Süket fülek

<p>Fekszem az ágyon és eszembe jut, amit Varnus Xaver mesélt e heti pozsonyi koncertjén. Pályája elején egy plébános jóvoltából a templomi orgonán gyakorolhatott, fizetségként pedig a miséken orgonált.&nbsp;</p>

Amikor a prédikáció nagyon elhúzódott, kétféle cselhez folyamodott. Vagy a legmagasabb hangot adó billentyűt nyomogatta – ezt a hangot az emberek nem érzékelik, de a toronyban csüngő denevérek igen, és fokozatosan ellepték a templomot –, vagy a legmélyebb hangot adót. Ez rövid idő után olyasféle érzést keltett, mint mázsás tankok tompa dübörgése. Egyik is, másik is kibírhatatlan volt.

Fekszem az ágyon egy diákszálló vendégszobájában. Fölöttem fakarú csillár. Utoljára egy filmben láttam ilyet, igaz, az nem csillár volt, hanem ventilátor, és amikor forogni kezdett, apró skorpiók potyogtak róla, egyenesen az ágyban fekvőkre. A szoba és az ágy pulzál, tompán döng, mint a tankot utánzó orgonasíp, ritmusra, mint egy hatalmas szív dobogása, s csakhamar olyan érzésem támad, hogy akaratom ellenére beszippantott az épület vérárama. Éjjel fél egy van. Nincs semmilyen szervezett buli. Sokan másnap dolgozatot írnak. Nem tudni, melyik emeleten és ki hallgatja már egy órája ezt az ordító dobszólót, de az biztos, hogy önző ember. Még jó, hogy mi, tanárok csak vendégek vagyunk itt, hiszen mi is szeretnénk 100 évet élni, mint Zsakay Erzsébet és Tamás Ilona tanítónők – Isten éltesse őket! –, és ez a dübörgés biztos, hogy nem segítene hozzá. De a fiataloknak sem tesz jót. Nemcsak egy orvos szavaira gondolok, hogy az ifjú nemzedéknél a szokottnál korábban mutatkoznak halláskárosulások. Kollégák mesélik, hogy bizonyos napokon a diákok rendre hasznavehetetlenek, mert előző éjjel szervezett buli volt, és sokan még azt is elvárják, hogy a tanár ezt tolerálja. Miért kell hétköznap bulizni? Miért nem lehet hétvégén, amikor másnap nincs tanítás? Mert pénteken már otthon akarnak lenni, lehetőleg minél korábban. Mivel a tanár szavai nem jutnak el az álmos, tompa agyakig, kárba veszett a munkája. És azok a fiatalok is veszítenek, akiket a tudásszomj vezérelt az egyetemre, mert éjjel hiába akarnak korábban elvonulni, egyszerűen nincs hova. Akkora a hangzavar, hogy a környéken lakók már többször hívtak rendőrt. Diákoktól tudom, hogy napi szintű az olyan rendbontás, amit a fakarú csillár alatt magam is átéltem. Vannak, akiknél állandóan bömböl valami, vagy ők bömbölnek, vagy a kettő együtt. A kérés, hogy legyenek tekintettel a szomszédjaikra, sok esetben süket fülekre talál. Ezért hét közben elég nehéz tanulni a diákszállón. Sokan csak azért viselik el ezt a környezetet, mert olcsóbb, mint az albérlet. De amint tudnak, menekülnek. A süket fülűek pedig élvezik tovább az olcsó szállást.És a végén egyforma diplomát kapnak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?