Tudatlansággal beoltva

Somogyi Tibor felvétele

​​​​​​​Akik velem együtt döbbenten nézték a múlt héten kétszer is dugig megtelt Puskás Arénát, azok olvassanak tovább. A többiek, akik szerint ez rendben volt, inkább kattintsanak tovább. Meggyőzni úgysem lehet őket, csak feleslegesen dühbe gurulnának, ami ebben a rekkenő hőségben nem egészséges.

Bármilyen negatív teszt és maszk nélkül beengedtek 67 ezer embert a stadionba. Ez a felelőtlen hozzáállás nem sok országban jellemző. Tőlünk nyugatabbra az elmúlt napokban több meghirdetett tömegrendezvényt lefújtak – a legrosszabb helyzetben egyértelműen a brit fesztiválszervezők vannak, mert az indiai mutáns miatt a kormány négy héttel eltolta a június 19-re tervezett újranyitást. Emiatt valószínűleg befellegzett az összes nyári fesztiválnak, az úgynevezett tesztkoncerteket is hiába rendezték tudományos jelleggel az elmúlt hónapokban. És hát köztudott, hogy minél később fújnak le egy meghirdetett rendezvényt, annál többet veszítenek rajta a szervezők. A brit kormány egyelőre nem jelezte, hogy kompenzálná őket, úgyhogy sokan tönkre fognak menni emiatt.

Nálunk pont fordított tendenciát látok: egyre több a szabadtéri rendezvény, egyre nagyobb a maszk nélküli tömeg. És persze menni kell a tengerhez is, mert tengerparti nyaralás nélkül nem élet az élet. Sokan örömmel fogadták a hírt, hogy Horvátországban nem lacafacáznak, bárkit beengednek, teszt, oltás nem érdekli őket, csak a turizmus felpezsdítése. Emlékeztetném önöket, hogy Szlovákia lakosságának még mindig csupán harminc százaléka kapta meg mindkét oltást. Más volt a terv, ahogy Magyarországon is, de hát senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy normálisan gondolkozzon, vagy felismerje az álhíreket. Márpedig senki sem úszhatja meg a betegséget oltás nélkül – ezt nem én mondom, hanem olyan szakemberek, akik ezt tanulták az egyetemen, és évtizedek óta járványokkal foglalkoznak.

Elnézést a szájbarágós stílusért, de igyekszem közérthető lenni – bár a legújabb kutatások szerint nem elsősorban az alacsonyabb végzettségűek terjesztik az álhíreket a közösségi oldalakon, hanem az egyetemet végzett oltásellenesek. Vagyis ez a dolog nem függ össze az iskolázottsággal. (Lásd még: Dunning–Kruger-hatás. Az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.)

Végezetül nézzük, hogyan viszonyulnak a helyzethez egy másik kontinensen. Augusztus 21-én a New York-i Central Parkban nagyszabású koncerttel ünneplik a sokat szenvedett város pandémia utáni „újjászületését”. Világsztárokkal és hatvanezer nézővel. A közönséget beoltottakra és beoltatlanokra osztják, és a jegyek 70 százalékát a beoltottaknak tartják fenn. Nekik ingyen osztogatják, míg a beoltatlanoknak fizetniük kell érte. Mi tagadás, merész húzás ez, de abszolút érthető. Legalábbis számomra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?