Vélemény

Korlátok

Sokszor teszem fel magamnak a kérdést, miért lett egyre furcsább, érthetetlenebb a világ az elmúlt években. Miért dőlnek meg a dogmák, tabuk mellett íratlan szabályok, etikai normák, amelyek mederben tartották a történelem folyamát.
Finta Márk

2018. május 24. 10:26

Korlátok

Valóban változott-e a világ, vagy mindig is ilyen volt, és csak én változtam, talán idősebb lettem, és rányílt a szemem olyan dolgokra, amelyek eddig rejtve voltak előttem? Nem tudom.

De az biztos, hogy a szabályok, azok az íratlan szabályok, melyeket azért állítottunk, hogy a civilizáció nyugodtan fejlődhessen a korlátai között, sorban dőlnek le. Van, aki erről azt gondolja, ez a tökéletes, megfellebbezhetetlen szabadság, a dolgok természetes állapota, az áradás a nagy eső után. S ezeket a szabályokat, korlátokat bármikor le lehet dönteni, érdekeink szerint. Bármikor megpróbálhatjuk a saját képünkre formálni a valóságot, saját érdekeink szerint, ha megvannak hozzá az eszközeink, ahogy ezt teszik politikai vezetők, pénzemberek világszerte, és tájainkon is.

Ám aki így gondolkodik, annak nincs igaza.

Azoknak ugyanis, akik előre akarják vinni a világot, akik a fejlődést akarják emberként, közösségként, azoknak szükségük van az erkölcs állította korlátokra, hogy belássák a pályát, a helyes utat. Ez különbözteti meg az orvost a kóklertől, újságírót a propagandistától, az államférfit a gumigerincű politikai kalandortól. A személyiséget az arctalan tömegtől. És ezek nélkül az emberek nélkül nincs előrelépés, csak süllyedés az egyre terebélyesedő provinciális mocsárba, melyet a Jóisten és összes szentje sem fog lecsapolni, ha megfeszül, akkor sem. S dőljenek bár le a civilizáció fejlődésének korlátai, amíg vannak emberek, akik megpróbálják újraépíteni, szorgos hangyamunkával, becsületből, addig nincs minden veszve. Mert a szabadság mit sem ér, ha nem párosul becsülettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Telefonos csalókra figyelmeztet a Telekom

Ingyen elvégzik az eperjesi gázrobbanáskor megrongálódott autók műszaki vizsgáztatását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.