Vélemény

Pénz? Ha nincs, akkor jog

Hogy miért úgy vitatkozunk az unióban, ahogy ez most látszik Brüsszel és Budapest viszonyában, annak történelmi okai vannak. Mégpedig nem is nagyon bonyolultak, viszont fontos megérteni ahhoz, hogy mit lehet számonkérni a folyamaton, és mit keresünk hiába.
author
Feledy Botond

2022. szeptember 22. 07:30

Európai Unió k
- Fotók: Tóth Attila

Az Európai Közösségek megalakulásakor világos volt, hogy ez egy rechtsgemeinschaft, vagyis jogi közösség. A háború után a közösséget – a tagállamok kormányait és polgárait – az egyezségek, később az uniós szerződések fogták, illetve fogják össze. Ezek egy elég bonyolult nemzetközi szervezetet hoztak létre, amelyet ma EU-ként ismerünk.

Ez a közösség sose adott sok pénzt a közösbe az otthoni forrásokhoz képest. Egy átlagos szövetségi-föderatív struktúrában, mint amilyen az USA, Németország vagy éppen Ausztria, az újraosztás mértéke az alkotó államok és a szövetségi szint között valahol 30% körül kezdődik és annak duplájáig is felszaladhat. Ehhez képest az Európai Unió a tagjai nemzeti összjövedelmének (GNI) 1-2 százaléka közti összeget szed be, úgy is mondhatjuk, hogy a feladatához képest a költségvetése elhanyagolható.

Mindez amellett is igaz, hogy a nettó haszonélvező országok számára – tehát akiknek kevesebbet kell befizetniük, mint amennyit végül megkapnak támogatások formájában – ez a bevétel is rengeteget számít a költségvetésük stabilitásában.

Ha tehát a közös szervet, az uniót, pénzzel nem látják el a feladataihoz a tagállamok, maradt a jog. A szabályozás útján tud létezni az, amit a közösség akar. Ennek a korlátja az, hogy alapvetően gazdasági unióként alakult meg az európai közösség, és nem politikai eszköztár mentén. Tehát a mai napig a legtöbb intézkedés, amelyről vitatkozunk, azok jogi viták.

Gondoljunk csak vissza: jogállamisági eljárás, belső piaci támogatások engedélyezése vagy tiltása, a bíróság hatásköre és ehhez hasonló kérdések hozzák legtöbbször lázba a kritikusokat és támogatókat egyaránt.

A jelenleg folyó viták nagy része épp ezért végül jogvita formáját ölti, jogi megoldásokkal. Magyarország jogszabályokat módosít, hogy megfeleljen a jogállamisági elvárásoknak; az újjáépítési támogatások (RRF) alapvetően szabályozási célokhoz kötöttek az összes tagállamban (az olasz közbeszerzéstől a kritikus infrastruktúra piaci szereplői mozgásterének szabályozásáig).

A jog előnye, hogy relatív kiszámítható, a legtöbb részét az európai kultúrkörben képesek vagyunk hasonlóan értelmezni. Ugyanakkor vannak azok az értékalapú jogelvek, amelyek politikai értelmezésbe szaladnak bele. Ilyen a diszkrimináció tilalmának kérdése (azonos neműek házassága ügyében például), vagy éppen a „demokrácia” tartalma, amit a jog „csak” jogállamként ismer. Jól észrevehető, hogy az értékek tartalmán a politikusok bármikor szívesen vitatkoznak, mert ezek az alkotmányos hagyományok mentén apró, de érdemi eltéréseket tudnak produkálni. Ugyanakkor a viták maguk, az ajtók mögött, jogi vonalon folynak, mert maga az unió működése a jogközösségre épül.

Ezért az értékek számonkérése akkor működik, amikor jogi útra terelhető, a maga korlátaival. Az Európai Bíróság pedig többször elismerte már a tagállamok alkotmányos hagyományaiból fakadó különbségeket, ha arra került a sor. A többi pedig politika, a maga teljességében, de abban a szakaszában, amikor még nem kristályosodott ki jogszabályban, nemzetközi szerződésben vagy bírósági esetjogban. A kettő dolog természetesen összefügg, de a tisztánlátáshoz időről időre érdemes szétfésülni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.