Zsugorodó szociális csomag

fico vél

Nemrég még bombasztikusnak ígérkezett a kormánykoalíció legújabb szociális csomagja. 

A Smer és az SNS egymást túllicitálva ígért kedvezményeket nyugdíjasnak, vállalkozónak és kismamának egyaránt, és természetesen a Híd is előterjesztette saját ötleteit. A folyamatosan dagadó szociális csomag költségvetési hatásait az elemzők már körülbelül 1,2 milliárd euróra becsülték 2020-ban, és a Költségvetési Tanács is elkezdte kongatni a vészharangot. 

Az elmúlt hetekben aztán elkezdtek változni a dolgok, amit világosan bizonyít az is, hogy a szociális csomaggal kapcsolatban beterjesztett törvénytervezetek lekerültek a parlament májusi ülésének programjáról. 

Ebből már sejthető volt, hogy a háttérben komoly alkudozás folyik, melynek a végén a kormánypártok egy szerényebb szociális csomagot ismretetnek. Ez így is történt, a koalíciós tanács által elfogadott intézkedések költségvetési hatását már csak 500 millió euróra becsülik. Persze ez sem elhanyagolható összeg, de a költségvetés terhelése várhatóan nem fogja meghaladni a GDP fél százalékát. 

Hogy mi az oka a szociális csomag megnyirbálásának, nem tudjuk pontosan. Valószínű, hogy a kormánykoalíció döntésében nagy szerepet játszott a szlovák gazdaság növekedésének lassulása. A jegybank legújabb elemzése szerint a szlovák gazdaság a várt 4 százalék helyett csak 3,3 százalékkal növekszik az idei évben, és a növekedés a következő években tovább lassul. Ez az adóbevételek lassabb növekedését eredményezi, ezért a költségvetési kiadások növelése a hiány növekedéséhez vezetne. Ez pedig főleg a Smer számára lenne kellemetlen, ugyanis a 2019-es kiegyensúlyozott állami költségvetés a párt fontos marketingprojektje volt. Itt érdemes megjegyezni, hogy Peter Kažimír, a jegybank elnöke, aki nemrég még pénzügyminiszter volt, ma már nem hisz abban, hogy a 2019-es állami költségvetés kiegyensúlyozott lesz, holott nemrég miniszterként ezt ő maga jelentette be. 

A kormánykoalíció pártjainak tehát vissza kellett fogniuk magukat a szociális intézkedések terén, de azt látni, hogy a három párt nem egyforma áldozatokat hozott. A Smer szinte az összes fontos tervét át tudta ültetni, és az SNS javaslatai lettek a legjobban megnyirbálva. Persze ennek az az egyik oka, hogy Andrej Danko ötletei voltak a legköltségesebbek, és eredeti formájukban nagyon megterhelték volna a költségvetést. 

Az SNS-nek így az ígért általános társasági nyereségadócsökkentés helyett meg kell elégednie a 100 000 eurós forgalmat nem meghaladó vállalatok és vállalkozók adójának csökkentésével. Hasonlóképpen az élelmiszerek általános hozzáadottérték-adójának csökkentése is elmarad, és leszűkül bizonyos élelmiszerfajtákra, melyeket még nem konkretizáltak. Nem kétséges azonban, hogy Andrej Danko ezt is pártja győzelmeként fogja elkönyvelni, és javaslatai megnyirbálásáért a koalíciós partnereket fogja okolni. 

Ami pedig Bugárékat illeti, eleve józanabb javaslatokkal álltak elő, ezért a legfontosabbakat sikerült is átültetniük. A Híd javaslatainak fő pillére a jövedelem adómentes alapjának emelése, ami nem rossz gondolat, ugyanis ez az alap már évek óta nem emelkedett, ami a bérek növekedése mellett de facto adóemelést jelent. Ennek a javaslatnak is vannak azonban bírálói, legfőképpen a megyei és helyi önkormányzatok, amelyeknek adóbevétel-kiesést jelentene a jövedelem adómentes részének növelése. 

Mindent összevetve örülhetünk, hogy a tervezett szociális csomag szerényebb lett.

Természetesen a gazdaságilag sikeres években gondolni kell az állampolgárokra is, de érdemes józannak maradni, mert a világgazdasági kockázatok továbbra is jelentősek. 

A szociális csomagok egész sora sem tudja azonban elfeledtetni azt, hogy a fontos strukturális reformok az oktatásban, a kutatás-fejlesztés támogatásában és az egészségügyben ebben a kormányzati ciklusban sem indultak be igazán. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?