Vélemény

Méltatlan megemlékezés

Keserű, ám egyben tanulságos is volt a tévében figyelemmel követni, mennyire másképpen emlékeztek a bársonyos forradalom évfordulóján az egykori közös állam két utódállamában.
Szilvássy József

2020. november 18. 15:15

Prága
Prága, 2020. november 17.  - TASR/AP-felvétel

A minden helyzetben kreatív csehek a súlyos járványhelyzet ellenére kiváló ötlettel álltak elő. Aneta Langerová jelképes időpontban, 17 óra 11 perckor a prágai Nemzeti Színház erkélyéről elénekelte el a rendszerváltás ikonikus dalát, a Modlitba pro Martu címűt, a közmédia élőben közvetítette, és az utcákon is kihangosították. Felidézve a letűnt rezsim által meghurcolt Marta Kubišová és sorstársai helytállását.  S ekkor Csehország középületein nemzeti színű fények gyúltak. Kisebb csoportokban helyezték el az emlékezés és a tisztelet virágait a cseh főváros emlékhelyén, a Národní třídán, ahol még Andrej Babiš is méltóságteljes körülmények között koszorúzott. Pedig a szomszédos állam kormányfőjének is jelentős az ellentábora. Ennek azonban nem az ünnepen adtak hangot.

Szlovákiában méltatlan hangoskodásokkal és provokációkkal rondítottak bele a történelmi események emlékébe. A törvénytisztelő nagy többség otthon maradt, így még inkább fölerősödött a Pozsony és néhány más város köztereit elárasztó, meglehetősen vegyes társaság lármája. Akik közül – tévényilatkozataik és bekiabálások alapján – sokan bedőltek a legkülönbözőbb összeesküvés-elméleteknek és a járvánnyal kapcsolatos álhíreknek. Ott voltak az alkoholtól bűzlő, alpárian rikácsoló futballhuligánok, továbbá az újfasiszták és a kommunisták hívei. Sokatmondó a szónokok névsora: Robert Fico, Milan Mazurek (Kotleba fanatikus követője), a Szlovák Nemzeti Párt nacionalista szirénhangjainak feltámasztásán mesterkedő Ján Slota fia, továbbá Ján Čarnogurský, a feltétlen oroszbarát egykori kormányfő és Jozef Hrdlička, a kommunisták törpepártjának jelenlegi vezére, akit ugyancsak megtapsolt a pozsonyi parlament előtti gyülevész tábor. A rendőrség csak a legszükségesebb esetekben lépett közbe, a történtekkel arányosan, és az ünnepen szemet hunyt bizonyos szabálysértések fölött.

Peter Pellegrini nem vállalt közösséget ezzel a szedett-vedett csoportosulással. A közvélemény-kutatásokban első helyre ugró pártjával viszont talán Igor Matovič és Orbán Viktor példáját követve országos konzultációt indított a világhálón, és azt tudakolja, mennyien támogatnák a kormány leváltását népszavazással, vagyis erőszakmentes úton. A szlovák kormányfő nagyot tévedett, amikor úgy vélekedett, hogy a tüntetésen csak fasiszták és tolvajok, meg a velük rokonszenvezők vesznek részt. Blogjában is csak féligazságot közölt, mert nem csak azok tüntettek, akiktől a mára levitézlett politikusok ellopták a bársonyos forradalom eszméit. Azok is kimozdultak, akik belefáradtak az egyéni szabadságukat korlátozó rendeletekbe, és egyre aggasztóbb megélhetési gondokkal szembesülnek. És torkig vannak a kormány kapkodásaival, a hónapok múltán sem teljesülő ígérgetésekkel. De főleg a miniszterelnök posztjához méltatlan hebehurgya viselkedésével. Bejegyzésében Matovič főleg a rendbontások és a szélsőséges megnyilvánulások miatt ébresztőt javasol a demokrácia híveinek. Közülük viszont egyre többen nógatják őt, hogy maga is felocsúdhatna az önzéséből, minden hibát másra kenő magatartásából. Andrej Babiš nemrég bocsánatot kért a polgároktól kabinetjének nyári semmittevése és a veszélyhelyzet kezdeti lebecsülése miatt, minek következtében berobbant az országban a járvány második hulláma.

A valamivel jobb helyzetben levő szlovák kollégája ilyesmire képtelen, de azért levonhatná a megfelelő következtetéseket a kedden történtekből és a közösségi hálón sokasodó bírálatokból. Végre kiléphetne az önámítás és öntömjénezés zsákutcájából, mert vészesen nő a társadalmi feszültség országunkban. És nem csak az egész világot sújtó járványhelyzet gerjeszti.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
*

Mikor indul újra a turizmus? Mikor utazhatunk, repülhetünk?

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 22 beteg elhunyt, 1849 fertőzöttet találtak csütörtökön

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

terasz

Mától új szabályok vonatkoznak az éttermek teraszainak a működtetésére

Általános Egészségbiztosító

168 526-an váltanak egészségbiztosítót, csökken a VšZP ügyfeleinek a száma

Párkány maradona

Diego, a nápolyi isten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.