Vélemény

Kulturális veszteségeink 41.

Hát, kérem szépen, elérkezett a pillanat, amikor a tévénézők át akarják venni a hatalmat a Trónok harcában.
Juhász Katalin

2019. május 21. 19:01

Illetve úgy érzik, átvehetik, joguk van hozzá, hiszen ők a fogyasztók, belőlük él az HBO csatorna, épp ezért megmondhatják, miből mennyit kérnek, és milyen kiszerelésben.

Először hoaxnak tűnt a hír, de kiderült, hogy igaz: a Trónok harca-rajongók világméretű petícióban követelik, hogy az HBO forgassa újra a sorozat befejező évadát. Mert nem elégedettek vele. Aranyos, cuki, de meglehetősen naiv kérés ez – gondoltam először.

Aztán megtudtam, hogy már közel félmillióan írták alá a petíciót.

A nyolcadik évad, és vele a televíziózás történetének legnagyobb kasszasikere most ért véget, és a befejezés (is) sokakat meglepett – nem minden alap nélkül, hiszen egyes karakterek, akikről a rajongók azt hitték, jól kiismerték őket, hirtelen elkezdtek eddigi alaptermészetükkel gyökeresen ellentétes döntéseket hozni. 

Először csak a túl sötét „fényezéssel” volt baj, sokak szerint alig látszott valami a harmadik rész éjszakai várostromából. Aztán a negyedik részben jött a kávés pohár, amely ott felejtődött az asztalon az egyik főszereplő előtt. Ebből arra következettek a kritikus nézők, hogy meglehetősen slendrián módon álltak hozzá az alkotók a feladathoz, ha senkinek nem tűnt fel ez az orbitális baki. (Később kiderült, hogy nem is az ingyenreklámhoz jutott kávés multi termékét fogyasztotta a színésznő, hanem egy, a forgatás helyszínéhez közel lévő kávézóból származó forró italt, vélhetően gyógyteát. A hely tulajdonosa a sajtóban elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Starbucks profitál helyette ebből a filmes bakiból).

Az utolsó évad vasárnap ért véget, a csatorna pedig mindeddig nem reagált az elégedetlenkedők aláírásgyűjtésére, csak a nézettségi statisztikákat publikálta folyamatosan, és hát tényleg elképesztőek a számok. A forgatókönyvírókkal viszont nyilván elbeszélgettek a producerek. Talán azt is mondták: rosszul számítottátok ki a reakciókat, fiúk, ejnye-bejnye!

Ha valaki még nem tudná, a Trónok harca filmes befejezése azért problematikus, mert az alapjául szolgáló könyvsorozat utolsó két részét még nem írta meg a szerző, George R. R. Martin. Ígérgeti egy ideje, de alkotói válságban van, tehát hagyják őt békén, ne sürgessék, mindenki elmehet a búsba. Szóval egyelőre nem tudni, nála hogyan végződik majd a szága. A petíciót aláíró Daenerys-rajongók úgy vélik, lehetetlenség ilyen radikális jellemváltozás kedvencüknél. Szerintük David Benioff és D. B. Weiss kutyaütő showrunner, és teljesen eltávolodtak az eredeti regény szellemiségétől. (Egyébként jelenleg már mindketten az új Star Warson dolgoznak, engem valahogy ez sem lepett meg).

Szóval, kedves rajongók, ti, akik más véget álmodtatok a Trónok harcának és úgy érzitek, a nyolcadik évad lerombolt minden illúziót, 

tudjátok meg, hogy a világ nem olyan kiszámítható, mint amilyennek szeretnétek. Sőt, tovább megyek: még egy elképzelt világban sem lehet minden kiszámítható, ott is beüthet a ménkű, a pozitív szereplők is megkergülhetnek minden magyarázat nélkül. 

Ja, hogy a Trónok harca egy mese? És a mesék mindig jól végződnek? Nos, ez sem igaz, lásd például a kis gyufaárus lány történetét, amelyet egy hatéves kortól ajánlott válogatáskötetben találtam meg a minap. Legyetek felkészülve arra, hogy bármikor bármi megtörténhet. Kivéve az, hogy újraforgassanak egy teljes évadot, csak mert nektek nem tetszett. Ha magam is illúzióromboló szeretnék lenni, azzal fejezném be vigasztaló soraim, hogy az alkotóknak tök mindegy, mit gondoltok ti a Trónok harca befejezéséről. Fő, hogy megnéztétek, azaz elfogyasztottátok a terméket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?