Vélemény

Politikai ezotéria

Fáj az ujjad? Kiszúrom a szemedet, és máris nem fogod érzékelni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 14. 08:55

Donald Trump győzelme a politika bulvarizálódásának érzékelhető és határozott vonalakkal megrajzolható ívén helyezkedik el. Nem Trump az első vérpopulista vezető a nyugati világban, akit megválasztottak, és nem is az utolsó. Kiszámíthatatlan és olvashatatlan politikusok garmadája került már vezető pozícióba, és túl nagy lyukat nem ütöttek a rendszeren. Persze, kéznyomukat otthagyták. Csak éppen megoldásokkal nem jöttek.
 
Idén furcsa és kijózanító eredmények születtek különféle választásokon és népszavazásokon. Példaként említhetnénk a szlovák parlamenti választást vagy a brexitet. A választók, legalábbis bizonyos rétegeik érzékelnek különféle problémákat, jobb esetben képesek azokat megfogalmazni, és megoldást keresni. De itt történik a hiba. Sokszor képtelenek felismerni, hogy kik azok, akik valódi megoldást kínálnak, és kik azok, akik csak placebót, vagy rosszabb esetben tovább mélyítik a problémagödröket. Az egyszerű megoldásokat (amelyek többnyire nem megoldások) kínálók általában sarlatánok, politikai ezoterikusok. Sok mindent közvetítenek, csak a megoldásokat nem. Fáj az ujjad? Kiszúrom a szemedet, és máris nem fogod érzékelni, hogy fáj az ujjad.
A választó konspirációs oldalakat olvas, és hangzatos, új, bátornak tűnő szavaknak hisz, de nem érzékeli a valóságot, mert az túl unalmasnak tűnik számára. Izgalmasabb Donald Trumpnak, Kotlebának vagy Nigel Farage-nak hinni.
 
Nigel Farage brexit-vezér, a locsogó semmittevő, ezáltal a politikai bulvár egyik hálás figurája. Elérte a britek kilépését az EU-ból. Hazugságokkal, csúsztatásokkal, politikai jövőkép nélkül. De összejött, s itt ki is merült a mondanivaló. Csakhogy ő megtalálta magának a következő rombolási lehetőséget. Uniós körútra indult, hogy a minden országban meglevő hasonszőrűekkel az egész uniót lerombolja. De itt már hiányzik a motívum. Miért jó neki az unió szétverése? Mert üres, nincsenek megoldásai, csak rombolni tud. S láss csodát: négy nappal Trump győzelme után Farage már a megválasztott amerikai elnökkel tárgyal. Egyike az első politikusoknak, akiket Trump fogadott. Mire megy ki a játék? Milyen építő dolgokról tud ez a két ember egymással tárgyalni? Egyelőre semmilyenekről. És ha minden jól megy, egy idő után nem is lesz közös nevező a bohóckodáson kívül. Mert Trumppal is csak két dolog történhet: vagy bedarálja a rendszer, a több tízezer profi kormányalkalmazott, mert kénytelen rájuk támaszkodni. Vagy kiveti őt a rendszer, és akkor nagyon gyorsan bukik. És nagyon nagyot.
A politikai ezotéria idejét éljük. Jó lenne minél gyorsabban felébredni ebből a kábult állapotból. Ha kinyomják az egyik szemünket, nem kellene odatartani a másikat is. Mert ne feledjük: csak az ujjunk fáj.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.