Vélemény

Lázár János bölcs döntése

Szombathy Pál

2018. április 22. 18:29

A hét legfontosabb magyarországi hírei két személyhez kötődnek, kétfelé vezetnek; egyiknek közvetlen köze van a parlamenti választáshoz, másiknak talán időzítésében áttételes: távozik a Miniszterelnökség éléről Orbán Viktor eddigi jobbkeze, a Fidesz-kormányzás központi szereplője, egyik erős embere, Lázár János.

A kétségtelenül tehetséges, nagy munkabírású és ütésálló politikus már a választás előtt jelezte, hogy hátralépne április után a frontvonalból, a miniszterelnök pedig kormányzása centrumát akarja átalakítani, így a szándékok egybeeshettek. Lázár eddig többször megújulásra, változtatásra, hibák beismerésére kész embernek mutatkozott, miközben őt is kikezdték egyes ügyek, városa elveszett a kormánypártnak, egyéni kerületét mégis hozta. Bölcs döntésnek tűnik háttérbe húzódása: a politikában a hosszú élet titka a gyűrődés elviselése mellett a türelem és az ütemérzék.

Türelemből, politikai tehetségből, kurzusokat átlépő lavírozásból évtizedek óta rengeteget mutatott a héten letartóztatott, Fenyő János egykori médiavállalkozó meggyilkolásának felbujtójaként meggyanúsított korábbi úszóelnök, tévéproducer, nagyvállalkozó, Gyárfás Tamás. A dominó tovább borul, a gyanú alapját adó hangfelvételt visszatartó egykori ügyész is célkeresztbe került bűnpártolásért. A mostani fordulat egyelőre csak annyit jelez, hogy a múlt árnyéka nagyon hosszúra nyúlhat, a rendszerváltás utáni zűrzavaros évek örökös túlélői sem készülhetnek felhőtlen nyugdíjasévekre.

*  *  *

A hét legjelentősebb nemzetközi eseménye a múlt heti folytatása: Donald Trump amerikai elnök Szíriában valóban nem borította a status quót: kitért az orosz konfliktus elől, miközben az amerikai–brit–francia-trió Asszad-ellenes rakétacsapása mégis a cselekvés látszatát kölcsönözte. Olyan támadás történt, amelyben mindenki győzött.

 

SZOMBATHY PÁL

publicista

Önnek ajánljuk