Vélemény

Politikai ezotéria

Fáj az ujjad? Kiszúrom a szemedet, és máris nem fogod érzékelni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 14. 08:55

Donald Trump győzelme a politika bulvarizálódásának érzékelhető és határozott vonalakkal megrajzolható ívén helyezkedik el. Nem Trump az első vérpopulista vezető a nyugati világban, akit megválasztottak, és nem is az utolsó. Kiszámíthatatlan és olvashatatlan politikusok garmadája került már vezető pozícióba, és túl nagy lyukat nem ütöttek a rendszeren. Persze, kéznyomukat otthagyták. Csak éppen megoldásokkal nem jöttek.
 
Idén furcsa és kijózanító eredmények születtek különféle választásokon és népszavazásokon. Példaként említhetnénk a szlovák parlamenti választást vagy a brexitet. A választók, legalábbis bizonyos rétegeik érzékelnek különféle problémákat, jobb esetben képesek azokat megfogalmazni, és megoldást keresni. De itt történik a hiba. Sokszor képtelenek felismerni, hogy kik azok, akik valódi megoldást kínálnak, és kik azok, akik csak placebót, vagy rosszabb esetben tovább mélyítik a problémagödröket. Az egyszerű megoldásokat (amelyek többnyire nem megoldások) kínálók általában sarlatánok, politikai ezoterikusok. Sok mindent közvetítenek, csak a megoldásokat nem. Fáj az ujjad? Kiszúrom a szemedet, és máris nem fogod érzékelni, hogy fáj az ujjad.
A választó konspirációs oldalakat olvas, és hangzatos, új, bátornak tűnő szavaknak hisz, de nem érzékeli a valóságot, mert az túl unalmasnak tűnik számára. Izgalmasabb Donald Trumpnak, Kotlebának vagy Nigel Farage-nak hinni.
 
Nigel Farage brexit-vezér, a locsogó semmittevő, ezáltal a politikai bulvár egyik hálás figurája. Elérte a britek kilépését az EU-ból. Hazugságokkal, csúsztatásokkal, politikai jövőkép nélkül. De összejött, s itt ki is merült a mondanivaló. Csakhogy ő megtalálta magának a következő rombolási lehetőséget. Uniós körútra indult, hogy a minden országban meglevő hasonszőrűekkel az egész uniót lerombolja. De itt már hiányzik a motívum. Miért jó neki az unió szétverése? Mert üres, nincsenek megoldásai, csak rombolni tud. S láss csodát: négy nappal Trump győzelme után Farage már a megválasztott amerikai elnökkel tárgyal. Egyike az első politikusoknak, akiket Trump fogadott. Mire megy ki a játék? Milyen építő dolgokról tud ez a két ember egymással tárgyalni? Egyelőre semmilyenekről. És ha minden jól megy, egy idő után nem is lesz közös nevező a bohóckodáson kívül. Mert Trumppal is csak két dolog történhet: vagy bedarálja a rendszer, a több tízezer profi kormányalkalmazott, mert kénytelen rájuk támaszkodni. Vagy kiveti őt a rendszer, és akkor nagyon gyorsan bukik. És nagyon nagyot.
A politikai ezotéria idejét éljük. Jó lenne minél gyorsabban felébredni ebből a kábult állapotból. Ha kinyomják az egyik szemünket, nem kellene odatartani a másikat is. Mert ne feledjük: csak az ujjunk fáj.
Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Kevesebb a pótlóbusz a RegioJet déli vonalán

vonatbaleset
Frissítve

Furgon és vonat ütközött Zsarnócánál, két ember meghalt

Peter Bárdy, Ján Petrovič, Annamária Dömeová és Marek Vagovič

Vagovič: Kočnernek volt a leginkább oka arra, hogy haragudjon Kuciakra

pénz euró

Ennyivel emelkedtek az árak az euró 11 évvel ezelőtti bevezetése óta

Peter Bárdy
Frissítve

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

Erdei Péter

Megőrizni az etnikai összetartozást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.