Vélemény

Libertate és a kulturális mező

Ahol nagy pénzeket osztanak, ott hosszú sorban állnak a „kultúracsinálók”.
Beke Zsolt

2017. február 4. 12:15

A kultúra akkor működik jól, ha autonóm. Így van ez a társadalom valamennyi területével: ha megvannak a for profit és non profit intézmények, ezek kontextusa, az államnak más dolga nincs, mint hogy törvénnyel biztosítsa az adott terület önállóságát. Leegyszerűsítve ez volt a rendszerváltás egyik tanulsága.
 
Pierre Bourdieu francia társadalomtudós művészetszociológiai írásaiban az így leírt területet kulturális mezőnek nevezi. A társadalom más területeitől elkülönülő kultúra mezejének tehát megvannak a maga intézményei, kisebbek, nagyobbak, melyek teret, kritikát és elismerést biztosítanak. Valamiféle állandóan változásban lévő szakmai hierarchiát tehát. Kemény pozícióharc folyik a kultúra mezején is, amelynek tétje az egyes szereplők fennmaradása, de ennek fejében autonómiát élveznek, a törvényes keretek közt maguk határozzák meg a szabályokat. 
 
Azonban nem minden esetben biztosított az autonómia az egyes mezők számára. Ilyenkor külső tényezők befolyásolják a mezőn belüli döntéseket, s ezzel esik a szakmaiság értéke és szintje, nő ellenben egyfelől a dilettantizmus, a sunyiság, a seggnyalás, másfelől a kiszolgáltatottság, a reménytelenség mértéke – hiszen elveszik a közösen kialakított mérce. Ilyen volt a szocialista realizmus idejében a párt által irányított művészet. Ilyen a putyini Oroszország, ahol például könyveket vizsgálnak politikai szempontok szerint. Ilyen az orbáni Magyarország, ahol például állami pénzen próbálnak belenyúlni az irodalom szerves alakulásaiba.
 
És sajnos ilyen a szlovákiai magyar kultúra is, ahol túl nagy befolyása van a külső tényezőknek. A politika és újabban kis eufemizmussal gazdasági lobbinak mondható érdekcsoportok használják fel/ki ezt a területet, egyrészt ideológiailag, másrészt alternatív pénzforrásként. Azok a szervezetek, amelyek deklaráltan a kultúráért dolgoznak, sok esetben politikai-gazdasági „feladatot” látnak el, s így tulajdonképpen a kulturális mező gyengítését érik el. Az átpolitizált támogatási rendszer pedig kitermeli a maga embereit. Ahol nagy pénzeket osztanak, ott hosszú sorban állnak majd a „kultúracsinálók”. Mindenki jól jár, csak a kultúra nem.
 
Hogy mennyire átpolitizált ez a mező, mi sem mutatja jobban, mint az elmúlt évek botrányai. Kezdve onnan, hogy a Szlovák Kormányhivatal Kisebbségi Hivatalában az írott kultúrában beadott pályázatokat – hála a politikai-gazdasági lobbinak – egy olyan bizottság bírálta el az elmúlt években, amelynek nem volt szakmabeli tagja. Folytatva a nemzeti jelentőségű intézményekkel, ahová egy politikai párt, az MKP oktatási és kulturális bizottsága jelöl intézményeket (a bizottság megalakulása előtt pedig a pártelnök!), egy olyan bizottság, amelynek összetétele nem található meg a párt honlapján. Majd tavaly a Főnix több száz milliója magyarságmegtartásra.
 
Legújabban pedig a Libertate 220 milliója illeszkedik ebbe a sorba, tipikus példájaként annak, hogy miként lehet úgy adni, hogy azzal romboljunk. Ráadásul ilyen névvel, hogy Szabadság. Azt még megérteném, hogy ha Testvériségnek hívnák. Mert az elképzelhető úgy is, ha nincs Egyenlőség.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.