Kihalunk, mint a dínók?

Exctinction Rebellion

A klímaváltozás lehet az elit és a többség közötti törésvonal.

Pozsonyba és Budapestre is elért a klímatüntetés. Az „Exctinction Rebellion” tavaly indult útjára Londonból. Ennek külön jelentősége van. Abban a városban, ahol két éve a politikusok csak a brexitről tudnak beszélni, egyszer csak több helyszínen, sorozatban megszerveztek 100 tudós támogatásával egy globálissá duzzadó tüntetéssorozatot. Azért, mert a tüntetők szerint ez a valódi prioritás, nem a parlamenti cikluson belüli teszetoszáskodás.
Az ökológiai összeomlás kockázatának csökkentése és a 2025-re való teljes dekarbonizáció az, amit a tüntetők a zászlajukra tűztek.

Mindenképpen tanulságos. Akik akartak, már hallottak bőven a klímaváltozásról. Itt az az új szempont, hogy végre azok is felmérjék a veszély nagyságát, akik eddig ezzel egyáltalán nem foglalkoztak, vagy akár nem is hallottak róla. A mozgalom ebben realista: a tüntetők nem azt gondolják, hogy majd ők elviszik ezt azt üzenetet mindenhova, hanem a kormányzatokat akarják rávenni, hogy végre hajlandók legyenek erről valós mértékben és a veszély nagyságának megfelelően beszélni. Ez már sokkal megfoghatóbb elvárás egy fővárosokra és világszerte ismert történelmi helyszínekre összpontosító tüntetéssorozatnál.
Jól fotózható helyszíneken tüntetni sokkal látványosabb.

A „die in” angol szófordulatot arra alkalmazzák, amikor egy tüntetésen egyszerre mindenki halottnak tetteti magát.

Ez megtörtént már Berlin főterén, a londoni Oxford Circusnál vagy éppen egy dínó csontváza alatt egy múzeum nagytermében. Tényleg egyértelmű jelzés ez utóbbi: a kihalás esélyes – ahogy a budapesti tüntetők fogalmaznak.

Politikai szempontból is egy ígéretes mozgalomról van szó, persze nem tudhatjuk, hogy valóban ők fogják-e azt elérni, hogy tényleg komolyan foglalkozzunk a fontos dolgokkal.

Amelyek mindannyiunknak fontosak, és nem csak az elitnek. Hiszen az utóbbi kis kör mindig meg tudja majd venni azokat a helyeket és erőforrásokat, amelyek a romló klímahelyzetben felértékelődnek és ugrásszerűen drágulnak.

Éppen ezért a klímaváltozásról szóló vita is lassan a tehetős elit és a többség közötti törésvonallá válhat.


Emellett azért is szimbolikus e mozgalom, mert a mindennapi politikai üzenetektől függetlenül, nemzetközi szinten mobilizálja a fiatalokat. Az elkövetkező évtizedek választóit, akik még hosszú ideig itt lesznek és politikai preferenciáikat hosszú távon nem lehet majd figyelmen kívül hagyni. A fiatal generáció meg fogja találni most is a helyét a politikában és a közéletben. Ennek egyik biztos útja a klímapolitika lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?