Vélemény

Kotleba, Maiga menni Brüsszel

A középiskolások Kotleba pártjának három képviselőjelöltjét küldenék Brüsszelbe.
Sánta Szilárd

2019. május 13. 08:30

A középiskolások Kotleba pártjának három képviselőjelöltjét küldenék Brüsszelbe.

Ezt nem szűk körben, két vodka–Red Bull közt, rötyögve dumálták meg, hanem az európai parlamenti próbaválasztáson nyilvánították ki, melyet a Középiskolákért Polgári Társulás és az Európai Parlament szlovákiai kapcsolattartó irodája szervezett. A május elején megtartott próbaválasztáson 204 középiskola és két főiskola több mint 10 000 diákja vett részt, a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) 15,8%-os eredménnyel nyerte meg a próbaválasztást.

Kotleba népszerűsége a fiatalok körében riadalmat keltett a sajtóban és a közösségi oldalakon: egyrészt azért, mert a jelenlegi elitből kiábrándult diákok radikalizálódnak, másrészt azért, mert mi van akkor, ha ez a próbaválasztás valóban előrevetíti azt, hogy ki képviseli Szlovákiát az Európai Parlamentben. Hiszen, ha több országból az európai összefogás és Brüsszel ellenségei jutnak be az EP-be, akkor veszélybe kerül az unió jövője.

Nem a Mazurek–Kotleba–Uhrík-trió az egyetlen borzalom a diákok képviselőlistáján, Brüsszelbe küldenék még Ibrahim Maigát, valamint Eva Hudecovát és Petra Krištúfkovát (mindketten Sme rodina). Kotlebáék mögött, a második helyen a Progresszív Szlovákia–SPOLU koalíciója végzett, ők szintén három képviselői helyet szereztek. A fiatal szavazók nagyon erősen elutasítják a jelenlegi kormánykoalíciót: a Smerből egyetlen képviselő, Monika Beňová repülhetne Brüsszelbe, az SNS képviselő nélkül, az öt százalékos küszöb alatt maradt. Sajnos egy kivételével a magyar középiskolák nem vettek részt a próbaválasztáson, így sem a Híd, sem az MKP támogatottságát nem tudták reálisan mérni.

A Progresszív Szlovákia–SPOLU a fővárosnak köszönheti a magas támogatottságot, Pozsony megyében 23% fölötti eredményt értek el, a többi kerületben 10,5%-ot. Kotleba pártja Pozsony megyében csak a negyedik, a diákok 7,6%-a voksolt rájuk. A gimnáziumokban a progresszívek, a szakközépiskolákban a szélsőségesek nyertek.

Egy másik próbaválasztás eredménye azonban árnyalja a képet, és abból arra következtethetünk, hogy talán mégsem annyira radikalizálódnak a fiatalok.

Az Academia Istropolitana Nova és a Helsinki Bizottság által szervezett próbaválasztáson a diákok az európai pártcsaládokra szavazhattak. A minta ebben az esetben is nagy volt, több mint 4300 fiatal szavazott. Talán meglepő, hogy ezen a választáson a zöldek nyertek, 22,8%-kal, miközben ebben a pártcsaládban nincs képviselő Szlovákiából. A második helyen a liberálisok 19,6%-kal, a harmadikon pedig a Néppárt, 15,1%-kal zárt. Ez a szavazás azt mutatja, hogy a zöld és liberális témák fontosak a Z generáció tagjainak, akik határozottan Európa-pártiak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?