Vélemény

Számít még a valóság?

Egyes politikusokat hallgatva az ember hajlamos arra a következtetésre jutni, hogy a valóság nem számít többé és kizárólag a narratívák harca határozza meg a közéletet: a többször elismételt hazugság győz, a nagyobb táborral rendelkezők „igazsága” lesz érvényes.
Hegedűs Norbert

2019. december 17. 11:30

politikusok kollázs

A jelenség Donald Trump amerikai elnökké választása után került reflektorfénybe (de persze korábban is létezett), és virágzik. Az intézményekbe és a politikusokba vetett bizalom megingásával párhuzamosan megkérdőjeleződött az objektív igazság létezésének puszta ténye is, és a tények érvelésben betöltött szerepét átvették az érzelmek. Trump – kis túlzással – hetente szállít egy olyan botrányt, melybe minden más politikus belebukna, pozíciója mégis megingathatatlannak tűnik. Miért? Mert már rég nem a tények és a tettek számítanak, hanem, hogy ki a „mi emberünk”, és ki az „ellenség”. 

A sajátjaink mellett a végsőkig kiállunk, ha pedig a vádak igazságtartalmába nem tudunk belekötni, a vádlók hitelességét kezdjük ki. 

Ezért a receptért nem kell Trumpig mennünk: Magyarországon a Borkai-affér és azt azt követő Fidesz-kommunikáció a jelenség állatorvosi lova. Nálunk pedig azt látjuk, hogy a Smer vezető pozícióját és Kotleba előretörését semmi nem képes megingatni. Szlovákiát gyakran dicsérik nyugatról, hogy ez az az ország, amely – különösen Čaputová győzelme óta – gátat vethet a populista hullám terjedésének Közép-Európában. 

A Čaputová-jelenség tényleg adhat okot bizakodásra (még akkor is, ha a Smer lassan tíz éve tartó uralma árnyalja a képet), mert a társadalom elégedetlenségét jelzi az államapparátust átszövő korrupció és a maffiamódszerek miatt. De ez az elégedetlenség kétféleképpen is elsülhet: kitermelhet olyan politikusokat, akik valóban megpróbálnak tenni valamit az áldatlan viszonyok ellen (mint pl. Čaputová, aki jogköreihez mérten eddig többnyire megtette, amit a választói elvártak tőle), de hatalomra juttathat rendszerellenes, szélsőséges elemeket is. 

Bár Harabin doktor pártja egyelőre nem tudott megkapaszkodni – úgy tűnik, azért van, ami még ennek a közegnek is sok –, Kotlebáék előretörése megállíthatatlannak tűnik. 

Kotleba a mainstream sajtó részéről többnyire elutasítással találkozott, ami – figyelembe véve, honnan érkezett – érthető. Csakhogy mivel a szélsőséges politikus nem kapott teret a mainstream sajtóban (vagy ha kapott, főleg a botrányai), gyorsan megerősödött egy alternatív médiavilág, ahol kedvére szerepelhetett, játszhatta az áldozati bárányt, akit elhallgattatnak (mint most játssza ezt a parlamentből kivágott Mazurek). Az egész jelenséget felgyorsítják a közösségi oldalak, ahol mindenki egy olyan buborékban létezik, ahol csak a neki tetsző hírek jönnek szembe. A miénkkel ellentétes véleményekkel ugyanakkor fontos lenne szembesülni. Például azért, mert a valósággal konfrontálva ezek az „alternatív igazságok” viszonylag gyorsan darabjaikra hullanak. Kotleba hiába ígért új politikát, amikor Besztercebánya megye élére került, nagyon gyorsan kiderült, hogy semmivel sem jobb, mint a már megszokott bagázs. A gazdasági fellendülés elmaradt, a saját családtagjait juttatta pozícióba. Erről persze a „rajongói” soha nem értesülnek, mert a Facebook soha nem fog nekik kidobni egy ilyen kritikus cikket.

Persze nem segít, hogy e téren kettős az államhatalom kommunikációja. Igaz, hogy Kotleba gyalázkodó képviselőjét elítélték és a rendőrség a hoaxokat terjesztő youtuber páros (Martin D. és Rudolf V.) ellen is eljárást indított. Sőt, még Fico exkormányfőt is megvádolták, akinek nem derogált kiállni a gyűlölködő Mazurek mellett. De a lelkünk mélyén valahol mindannyian sejtjük, hogy itt nem lesznek komoly büntetések, sőt, ezek az eljárások még visszafelé is elsülhetnek. Mint a Legfelsőbb Bíróság ítélete, amikor nem tiltotta be a Kotleba-féle pártot, hanem lényegében legitimálták a zöldingeseket, akik azóta látványosan próbálják magukat újrafazonírozni, hogy a koalíciós tárgyalásokon vonzóbb arcukat mutathassák. 

És egy percig se higgyük, hogy a szlovákiai magyar közeg mentes lenne az efféle machinációktól. Legalább két nagy történet versenyzik a szavazatainkért, februárban pedig el kell döntenünk, melyiket fogjuk elhinni. De mielőtt döntünk, tájékozódjunk alaposan: mert a nagy szavak mögött sokszor nagy üresség tátong. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.