Orosz Örs lemondott a Magyar Szövetség alelnöki tisztségéről

Orosz Örs
Pozsony |

Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke a Facebook-oldalán közzétett videójában jelentette be, lemond a párton belül betöltött tisztségéről. A lépést a párt számára kudarcos EP-választással indokolta. A balsikerért a pártelnököt, Forró Krisztiánt tette felelőssé, de saját hibáiról is beszélt.

„Mint azt tudjátok, a Magyar Szövetség a múlt héten tartott európai parlamenti választásokon 3,88 százalékos eredményt ért el. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a déli régiók és a magyarság képviseletére vállalkozó párt országos szintű megmérettetésen ennél rosszabbul csak a köztársaságielnök-választáson szerepelt. Ezen a ponton kell kimondanunk azt, amit a Magyar Szövetség vezetésének már a parlamenti választások és az államfőválasztás után is ki kellett volna mondania: ez a teljesítmény bizony egy kudarc” – mondta a videóban Orosz. 

Szerinte a kudarcra nem elegendő válasz, hogy a párt majd szeptemberben tisztújítást tart, de addig a pártvezetés a helyén marad. „A politikai felelősséget mindenkinek vállalnia kell” – mondta, majd bejelentette, azonnali hatállyal lemond a Magyar Szövetség alelnöki tisztségéről. Erről a pártelnököt is tájékoztatta, a választóinak pedig megköszönte a 23 500 rá leadott preferenciaszavazatot. „Ez a mandátum kötelez most és a jövőben is” – tette hozzá.

Gyűjtőpártot akart

Orosz a továbbiakban arról beszélt, ő a választás előtt egyéni üzenetekkel próbálta megszólítani a választókat. „Egy egyéni kampány azonban sajnos nem írhatta felül, hogy a Magyar Szövetség legfelsőbb vezetése az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott. Sajnos elidegenítette magától a magyar választók egy jelentős részét” – bírálta Orosz a párt vezetőjét, Forró Krisztiánt. Elmondta, a párt felsővezetése elvetette, hogy a kampány során arról beszéljenek, Szlovákia 15 EP-képviselői helyéből legalább egy a magyar közösségnek jár. „Inkább brüsszeli irányváltást hirdettünk. Miközben mindenki tudta, hogy nem egy, a bejutási küszöb környékén táncoló párt fogja Brüsszelt új irányba állítani” – tette hozzá. Szerinte Forró hibázott, amikor az államfőválasztás első és második fordulója között nem hallgatta meg mindkét továbbjutó jelöltet, hanem a párt elnöksége nélkül döntött arról, hogy a választóit Peter Pellegrini támogatására bíztatja. Ezt a döntését szerinte a választók előtt Forró nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani, amivel elveszthették a választók bizalmát. Orosz ugyanakkor hozzáteszi, ő maga is egyetértett azzal, hogy a második fordulóban a Hlas akkori elnökének támogatására bíztassák szavazóikat.

Belső ellenérdekeltek

Orosz önmagával szemben is kritikus volt. Kijelentette, hibázott, amikor a tavalyi parlamenti választás előtt nem lépett fel elég határozottan az ellen, hogy a Magyar Szövetséget eltérítsék az eredeti, gyűjtőpárti jellegétől. „És a Smer, illetve a Republika másolatává züllesszék a politikai közösségünket” – jelentette ki. Hangsúlyozta az egységes szlovákiai magyar politizálás fontosságát. „Hibáztam, mert nem gondoltam bele, hogy ennek az összefogásnak a sikerességében nem mindenki érdeket. A párton belül is vannak, illetve voltak olyanok, akiknek a célja csak annyi, hogy pozíciót szerezzenek maguknak akár azon az áron is, hogy soha nem lépjük át a parlamenti öt százalékos küszöböt” – fogalmazta meg a párttársaival szembeni vádakat, és nemzedékváltást sürget a hazai magyar politikában. Orosz a videóban arról is beszél, alelnöki tisztségéről való lemondása ellenére a párt tagja marad és a formáció Nyitra megyei közgyűlésben működő frakciójából sem lép ki.

Forró: Jobb későn, mint soha

Lapunknak Forró Krisztián pártvezető Oroszra reagálva úgy nyilatkozott, a legutóbbi elnökségi ülésükön ő a teljes vezető testület lemondását javasolta. „Hiszen a Magyar Szövetség pártlistája az EP-választás során kevesebb szavazatot kapott, mint a párt köztársaságielnök-jelöltje” – utalt az államfőválasztáson elért eredményére. Maj arról számolt be, hogy ezen az elnökségi ülésen Orosz amellett érvelt, szerinte nem kellene lemondania a pártvezetésnek, elég, ha az elnök vállalja a politikai felelősséget. „Most arról beszél, mennyi hibát vétett az elmúlt időszak alatt, és ezért felelősséget vállal. Én ezt természetesen elfogadom, jobb későn, mint soha” – tette hozzá. Majd arra emlékeztetett, ő maga már a köztársaságielnök-választás éjszakáján felajánlotta lemondását. „Ezért is javasoltam, hogy legyen tisztújító kongresszus, ahol új elnököt és elnökséget választunk. Erre szeptember 28-án kerül sor, mivel a nyári hónapok alatt a szabadságok időszakában félő, hogy nem lenne határozatképes” – nyilatkozta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?