Vélemény

Sorsdöntő év jön

Csaknem négy évtizeddel ezelőtt kalauzoltam Balogh Edgárt magyarok lakta vidékeinken. Épp akkor, amikor a szlovák nacionalista politikusok anyanyelvi oktatásunk fokozatos felszámolására törekedtek. Vendégem szomorúan hallgatta végig tájékoztatásomat, aztán leszögezte: Itt az ideje az itteni magyarság önösszeszedésének!
Szilvássy József

2019. december 13. 12:30

tanács
(A Magyar Tanács felvétele)

Az 1996-ban elhunyt neves erdélyi személyiség intelme még mindig égetően időszerű, hiszen nemzeti közösségünk állapota több mint nyugtalanító, amit számos nyugtalanító tény igazol. Újabban az is, hogy nem sikerült kivajúdni az egységes hazai magyar választási jelöltlistát. Mégsem helyénvaló a szinte már temetői hangulat, ugyanis semmiképpen sem reménytelen a helyzet, ha politikai versenyként értékeljük a fejleményeket. Akkor pedig semmi értelme az egymásra mutogatásnak, a megbélyegzésnek. Főleg a gyűlölködésre épülő kampánynak, amelyet nem díjaz a voksolók többsége. 
Nem kis mértékben az ilyesfajta sárdobálások következménye, hogy évek óta nem jár szavazni a hazai magyarok legalább fele. Február végéig őket is nyilvánvalóan olyan programmal lehet felelősségteljes magatartásra ösztönözni, amely lakóhelyüknek, térségüknek is élhetőbb körülményeket ígér. 

Az Összefogás elsősorban a közügyeink iránt kevés kivételtől eltekintve közömbös fiatalok aktivizálásával gyarapíthatja a magyar választási tömörülés szavazótáborát. A Híd a magyar voksokon kívül főleg a szlovák, a ruszin, a roma, esetleg a vegyes házasságban élők támogatása révén igyekszik átlépni az ötszázalékos küszöböt. 
Itt és most, de hosszabb távon is biztató elem a szlovákiai Magyar Tanács létrehozásáról rendezett érsekújvári kezdeményezés. Több hamvába holt próbálkozás (komáromi nagygyűlések, kisebbségi minimum felkarolása, hazai magyar–magyar fellobbanás) után újabb esély intézményes érdekképviseletünk, a célirányos együttgondolkodás megerősítésére. Éspedig két szinten.

Ahogy Duray Miklós rádiónyilatkozatában kifejtette: ha netán egyik magyar induló sem jut be a parlamentbe, akkor ez a Tanács hiánypótló magyar hang lehet az országban. Ha egyikük sikeres lesz, akkor erősödhet az együttműködés a parlamenti képviselők és a civil szféra között, amely jelenleg csaknem a nullával egyenlő. Pedig politikai érdekképviseletünkben jóval erősebb szellemi muníciót jelenthetnének az utóbbiak felvetései, különösen a nemzeti közösségünk helyzetét felmérő tudományos elemzések.

Mindenképpen jó jel, hogy a kezdeményezők nem hűbelebalázs módjára cselekednek, kellő időt hagytak a Magyar Tanács létrehozásához szükséges feltételek teljesítésére, az amatőr nekibuzdulások kiszűrésére, a csörtető egyéni ambíciók féken tartására. Vagyis az egyértelmű szakmai kritériumok kimunkálására, mert a születőfélben levő intézmény csupán így lehet életképes. Csak így töltheti be remélt társadalmi szerepét. Ha akár csak néhány hétre, hónapra tekintünk előre, nyilvánvalóvá válik, hogy nagy a közszereplők, a jelöltek, de a polgárok felelőssége is közösségi gondjaink fokozatos orvoslásában. Elsősorban tőlük – mindannyiunktól – függ, vajon megannyi viszálykodást követően végre valóra válnak-e Balogh Edgár intelmei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

berlinale

Szlovák film a Berlinale versenyében

SpaceX

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX

Repülő gázpalack ölt meg egy járókelőt Sydneyben

téli napozás

Télen is egészséges a napozás?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.