ZMOS: Véget kell vetni az önkormányzatok kifosztásának

zmos k

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselői arra kérték Boris Kollárt (Sme rodina), a parlament elnökét, hogy az előrehozott választásig ne fogadjon el olyan törvényeket a parlament, amelyek nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat. Ezt Jozef Božik, a ZMOS-ban tömörült városok kamarájának elnöke, Simony (Partizánske) polgármestere mondta a szerdai tiltakozó nagygyűlésen, amely az Aki a városoknak és a falvaknak árt, az az embereknek árt címmel zajlott.

A parlament épülete előtt tartott tiltakozás résztvevői a hatalom városokhoz és falvakhoz való elfogadhatatlan hozzáállására, és az önkormányzatok problémáira hívták fel a figyelmet. A településvezetők élesen bírálták például a magas energiaárak elégtelen és átgondolatlan kompenzációjának rendszerét. Rámutattak a jogalkotók egyéb, az önkormányzatokra nézve hátrányos intézkedéseire is. „Ha destabilizálni akarják ennek az államnak az egyik utolsó, még működő elemét, annak ez a módja. De mi azért vagyunk itt, mert nem fogunk engedni" – mondta Božik.

Más önkormányzatok vezetői rámutattak, hogy az önkormányzatok nélkül az állam nem tudott volna megbirkózni az előző időszak kihívásaival, például a járvány idején, vagy az ukrajnai menekültek megsegítésekor. „De nem végezhetjük a végtelenségig az állam feladatait, főleg, ha ezután olyan intézkedéseket hoz, amelyek még rosszabb helyzetbe hoznak bennünket. Véget kell vetni az önkormányzatok kizsigerelésének" - mondta Martin Chren, a pozsonyi Főrév (Ružinov) városrész polgármestere.

Ľubica Balgová, Szliács (Sliač) polgármestere rámutatott, hogy „amikor az önkormányzatok költségvetését negatívan befolyásoló törvényeket fogad el a kormány és a parlament, akkor „egy csoportot támogat, de mindenki mástól elvesz. Balgová azt mondta, káosz van, nincs rendszer, és nincsenek általánosan érvényes szabályok.

Ján Fenčák, Alsókörtvélyes (Nižný Hrušov) polgármestere kijelentette, a kormány energiaárakkal kapcsolatos ígéreteire rácáfolt a valóság. „Januárban azt mondták nekünk, tépjük szét és dobjuk ki a magas összegű számlákat, hogy majd megkapjuk a javítottakat. Meg is jöttek. Még magasabb összegekkel" – mondta, és hozzátette, sok önkormányzat, főleg a kisebbek, a gazdasági összeomlás szélén állnak.

A ZMOS levélben fordul követeléseivel a legfőbb közjogi méltóságokhoz. A társulás közölte, kész tárgyalni a megbízott miniszterelnökkel, de azt kéri, hogy az önkormányzatokat – mint Csehországban vagy Ausztriában – tekintse partnernek a kormány.

A parlamenten kívüli Hlas-SD támogatásáról biztosította a tiltakozókat. Richard Raši, a párt alelnöke, parlamenti képviselő hangsúlyozta, nem terhelheti az önkormányzati forrásokat az, hogy a kormány segítséget nyújt a lakosoknak. „Különben nincs más lehetőségük, mint hogy a lakosoktól vegyék el a hiányzó összeget megemelt illetékek és helyi adók formájában" – mondta Raši.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?