Vélemény

Politikai kérdés lett az ellátás

Az orosz szándékok nem változtak. Az ukránok életfe-tételeinek ellehetetlenítése teljes erővel zajlik. Újabb tömegsírokat találhattak, és a katonai célpontok mellett a civil infrastruktúra folyamatos támadás alatt áll. Moszkva közvetlen célja, hogy Kijev a következő évtizedekben semmilyen veszélyt se jelenthessen.
author
Feledy Botond

2022. május 26. 18:16

odessza kikötő
- TASR/AP-felvétel

A héten az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsággal foglalkozó anyaga állapította meg, hogy az oroszok az ukrán gabonatározókat és -tartalékokat tudatosan pusztítják. Miközben az ukrán kommunikáció a háború kezdete óta igyekszik elkerülni a pánikkeltést a katonái és lakosai körében, ez a fenti megállapítás nagyon fontos. Már csak azért is, mert az unió tagállamai és a Bizottság is láthatóan törekednek arra, hogy a humanitárius ellátást – alapcikkek, élelmiszer – folyamatosan biztosítsák a Nyugat-Ukrajnába szorultak számára. Ez jelenti a helyi lakosságot és azt a közel hétmillió további embert, akik az ország biztonságosabb felére menekültek.

A világ gabonapiacán a várható termékekre vonatkozó ún. „futures” papírok ára 70 százalékot emelkedett a háború kezdete óta. A piac tehát beárazta az elnyúló háborút, a megszakadó ellátási láncot és az ukrán termelés nehézségeit.

A Kelet-Ukrajnában összpontosuló mezők egy részén harci terület vonul át, más részein aknák is előfordulnak, vagy éppen a termelőeszközök egy része semmisült meg. A műtrágyához szükséges alapanyagok gyakran hiányoznak, a traktorok üzemanyag-ellátása sem triviális ilyen háborús körülmények között. Eközben az importőr országok idén 20-25 millió tonna gabonát vártak volna a régióból, amelyet még ha sikerülne is megtermelni, jelenleg ukrán kikötőkből nem tudna kijutni.

Ezért a románok a saját kikötőjüket ajánlották fel erre, amelyhez vasútvonalat építenek az ukrán határig, ez sem egyszerű logisztikai feladat, és az ukrán oldalon a vasúti infrastruktúrát már eddig is ágyúzták az oroszok.

Úgy tűnik, hogy a Kreml szempontjából minden további válság, amely az euroatlanti tábor energiáit és figyelmét lekötheti a világ más részein, az stratégiai nyereség. Mindez egy globálisan kedvezőtlen környezetben, amikor a klímaváltozás eleve feladja a leckét. A bizottsági jelentés adatai szerint 2021 végén 161 millió ember volt 42 országban súlyos élelmiszer-ellátási helyzetben, míg háromból egy ember a világon – 3 milliárd fő ! – számára teljesen elérhetetlen maradt az egészséges élelmezési cikkek megvásárlása, beszerzési lehetősége.

Ukrajna ellátása sem lesz könnyű, de vajon mely országok fognak az euroatlanti táboron kívül foglalkozni a világ többi régiójával? Kína, India vagy Brazília fognak érdemi humanitárius akciókat indítani a saját szomszédságukban vagy más kontinensek felé? Vagy ez politikai kérdés lesz, és sokszor csak politikai szívességért cserében lesz ellátás? Alighanem ebbe az utóbbi irányba tart a világ.

Ideje elfogadni, hogy már nincsenek lokalizált válságok. Minden továbbterjed: úgy mozgatják a globális ellátási láncokat és politikai szövetségeket a mostani válságok, mint a pókhálót a ficánkoló szúnyog. Ezért kellenek stabil partnerek és működő nemzetközi intézmények. Vagyis hogy kellenének.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.