Vélemény

Szélhámosok tündöklése és bukása

Kuciak halála talán többet számított Szlovákia megtisztulásában, mint életében írt cikkei.
Kerényi György

2019. február 22. 09:30

kuciak
Somogyi Tibor felvétele

Tunéziában 2010 decemberében egy utcai kordés gyümölcsárus a hatóságok folyamatos zaklatása miatti elkeseredésében felgyújtotta magát. Halála olyan tiltakozáshullámot indított el az egész arab világban, hogy sorra dőltek meg a térség diktatúrái – igaz, azóta újak nőttek ki a helyükön. Ján Kuciak meggyilkolása is fellazította a pénz, a politika és az állam összecementesedett világát Szlovákiában. Ahogy tűnnek el azok a politikusok, akiknek védelmében fékezni lehetett és kellett a rendőrségi nyomozásokat, és velük azok a rendőrök, ügyészek, akik ezt megtették, kezdenek kidőlni a csontvázak a szekrényből. Kuciak halála talán többet számított Szlovákia megtisztulásában, mint életében írt cikkei.

Egy újságíró sok mindent ki tud deríteni, de ha az állam nem, vagy csak szelektíven üldözi a bűnt, akkor az oknyomozás üresen puffan a semmiben.

Magyarország a jó példa erre, amely már reménytelenül következmények nélküli országgá vált.


Kuciak újságíró volt, közülünk is az a fajta, aki a mindenkori hatalom legnagyobb simlisségeit igyekszik föltárni. Mi, újságírók, büszkék vagyunk a „demokrácia őrkutyája” szerepre, de ezt egyre kevesebben látják így, a média presztízse folyamatosan zuhan. Nem függetlenül attól, hogy egy Trump, egy Orbán, egy Fico folyamatosan álhírgyárosnak titulál bennünket. (Miközben a Fidesz-közeli médiabirodalom 2018-ban 109 sajtó-helyreigazítási pert bukott el.) Robert Fico szerint mi okozzuk a legtöbb kárt ennek az országnak.

Az újságírás nemcsak saját hibái (a nagy múltú Washington Post ellen – úgy tűnik, jogosan – épp most indítottak egy akkora kártérítési pert, ami miatt megszűnhet a lap), hagyományos üzleti modelljének bedőlése, és a közönség információfogyasztásának megváltozott módja miatt veszíti el a demokrácia őrkutyája szerepét, hanem azért is, mert olyan új politikusok profitálnak a sajtó meggyengüléséből, akik hatalmukat elképesztő hazudozásaiknak köszönhetik. Így mindent megtesznek azért, hogy leleplezőiket is hazugnak, a sok vélemény egyikének, alternatív tények gyártóinak állítsák be. Anne Applebaum amerikai konzervatív történész, régiónk jó ismerője írta nemrég, hogy a populisták (Orbántól Andrej Babišig) választási sikereiket képmutatásuknak köszönhetik. Olyan szélhámosok ők, akik a nép szószólóinak állítják be magukat („mi, magyarok”, halljuk naponta), miközben notórius hazudozók.

Szlovákiában, még ha sokan így látják is, nem rohadt még szét az államgépezet, a fékek és ellensúlyok rendszere nem bomlott meg véglegesen, létezik politikasemleges állami működés. Új elitcsoportok kezdik el kiszorítani vagy együttélésre kényszeríteni a régieket, és ezek nyomán megerősödhetnek olyan értékvilágok, olyan demokratikus állampolgári kultúra a társadalom mélyrétegeiben, amely aztán meghatározza egy ország életét és a demokrácia minőségét. 

Ján Kuciak halála ennek lett katalizátora.

A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.