Vélemény

„Nácik ezek, én csak tudom. Apám is az volt!”

Berlin | Mi a német AfD sikerének titka? 2013-as alapítása óta mélyreható változásokon ment keresztül Alternatíva Németországnak (AfD) párt, az euró helyett ma már a menekültek ellen harcol.
MTI

2016. szeptember 5. 11:33

A mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási (Landtag) választáson szerzett 21 százalékával az AfD a tartomány második legjelentősebb erejévé vált az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniót (CDU) megelőzve. Az első helyen a CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) végzett a szavazatok 30-30,5 százalékával.
Számos más tartományban aratott sikere és a Szász-Anhaltban megszerzett 24 százalékos rekordtámogatottság után a 16 tartományi parlamentből immár 9-ben számolni kell az AfD jelenlétével.
Bár támogatottsága különösen az egykori szocialista Kelet-Németország kevésbé prosperáló térségeiben szembeszökő, az ország nyugati részében is komoly eredményeket tudhat magáénak: Baden-Württembergben 15 százalékot kapott a márciusi választásokon.
A pártot Bernd Lucke hamburgi közgazdász professzor alapította és a hagyományos pártokból kiábrándult szavazókat sikerült átcsábítania. Bár az euróválságot övező csalódottságot meglovagoló párt 2013-ban még nem jutott be a német parlamentbe (Bundestag), 2014 májusában már hét képviselőt delegált az Európai Parlamentbe, és a tartományi választásokon is jól szerepelt.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245599","attributes":{"alt":"Frauke Petry, az alternatíva új csillaga","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"339","title":"Frauke Petry, az alternatíva új csillaga","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A Lucke és az erőteljesen nacionalista irányvonalat képviselő Frauke Petry közötti hatalmi harc azonban sokat elvett a fiatal párt erejéből. Petry 2015 júliusában aratott esseni kongresszusi győzelme után azonban a párt erőteljes jobb kanyart vett, és az új irány tovább erősödött Merkel menekülteket pártoló politikájával szemben.
 
Petry: lőni kéne a menekültekre
 
Az egymillió menedékkérő Németországba érkezése után a meghökkentő kijelentéseiről ismertté vált Petry asszonynak sikerült jelentősen növelnie pártja támogatottságát az iszlám- és bevándorlás-ellenes retorikájával. Ő mondta, hogy a német rendőrség, ha kell, fegyverrel tartóztassa fel a migránsokat a határon. Mindezek ellenére az AfD visszautasítja a szélsőjobboldali jelzőt, és inkább konzervatívként vagy jobboldali liberálisként határozza meg magát.
 
„Nácik ezek, én csak tudom. Apám is az volt”
 
Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár már nem ilyen elnéző velük szemben, és a nácikhoz hasonlítja őket. „Mindent, amit mondanak, már hallottam egyszer, méghozzá a saját apámtól, aki utolsó leheletéig náci maradt” – mutatott rá Gabriel.
De az AfD-gőzhengernek semmi sem állhat útjába, és ezt az ország legkomolyabb politikai közvélemény-kutatása, a DeutschlandTrend is igazolja. Míg 2015-ben a szavazóknak pusztán 4 százaléka adta volna voksát az AfD-re, 2016 szeptemberében már 14 százalék. Mindössze egy évvel a parlamenti választások előtt a populisták a harmadik legnagyobb politikai erővé válhatnak a CDU és az SPD után.
Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?