Vélemény

Piros helyett zöldet

Éppen kinyitottak az éttermek, amikor Bandika és Ervin kiment a piacra paradicsomért. Étterembe azóta nem járnak, mióta egyszer egy szomorú szakács főztjét kellett enniük, és két napig ők is szomorúak voltak tőle.
author
Veres István

2022. január 5. 11:14

Pixabay
(Pixabay)

Ez viszont most cseppet sem aggasztotta őket, ahogy az sem, hogy Oroszország és Fehéroroszország hamarosan közös hadgyakorlatot tart. Hadd gyakorlatozzanak csak ebben a hidegben, köhögte a szürke, halszálkás kabátja ujjába Ervin. Miközben a zöld lámpára vártak, arról beszélgettek, miért nem kívánja az ember ilyenkor januárban a paradicsomot. Bandika szerint azért, mert nincs szezonja, Ervin viszont úgy vélekedett, hogy azért nem, mert ilyenkor drága. A piacon aztán feltették a kérdést kedvenc kofájuknak is. Tessék mondani, Péter, a paradicsomot ilyenkor miért nem kívánjuk? – tudakozódtak a burgonyák irányából. A didergő termelő fel sem tekintett a gőzölgő sárga bögréből, amelyre az volt írva, hogy Oroszlán (Július 23. – Augusztus 22.). Annyit mondott csak, hogy ez a kérdés messzire vezet. Nem az a fő kérdés továbbá, hogy létezik-e rá a válasz, hanem hogy meddig vagyunk hajlandóak azt keresni. Mert ha feltesszük azt a kérdést, hogy miért létezik januárban paradicsom, illetve hogy miért kapható, vagy hogy miért vesz valaki ilyenkor ilyet, akkor arra is meg kell keresni a választ, miért vesz valaki nyáron déli gyümölcsöt, ha kaphat mást is. Gasztronómiai szempontból nem tartjuk sokra például a földigilisztákat, mondván, hogy nem válogatnak, mert azt eszik, ami az útjukba kerül. Legfeljebb kikerülik, ha nagyon nem oké a kínálat. Az ember viszont igazából ugyanezt csinálja. Megeszi, amit elé tesznek, ha meg nagyon nem tetszik neki, kikerüli. Most pedig, ha megbocsátanak – zárta a dialógust Péter, és lemérte a kiló céklát a másik vevőnek.

Már a Sisakos Sáska utca és a Kucorgó tér találkozásánál bandukoltak, amikor Bandika visszatért a témához. Véleménye szerint télen azért nem ízlik a paradicsom, mert a téli paradicsom nem jó ízű. Nem is lehet az napfény híján, hiszen nem tud rendesen megérni. Na de tudna-e ízleni télen egy nyáron érett paradicsom? Erre mondja meg nekem a választ. Ervin ismét beleköhögött szürke halszálkás kabátja ujjába, és Aquinói Szent Tamás híres mondatát idézte, mely szerint „a dolgok vagy léteznek, vagy nem”. Ehhez tartsuk magunkat a továbbiakban, barátom. A gyakorlatban ez mit jelent? – kapaszkodott görcsösen a témába a másik. Ervin lassan válaszolt, mert tényleg nem volt hová sietnie. Ilyenkor télen választhatjuk például a zöld paradicsomot. Sós vízben szokták eltenni ősszel, épp azokat a példányokat, amelyeket a beérés veszélye már nem fenyeget. Hagymás rostélyoshoz tudom ajánlani, mert kiválóan bírja a marhahús társaságát. Bandika nem köszönte meg a tanácsot, de megfogadta.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

átverés k

Újabb telefonos átverések terjednek, ne dőljünk be a csalóknak!

zelenszkij k

Zelenszkij: Ki kell űznünk az oroszokat Ukrajnából, Európa atombiztonsága forog kockán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.