Vélemény

Szó bennszakad, hang fennakad

Lehellet megszegik. S az ajtó megől nem fehér galamb emelkedik a béke jelképeként, hanem a nagy, szlovákiai magyar csönd. Csend honol az MKP és a Híd között, novemberben ugyan szóra nyiták vala szájukat, s bizonygaták, itt aztán annyi együttműködés lesz, mint szikvízben a buborék, aztán pont olyan is lett hat hónap elteltével ez a magyar–magyar párbeszéd. Buborék.
Finta Márk

2017. május 18. 19:22

Az egy dolog, hogy politikai szintre nem tudták átvinni a párbeszéd lendületét. Mert lendülete az volt, látta volna a kedves olvasó, milyen kedélyesen cseverésztek a dunaszerdahelyi sportcsarnok előterében a politikusok, meg mindazok, akik fogyásunk miatt a megmentésükön fáradoznak. Egészen valószínűtlen konstellációk alakultak ki a felvidéki magyar közélet csillagaiból, és úgy szállt a csillagpor, amikor leporolták a régi kapcsolatokat, hogy csak úgy prüszköltek az arra tévedők.

Ki hitte volna akkor, hogy ebből az összeborulásból nem lesz semmi? Na jó, sokan, sőt, a többség, de azért valahol a neokortexük egy eldugott zugában néhányan bíztak abban, hogy ennek a találkának valami gyakorlati haszna is lesz, és nem oldódik fel a nagy magyar éjszakában a benne rejlő potenciál.

Szóval tulajdonképpen érthető, hogy politikai szinten miért rekedtek meg a tárgyalások a két párt között, erről már értekeztünk néhányszor ezeken a hasábokon. Menyhárt József MKP-elnök szokta mondani minden alkalommal, amikor rákérdezek, hogy hét év árokásását nem lehet azonnal megszüntetni.

Bugár Béla Híd-elnök pedig ilyenkor mindig elmondja, hogy az MKP-nak bizonyítania kell, mert ők gittegyletekben nem hajlandók részt venni. Rendben, urak, ezt játsszák le egymás közt. Az a nagy helyzet ugyanis, hogy a választókat nem a politikai szappanoperák érdeklik, hanem a televíziósok, a Barátok közt, meg a Szulejmán. Amíg ezek stáblistáján nem bukkan fel Bugár, Menyhárt, vagy bármelyik szlovákiai magyar politikus, addig a választók számára teljesen mindegy, ki kivel van rosszban, ki ült be más székecskéjébe, és ki aludt más ágyacskájában.

Mert a magyar–magyar párbeszéd reménykeltő lényege pont az volt, hogy az ellentétek dacára, azokon felülemelkedve, a szlovákiai magyarok érdekeiért ülnek össze a pártok és a civilekkel karöltve találnak közös utakat, összehangolják a tevékenységüket. Ezt novemberben így tálalták, így adták el.

De most, hogy politikai szinten nem tudtak megegyezni, hallgatnak a harangok. Mindenki a saját útját akarja járni. Bugárék a kormányprogram átültetését hangsúlyozzák, ami teljesen rendben is van, csak az ebben foglaltak messze nem jelentenek megoldást minden problémára, mert az asztalt csak 6,5 százalék erejéig lehet verni. Menyhárték meg a magyarországi pénzekbe fektetik a bizalmukat, de ez viszont függőségi viszonyt jelent, nem azt, hogy itthon tudjuk megoldani a saját dolgainkat. Nemsokára eljön az az idő, hogy azon fognak versenyezni, ki adott többet a szlovákiai magyaroknak. Ez pedig bizonyos szempontból kényelmes dolog lesz, hú, de el leszünk mi kényeztetve, extra hús jut a kampánygulyásba.

Csakhogy van itt egy kis bibi. Bugáréknak (minimum Lucia Žitňanskának és a párt szlovák „kávéházi értelmiségének”) nemsokára terhes lesz – a politikai túlélésük szempontjából terhes kell, hogy legyen –, hogy savanyú szájízzel olyan emberek bizniszei felett hunyjanak szemet, mint Robert Kaliňák, akinek már papírja is van arról, hogy törvényt sértett a minisztériuma. Menyhártéknak pedig az, hogy ha egy idő után elzárják majd a pénzcsapokat Magyarországon, parlamenti képviselet híján szép lassan elsorvadnak. S akkor majd felmerül, hogy ej, de jó lett volna, ha hamarabb egymás tenyerébe csapunk, és legalább szakpolitikai szinten együttműködünk egy rendszerben, amit kompromisszumok árán hoztunk létre. Csak akkor talán késő lesz.

Szóval itt ez a magyar–magyar párbeszéd. Fogjuk, és tegyük fel szépen a hajdani kisebbségi minimum mellé a polcra. Talán egy lomtalanításkor megtalálja valaki...

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.