Vélemény

Magyarként, békében

Harminc éve az első szabad választáson onnan indultunk, hogy szükség van magyar politikai képviseletre. Mára eltüntette magát.
Lampl Zsuzsanna

2020. május 22. 08:44

kézfogás
- Shutterstock-felvétel

Harminc évvel ezelőtt ebben az időben az ország már javában készült a júniusi első szabad parlamenti választásra, amelyen az akkori magyar pártok/mozgalmak is megmérették magukat: az FMK a VPN listáján, az Együttélés és az MKDM pedig választási koalícióban. A választási kampány alatt a szlovák kormány megrendelésére egy felmérés is készült, amely a szlovák–magyar viszonnyal foglalkozott.

A téma azért volt aktuális, mert addigra a korábban búvópatakként létező cseh–szlovák ellentéteken kívül a szlovák–magyar ellentétek is felszínre törtek. A nemzetiségi torzsalkodások persze nem voltak új keletűek – írják a kutatók, a felmérés azonban kimutatta, hogy a rendszerváltást követően úgy a magyarok, mint a szlovákok 55 százaléka a kölcsönös viszony romlását érzékelte (mindkét népesség 28 százaléka tartotta változatlannak, és a magyarok 7 százaléka, valamint a szlovákok 3 százaléka válaszolta, hogy javult ez a viszony). Leginkább a közéletben érzékelték a kapcsolatok romlását (a magyarok 33 százaléka, a szlovákok 29 százaléka). A kutatók ezért az „etnikai alapon működő társulások, mozgalmak, kezdeményezések és politikai pártok” aktivitását tették felelőssé. Amint írják, ezek a nemzetiségileg vegyes területeken jöttek létre az adott kisebbség érdekeinek védelmére. Nem meglepő, hogy ezek után az a kérdés következett a felmérésben, hogy szükség van-e a „saját magyar” politikai szereplőkre, hiszen a felmérés elsődleges célja valószínűleg az volt, hogy bemérje ezeknek a politikai erejét (főleg az Együttélés–MKDM-koalíció hatósugarát). Azt, hogy a magyarok érdekeit saját magyar politikai pártjaik képviseljék, a megkérdezett magyarok 86 százaléka tartotta szükségesnek, amivel egyértelműen kiállt az önálló magyar politizálás mellett. Több mint 80 százalékuk egyetértett a magyar pártok programjának minden egyes főbb pontjával, tehát a nemzetiségi iskolahálózat fejlesztésével, az anyaországgal és a külföldi magyar szervezetekkel való kapcsolatápolással, a tudományos élet intézményes alapjainak lefektetésével, a gazdasági fejlődés, a szociális biztonság megteremtésével, és az anyanyelven való hitélet biztosításával. Háromnegyedük azzal is teljes mértékben egyetértett, hogy szlovák–magyar viszonylatban jobban meg kell ismerni egymás kultúráját. Több mint 70 százalékuk teljes mértékben kiállt a magyar nyelvű vallási szertartások és a kölcsönös nemzeti tolerancia mellett. 68 százalék tartotta fontosnak a magyar kisebbség nyelvi jogainak következetes biztosítását, 60 százalék a magyar iskolahálózat minden szintre való kiterjesztését. 57 százalék pedig a magyar kulturális és oktatási önrendelkezés megteremtését.
Vagyis a magyarok nagymértékben azonosultak a politikai képviseletük által kitűzött célokkal.

Ugyanakkor többségük kölcsönös szlovák–magyar toleranciára vágyott.

Tehát magyarként akart élni, de békében.

Úgy, mint ma.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

Luis Suarez

Újra számíthat Suárezre az FC Barcelona

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.