Vélemény

Kotleba talán kormányzásra készül?

Sok víz lefolyt azóta a Dunán, hogy Robert Fico 2016-ban kormányt alakított. Akkor még arra sem volt hajlandó, hogy kezet fogjon Kotlebával – ma már lassan a tenyeréből eszik.
Hegedűs Norbert

2019. október 31. 12:35

marián kotleba
- TASR-felvétel

Miközben a sokfelé töredezett ellenzék próbálja megtalálni a közös hangot, a magyar pártok pedig egymást ütik ki a parlamentből, a másik oldalon lassan rendszeressé válik a Smer, az SNS és a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) együttműködése. Legutóbb éppen a választások előtti moratóriumot hosszabbították meg 50 napra közösen – a hidas Jakab Elemér közreműködésével. Ezzel a húzással az afrikai országok szintjére lökték Szlovákiát – ami azt jelenti, hogy az úthálózat után lassan a jogalkotás terén is beérjük a déli kontinenst. A hivatalos indoklás az, hogy a felmérések félrevezetik a választókat. Ebben sajnos van igazság, a különböző közvélemény-kutatások Szlovákiában a politikai kampány részét képezik, és néhány ügynökség szinte sportot űz abból, hogy a megrendelő számára kedvező képet fest a valóságról. Csakhogy erre nem az a megoldás, hogy betiltjuk az egészet két hónappal a választások előtt, mert a végén még valaki olyan számokat közöl, amelyek nem tetszenek valamelyik pártnak. Ráadásul ezzel sérül a polgárok információhoz való joga, ezért a törvény valószínűleg az Alkotmánybíróságon köt ki. De ez ne nyugtasson meg senkit:

a Fico–Danko–Kotleba-trió kooperációja szemmel láthatóan működik, mintha csak a főpróba zajlana a választás utáni időkre.

Réges-rég elmúltak azok az idők, mikor Fico a „szélsőségek elleni gátról” beszélt. Ma már nem kérdés, hogy Fico és Danko hajlandó lenne-e jövőre összeállni a szélsőségesekkel: az ĽSNS gyakorlatilag már most helyettesíti a Hidat a kormánykoalícióban azoknál a javaslatoknál, melyeket Bugárék nem hajlandók támogatni, és amelyek többsége szembemegy a józan ésszel és az ország hosszú távú érdekeivel. Az tény, hogy a szavak szintjén ma még szinte mindenki kizárja az együttműködést a szélsőségesekkel. De ha a tetteket nézzük, már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Fico számos gesztust tett feléjük, Kotleba pedig elkezdte finomítani eddig használt szótárát. A hétvégén például egy vitaműsorban elismerte, hogy a holokauszt megtörtént, és kiemelte, hogy a szlovák nemzeti felkelés fontos történelmi esemény volt. Normális ember ezt eddig is így tudta, de a zöld inges társaságnál ez kommunikációs paradigmaváltás! Amikor bejutottak a parlamentbe, a zöld ingeiket öltönyre cserélték. Egy kormányzati pozícióért talán többre is képesek.

Ráérnek: sem a Threema-ügy, sem a Gorilla-botrány nem érinti őket, sőt. Az elharapózó káosz, minden egyes szekrényből kihulló csontváz az ő narratívájukat erősíti, és egyre több szavazatot hoz nekik.

A moratórium meghosszabbítását célzó törvény persze arra is rámutat, hogy mitől félnek a Fico-, Danko- és Kotleba-félék. Az információk szabad áramlásától és a gondolkodó emberektől. A tájékozott választó az ilyen politikusok rémálma. Az, aki rákérdez a gyanús ügyletekre, nem elégszik meg az átlátszó magyarázatokkal és saját kútfőből is szeretne információkhoz jutni a problémás kérdésekben. Kotleba és sleppje ezt az információáramlást szeretné korlátozni, hogy senki ne tudja ellenőrizni, éppen igazat mondanak-e. Ha ugyanis egy ilyen félreinformált közegben szórják tele az országot olyan óriásplakátokkal, melyeken egy rasszizmusért jogerősen elítélt képviselőt próbálnak áldozatként beállítani, lesz, aki hinni fog nekik.

Bármennyire szeretnék is Kotlebáék, a szólásszabadság nem azt jelenti, hogy tetszés szerint és következmények nélkül gyűlölködhetnek. A kimondott szavaknak egyelőre még vannak következményeik, úgy tűnik, Szlovákiában is. Kérdés, hogy így marad-e. Bármi történik ugyanis az ellenzéki térfélen, az szinte biztos, hogy jövőre az első körben a Smer kap kormányalakítási megbízatást. Ők pedig már láthatóan eldöntötték, kivel tudnak együtt kormányozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Anna Záborská

Anna Záborská lett az év homofóbja

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.