Vélemény

Lapzárta

Sánta Szilárd

2018. április 19. 19:35

A lapzárta viszont olyan határvonal, amely után nincs mód frissítésre, javításra. Meddig mehetnek el, mennyit kockáztathatnak, találgathatnak a szerkesztők? A következő nap ugyanis az előző napi szalagcímek köszönnek vissza a standokon.

A napilapokra nagy nyomás nehezedik a hírversenyben, más médiumok mellett elsősorban a hírportálokkal vetélkednek. Bár a nyomtatott sajtóval szemben alapvetően más elvárások vannak, olykor a napilapok is elcsábulnak és beszállnak a hírversenybe. A lapzárta viszont olyan határvonal, amely után nincs mód frissítésre, javításra. Meddig mehetnek el, mennyit kockáztathatnak, találgathatnak a szerkesztők? A következő nap ugyanis az előző napi szalagcímek köszönnek vissza a standokon.

Egy hónappal ezelőtt az Új Szó címlapon hozta, hogy július 7-én lehetnek a választások. Lapzártakor még a jelek ebbe az irányba mutattak, aztán pár óra leforgása alatt minden megváltozott, maradt a kormánykoalíció: a vezető hír a címlapon már megjelenésekor idejétmúlt volt. Ebben az esetben nem lehet azzal vádolni a szerkesztőt, hogy megpróbálta előre látni a jövő eseményeit és kockáztatott, hanem lapzártakor – a pártok kommunikációja alapján – valóban ezt tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Minden bizonnyal a Chicago Daily Tribune (ma már Daily nélkül) jegyzi az egyik legnagyobb sajtóbakit, emlékezetes az 1948. november 3-i szalagcím. Az 1948-as amerikai elnökválasztás befutóját próbálták megtippelni: kiderült, rossz lóra tettek.

2018. április 10. 20:40

Kinyílott a pitypang

A közvélemény-kutatók már fél évvel a választások előtt a republikánus jelölt, Thomas E. Dewey győzelmét jósolták. A hivatalban lévő demokrata jelölt, Harry S. Truman népszerűsége nagyon mélyen volt tavasszal, majdnem mindenki elkönyvelte már, hogy új lakója lesz a Fehér Háznak.

Truman a tanácsadóira hallgatott, vonaton beutazta az Államokat, a több mint 30 000 kilométeres utazása során sok millió állampolgárt szólított meg. A közvélemény-kutatók azonban továbbra is Dewey-t hozták ki győztesnek. A pontatlan mérést később egy másik médium a telefon szórványos elterjedésével magyarázta, ugyanis telefonos felmérést végeztek, s Truman táborában – állítólag – kevesebben szereltették még be a készüléket. Egy következő médium, a televízió felől nézve pedig ez volt az utolsó kampány, melyben a televízió nem vett intenzíven részt.

A választások estéjén még nem volt meg a biztos befutó, de a Chicago Daily Tribune-nél kockáztattak. Hittek az előrejelzéseknek és az egyik vezető elemzőjüknek, 150 000 példányban kinyomtatták a lapot a következő szalagcímmel: Dewey legyőzte Trumant – a hatalmas bakit csak az éjjeli kiadásban javíthatták.

Óriási szerepe van még egy médiumnak, a fényképnek abban, hogy az eset még nagyobb figyelmet kapott. Két nappal a választások után Truman a fővárosba tartott, és St. Louis-ban a vonaton valaki a kezébe nyomta a vereségéről hírt adó újságot. Sok fénykép készült az elnökről, kezében az újsággal, amely kockáztatott, és vesztett.

Önnek ajánljuk

2018. október 17. 19:37

Felhők a világgazdaság egén

2018. október 17. 12:52

Kulturális veszteségeink XIX.

2018. október 16. 19:15

A bajor választások üzenete

2018. október 16. 10:22

A félreértett Danko

2018. október 15. 19:51

Ígéret szép szó