Vélemény

Tesz-e csodát Ferenc pápa?

Ha csak a politikusok nyilatkozatait figyeljük, a katolikus egyházfő látogatása szeretetet, békét, bajtársiasságot hoz Szlovákiába, és a jövőben Kánaán-közeli állapotok fognak uralkodni.
Hegedűs Norbert

2021. szeptember 14. 08:00

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

Ferenc pápa látogatása kétségtelenül jelentős esemény, de azért vagyunk páran, akik némi távolságtartással figyeljük a pápalátogatás körül kialakult hisztériához közeli állapotokat. Ne értsenek félre, az égvilágon semmi bajom a katolikusokkal (ahogy a többi vallással sem), és kívülállóként is tudom értékelni egy ilyen látogatás jelentőségét, főleg a hívők szemszögéből. Sőt, Ferenc pápa ilyen szempontból – szubjektív véleményem szerint – még a szimpatikusabb egyházfők közé tartozik, aki világos, érthető üzeneteivel valóban igazodási pontokat nyújthat minden hívőnek, a fontos kérdésekben általában a „jó” oldalra áll, és aki úgy tűnik, sikerrel vezeti át a pápaság anakronisztikus intézményét a 21. századba. Persze ezek nagyon tág fogalmak és a részletkérdésekről hosszasan lehetne vitázni világnézettől függően (egyes konzervatívabb katolikusok például pont azokért a mondatokért és gesztusokért kárhoztatják, amiért én dicsérem), sőt egyes megrögzött ateisták akár a pápaság (vagy egyház) egész intézményének létjogosultságát is megkérdőjelezhetik. Ebbe most ne menjünk bele, a pápa létezik, olyan, amilyen, és itt van. Hogy mit kezdünk a helyzettel, az csak rajtunk múlik.

Éppen ezért kínos egy kicsit látni, mit művelnek egyes politikusok a látogatás kapcsán. A pápa ugye állítólag olyan helyekre megy, ahol úgy érzi, szükség van a segítségre és a reményre. Ilyen szempontból Szlovákiában kétségtelenül jó helyen van. Szimbolikusan választotta ki a látogatása helyszíneit is – különösen a kassai Luník IX lakótelepet. Valóban, a társadalom peremére szorult kisebbségek, különösen a romák helyzete igen aggasztó Szlovákiában, és jó, hogy erre egy ilyen magas tekintély is rámutat. De mit csinál erre az ország vezetése? A tényleges megoldások helyett a látogatás előtti pár napban dekorációkkal próbálta javítani az összképet, à la Patyomkin. Ami pedig a nyilatkozatokat illeti, még cifrább a kép, mindenki próbálja elővenni a legájtatosabb énjét, ami különösen vicces annak tekintetében, hogy pontosan tudjuk: itt még a koalíciós partnerek is egymás ellen fenik a kést. Mélyre süllyedt a politikai kultúra ebben az országban.

Lehet mondani, hogy Ferenc pápa igazából egy szimbólum, a látogatásainak általában nem sok gyakorlati haszna van, de a hatások és ellenhatások vizsgálatakor nem elég a szentatyát vizsgálni: végül is ő itt van, eljött, rámutat néhány problémára, talán még útmutatást is ad. Ennél többet nem igazán tehet – ha ezek után sem változik semmi, azért nem ő lesz a hibás. A marginalizált roma kisebbségek problémája nem kenhető erre a kormányra, Szlovákia megalakulása óta minden egyes garnitúra tolja maga előtt az ügyet, ami így egy időzített bombává vált. Most az a kérdés, hogy a pápa távozása után is minden marad-e a régiben, vagy elindul egy pozitív folyamat. Mert ha a probléma már a Vatikánból is látszik, senki nem vonhatja kétségbe, hogy akut helyzetben vagyunk. A legerősebb kormánypárt legtöbb tagja harcias kereszténynek vallja magát, bár eddig főleg a szélsőséges katolicizmus negatív oldalát mutatták be nekünk. Hátha ezek az Egyszerű Emberek felfigyelnek az egyszerű emberek pápájára és végre valami hasznosat is tesznek: tényleg javítani próbálnak a hátrányos helyzetben élő romák helyzetén. Ez egy igazi csoda lenne Ferenc pápától.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.