősgazda, ha az 50 centes felvásárlási árak mellett csak nullára jön ki a termelés, a felvásárló viszont sokszor még ennyit sem ad a szőlő kilójáért. Sokszor még akkor sem ismerik a szőlősgazdák a felvásárlási árakat, amikor azt szüretelik. A termelők olyan helyzetben vannak, hogy sokszor jobban örülnek egy jégverésnek, mint a szép termésnek, amit csak áron alul tud értékesíteni” – sorolta Simonka István.

A szőlőproblémák feszegetése mellett nem tudtuk nem észrevenni a BASF sátránál azokat a táblákat, amelyek minden figyelmet a Revysol propagációjára helyeztek. „A Revysol tulajdonképpen válasz azokra a megszorításokra, amelyek a hatóanyagok visszaszorítására irányulnak. 2022 után valószínűleg csak az eddig ismert és regisztrált hatóanyagok 13%-a marad meg Szlovákiában. Ezért volt szükség egy új hatóanyag kifejlesztésére, amely maximális hatékonyságot és hosszantartó hatást biztosít a betegségek védelmét illetően a gabonafélékben, olajnövényekben, de ugyanúgy a zöldség és a gyümölcs esetében is. A Revysol az azolok egy új generációja, amelynek kémiai neve mefentrifluconazole, és ez a revolúció szintű újdonság a gazdákat nagyban segítheti a patogénekkel szembeni harcban” – tette hozzá Simonka István.

-er-

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Egyetlen bizottság nem pótolhatja a lényegi változások hiányát

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.