Várakozó bombák

tuzijatek k

Haa Jóisten meg akar akadályozni valamit, akkor semmilyen kormány nem állhat útjába. Ez volt az első gondolatom a budapesti tűzijáték kapcsán, amelyet a meteorológusok gondos előrejelzése alapján fújtak le, aztán „kiderült”.

Azaz kiderült, hogy mégis el lehetett volna puffogtatni azokat a rakétákat, ha nem is ideális körülmények között.

Második gondolatom az volt, hogy hátha maga Szent István üzent az államnak, melyet alapított, hogy gyerekek, ne csináljátok, én igazán megvagyok enélkül a felhajtás nélkül, nektek meg nyakatokon a gazdasági válság, véreim éhezni, fázni fognak hamarost.

De a harmadik gondolatom lehet a helyes, hogy tudniillik a (saját magunknak okozott) klímaváltozás következtében egyre sűrűbben tapasztalhatunk rövid távon is kiszámíthatatlan, extrém időjárási jelenségeket. Ezt az Országos Meteorológiai Szolgálat bocsánatért esedező vasárnapi közleménye is alátámasztja: „A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért.”

Most a teljes kormánymédia az időjósokat szapulja, de szerintem jól döntött az operatív törzs, mert a legkisebb kockázatot is komolyan kell venni. És persze nyilván okultak a tizenhat évvel ezelőtti tragédiából, amikor a szakemberek jelezték a közelgő vihart, de senki sem vette őket komolyan, aztán tényleg lecsapott. A tömegpánikban öten életüket vesztették, több mint ötszázan megsérültek, az orkánerejű szél fákat csavart ki, leállt a tömegközlekedés, az emberek a metróba menekültek.

A tűzijáték meglehetősen elavult vizuális attrakció, manapság már vannak korszerűbb látványosságok is, valamiért mégis ragaszkodnak hozzá. Ráadásul ez az egyik legköltségesebb módja a tömegszórakoztatásnak, szó szerint elpuffogtatják a pénzt a levegőbe – jelen esetben 1,3 milliárd forinttól készültek megszabadulni alig fél óra alatt augusztus 20-án. Emellett környezetszennyező is, és a háziállatok szívének sem tesz jót. A szomszédban pedig háború dúl, ami újabb ok lehetne a lefújásra – és lehetőség az Ukrajna népével való szolidaritás kifejezésére.

Az elmúlt hetekben kétszázezer magyar adófizető jelezte aláírásával, hogy nem kérnek a tűzijátékból, inkább költse sürgetőbb dolgokra a kormány a pénzüket! Akkor érkezett egy furcsa válasz: már drágább lenne lefújni a show-t, mint megrendezni. Biztos úgy van, ahogy állítják az illetékesek, de két éve, amikor a koronavírus-járvány miatt halasztották el a tűzijátékot, még nem volt drága elraktározni a petárdaarzenált, pedig ugyanúgy tavasszal szerezték be, mint idén.

A töméntelen mennyiségű bomba (tényleg ez a hivatalos nevük) a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon bevetésre készen áll. Illetve jelenleg áznak az esőben, remélhetőleg nem rongálódnak meg és válnak emiatt kiszámíthatatlanná. A tervek szerint az új időpont augusztus 27., szombat. Aki kíváncsi Európa legnagyobb tűzijátékára Európa legnagyobb válságának kapujában, az 21 órakor legyen a Duna-parton, vagy kapcsolja be a tévét!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?