Nehéz napokat élünk

Ján Kuciak k

A tavasz küszöbén vagyunk, rügyeznek a fák, zöldül a határ, éled a természet. Ilyenkor az emberek lelkét is megérinti a látvány, és a tavasz üzenetével tekintünk a jövőbe. A reményteljes jövőt azonban napjainkban is beárnyékolja a nagypolitika jelenlegi állapota, amely egyre homályosabb és követhetetlenebb. Az emberek arcáról hiányzik a mosoly, a természetes élethez nélkülözhetetlen nyugalom. Fokozódik a félelemkeltés, a bizonytalanság, ami sajnos világméretű. Végtelennek tűnő háborúk dúlnak a kegyetlenség és gonoszság csúcsait döngetve. És persze még sok minden más is, ami tönkreteszi az emberek megérdemelt, nyugodt életét. De a polgárnak élnie és dolgoznia kell, mert minden épkézláb ember tudja, hogy az élet alapja a munka, aminek értelme csak akkor van, ha a gyümölcsét is élvezhetjük.

Számtalan oka van az emberek rossz hangulatának, lelkük terhelésének, amely az előre hozott választás után súlyos társadalmi frusztrációba sodorta a lakosságot. A frusztráció erősödésének és a polgárok tiltakozásának gyökere a Kuciak-gyilkosság ép elmével fel nem fogható története – amelyre a héten emlékezett Szlovákia lakossága –, amely 2018-ban arra kényszerítette Robert Fico és társai harmadik kormányát, hogy eltűnjön a nagypolitika éléről. Eltűntek, de megfelelő segédlettel az előre hozott választáson visszajöttek, hogy folytassák azt, amit 2018-ban abbahagyni kényszerültek. A végrehajtókat elítélték, de arra hat év kevés volt, hogy az ötletgazda/ák/ előkerüljön. És nem ez az egyetlen súlyos bűncselekmény, amely következmény nélkül maradt. A Btk. ámokfutásos parlamenti elfogadása helyett a még nem elévült jogi eseteket lehetett volna orvosolni jogi elégtétellel.

Ha most Szlovákiában megkérdeznénk minden gondolkodó polgárt arról, hogy vagyunk, illetve hogy élvezhetünk-e egyáltalán valamit, amire a polgároknak joguk van, elég tarka képet kapnánk. Többször leírtam már, hogy nem a polgár van a hatalomért, hanem a hatalom a polgárért, a népért. A hitben élők azt hiszik és gondolják, hogy az Isten az embert – most megközelítően nyolcmilliárdan vagyunk – boldogságra teremtette. Én is ebbe a csoportba sorolom magam, de mintegy 4-5 éve nem érintett meg igazán a boldogság szele. S ezt én nem csak szlovákiai magyarként gondolom és érzem...

A szabad demokratikus polgári társadalom híve vagyok, aminek társadalmi megvalósulását és kiteljesedését várom 1989. november 17. óta, ami mostanság nemhogy közeledne hozzánk, hanem távolodik, és egyre nagyobb veszélyben van. Tavaly szeptemberben olyan fordulatot vett az ország, amely veszélyezteti azokat a vívmányokat, amelyeket a bársonyos forradalom után elértünk. Bár a négypárti parlamenti ellenzék harcol a polgárok jogainak megőrzéséért, ha a polgárok nem állnak mögéjük kitartóan, akkor a Smer vezette kormány eléri céljait, és a plurális társadalomból ismét totalitásba zuhanunk. Amit jól ismerünk. Annak ellenszere csak a nép haragja lehet.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát Ján újságíróként végzett munkája és amiatt gyilkolták meg, mert az igazságot kereste és tárta a polgárok elé. Amíg nem derül ki a teljes igazság erről az aljas és kegyetlen gyilkosságról, addig Szlovákiában nyugalom nem lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?