Zsebre tett kéz, cigi és gyalogátkelő

zebra k

A minap a lakótelepi szupermarketben vásároltam a reggeli órákban, mielőtt a dolgomra indultam volna. A vásárlás után beültem az autóba, a kihajtónál megálltam a gyalogátkelő előtt (fontos, hogy a másik fejével is gondolkodjunk), ugyanis láttam, hogy egy óvodás korú gyerkőc fut az út felé, anyukája utána. Se szó, se beszéd, de még körülnézés sem, a gyermek átszalad a zebrán, anyukája néhány lépéssel mögötte, meredten maga elé nézve, egyik kezében cigaretta, a másik keze pedig a zsebében.

Máig érzem édesanyám tenyerének meleg szorítását, ahogy megfogta a kezemet, mielőtt átmentünk az úton. Elmondta mindig: először jobbra, aztán balra, de még nézz újra jobbra, mert sose lehet tudni… A fenti szituáció anyukája ilyenen valószínűleg nem gondolkodott, úgy volt vele, hogy a gyerek szabad, mint a madár, repüljön. Szerintem nemcsak nekem, hanem nagyon sok sofőr kollégának is az egyik legérzékenyebb pontja a gyalogátkelő, mert sokszor úgy lépnek ki rá az emberek, hogy a vezető szíve megáll az autóval együtt, majd rózsafüzért morzsolgatva adnak hálát az Úrnak, hogy nem történt baleset. Kivételes módon ez a pillanat most nem ilyen volt, mivel jól látható volt a gyermek közeledése, de akkor is felmerül az ominózus kérdés: hol marad a szülői felelősség?

Az emberi közöny, a felelőtlenség, az érdektelenség és a passzív hozzáállás az élet minden területén meglátszik. Nincs már szerintem olyan nap, hogy a legtöbbünk valaki miatt ne sóhajtana egy nagyot. Még egy darabig az ember tűri, hogy csak úgy lézengenek egyesek, de mikor már mindez emberéletekbe is kerülhet – vegyük példának az utcára kirohanó gyereket –, akkor rájövünk: átléptünk egy határt. Természetesen vannak kivételek, ahogy mindig is voltak, ám a bosszantó az, hogy valamikor a közönyösség és a felelőtlenség, a maximalizált érdektelenség volt a kivétel, most pedig az, ha nem ilyenek vagyunk. A legtöbben ezt mutatják és csinálják, így mutatnak példát a gyerekeknek, s a hétköznapi hősökből (szülők) negatív bábok lesznek.

Mit akarunk így a jövő nemzedékétől, ha már most sokan nem képesek egy kicsit nagyobb odafigyeléssel létezni? Ebből kiindulva ne csodálkozzunk, hogy a mai fiatalság nem akar és nem fog semmit csinálni, csak meredten maga elé nézni, mint az anyuka, aki a gyermeke mögött lépkedve hagyja az útra rohanni csemetéjét. Sok gyerek óvodás korától ezt látja…Nincs min csodálkozni.

Valahol ez nagyon elromlott, s már tényleg örülnünk kell annak a maroknyi felelősségtudatos embernek, akik egy kicsit is „hagyományos” módon állnak hozzá mindenhez (nem csak a gyerekekhez). Egy kalapba lehetne venni a tiszteletet, az odafigyelést, a toleranciát, az előzékenységet, a tanítást, a hozzáállást, az érdeklődést, a felelősséget az élet minden területén, de a lista végtelen. Bár az is igaz, ha mindenkiben meglennének ezek a tulajdonságok, akkor tökéletes világban élnénk, azt pedig nem lehet.

Ha egy jó kis mesében élnénk, akkor most jönne az a rész, ahol hősök tízezrei járják az utcákat, akik mosolyognak egymásra, előzékenyek, megfogják gyermekük kezét, tiszteletet tanítanak, majd felelősségtudatra nevelnek. Manapság már csak elvétve lelhetők fel ők, mint a fehér hollók, a koromsötét világban. Szerencsés az, akit ilyen hősök neveltek/nevelnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?