Vélemény

Nyitni kell

Rövid működésének talán legfontosabb döntése előtt áll a Matovič-kormány. Meg kell terveznie, hogyan fogja a társadalom leállított részeit újraindítani úgy, hogy a koronavírus terjedése ne gyorsuljon fel.
author
Dudás Tamás

2020. április 15. 12:00

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.
- TASR/AP-felvétel

Mindezt nagyrészt a sötétben tapogatódzva kell megtenni, ugyanis a koronavírusról és annak terjedéséről a tudósok erőfeszítéseinek ellenére is még mindig hiányosak az ismereteink. Valójában azt sem tudhatjuk, mennyien fertőződtek meg a vírussal Szlovákiában, azt sem, hogy hány új fertőzést okoz egy fertőzött beteg.

Nem tudjuk azt sem, mekkora segítséget jelenthetnek az elkövetkező melegebb hónapok. Egy dolgot azonban biztosan tudunk: a koronavírusjárványt csak akkor lehet lezártnak tekinteni, ha elegendő mennyiségű hatásos gyógyszer és vakcina áll majd a rendelkezésünkre. Ez a legoptimistább jóslatok szerint sem fog korábban bekövetkezni 2020 végénél.

Ennyi ideig azonban nem tarthatjuk fenn a mai intézkedéseket, mert ez a gazdaság és társadalom szövetében helyrehozhatatlan károkat okozna.

Ebből az következik, hogy fel kell készülnünk egy időszakra, melyben úgy kell együtt élnünk a vírussal, hogy a lehető legkevesebb megbetegedés történjen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a következő napokban mindent megnyitunk, és az élet visszatér a koronavírus előtti kerékvágásba. Ez még hosszú hónapokig, talán évekig nem fog megtörténni, és az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos változások tartósak maradnak. A gazdaság és a társadalom újraindítása lassú és fokozatos lesz, több apró lépésben. Nálunk erre ma még nincs ütemterv, de a német nemzeti tudományos akadémia, a Leopoldina megpróbált tanácsokkal szolgálni a berlini kormánynak.

Tanulmánya szerint

három fő feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a gazdaság és társadalom lezárt területeit megnyissuk.

Elsősorban el kell érni, hogy alacsony szinten állandósuljon az új fertőzöttek száma, de szükség van arra is, hogy ne fenyegesse túlterheltség az egészségügyi ellátórendszert és a lakosság fegyelmezetten betartsa az óvintézkedéseket. Ha ezek teljesülnek, hozzá lehet látni az üzletek és az iskolák nagyon óvatos és átgondolt megnyitásához. Figyelembe véve azt, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje miatt a fertőzöttek adatai körülbelül két héttel ezelőtti állapotokat tükröznek, Szlovákiában ma a Leopoldina által felvázolt feltételek nagyrészt teljesülnek. Az új fertőzöttek száma továbbra is alacsony, a lakosság nagyon fegyelmezett, és az egészségügy felkészültsége is sokat javult a lezárás hetei alatt. Ennek tekintetében meg lehetne kezdeni a korlátozások óvatos feloldását. Az első lépésben a üzletek megnyitása kerülhet sorra, a plázák és bevásárlóközpontok kivételével, majd az eredményeket kiértékelve beszélni lehet az éttermek és kávézók megnyitásáról. Komolyan el kell gondolkodni az iskolák megnyitásának feltételeiről is, mert ezek hosszú távú bezárása nagy teher a családoknak, és gyorsítja a szociálisan gyengébb családokból származó diákok lemaradását. Mindezt természetesen maszkviselés, testhőmérséklet-mérés, távolságtartás és egyéb szigorú higiéniai intézkedések mellett. És minden óvatosság ellenére, veszélyes kötéltáncról lesz szó, melyben a társadalom biztonsága és a gazdaság komoly összeomlása között kell a kormánynak egyensúlyoznia. Mindeközben figyelembe kell venni a többi EU-tag lépéseit is, mert Szlovákia nagyon nyitott gazdaság és rengeteg szállal kötődik a többi európai gazdasághoz. Az sem biztos, hogy a folyamat egyirányú lesz, a fertőzések esetleges újbóli növekedésénél bezárásokra lesz szükség. De minden nehézség ellenére el kell kezdeni a korlátozások feloldását, mert az elkövetkező hetekben és hónapokban csak halmozódni fognak a negatív hatások.
 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.