Vélemény

Kettészakadt ország

Az ember néha eltűnődik, hogy a parlamentben ülő honatyák vajon tudják-e, hogy Pozsonyon és vonzáskörzetén kívül is van élet Szlovákiában.
Hegedűs Norbert

2019. december 3. 11:27

simko
Együtt tekernek. Elöl Kotleba, hátul Šimko (TASR-felvétel)

Hogy Szlovákia vízfejű ország, és hogy a főváros  (és környéke) fényévekkel megelőzi gazdasági fejlettségben és teljesítményben az ország többi részét, azt feltehetően mindenki tudja. (A szerző itt a saját fejére is hamut szór, hiszen ő is ide vándorolt munka után.) Ezt a helyzetet egyszerűen adottnak vesszük, mi is és a politikusok is, akiknek kb. négyévente, választások előtt jut eszébe, hogy „többet kellene kijárni a régiókba”. A közbeeső időszakban azonban a nagyobb fejlesztések valahogy mindig elkerülik Közép- és Kelet-Szlovákiát. „Persze, hisz nincs megfelelő infrastruktúra” – mondják a politikusok. „Talán meg kellene építeni” – válaszolnak a helyiek. „Persze, építjük…. De mi lesz, ha nem lesz kihasználva?” – érvel a politikus. És így jutunk el az olyan pillanatokig, mikor az egyik rimaszombati pódiumbeszélgetésen (még évekkel ezelőtt) az útépítéssel megbízott illetékes azzal érvelt a félprofilos megoldás mellett, hogy ők lemérték a forgalmat és a teljes profilú út megépítése nem indokolt. Az úr szaktudását nem vonjuk kétségbe, a mérés bizonyára pontos volt. De az érvelése mögötti logika leleplezi az egész helyzet fonákságát: a jobb és nagyobb útra épp azért lenne szükség, hogy végre valami megmozduljon ebben a régióban. (Az út azóta sem kész.) Egyebek mellett ezért is növekszik a politikával szembeni apátia a gazdaságilag elmaradottabb régiókban, és ezért is remek vadászterületek a populista és szélsőséges megoldásokkal kampányoló politikusok számára. 

Az apátiát követő lázadás pedig kétélű fegyver: kitermelhet egy Zuzana Čaputová típusú politikust, de akár egy Marian Kotlebát vagy egy Štefan Harabint is.

Az ilyen régiókban élők többségének az elmúlt 30 év valóban nem volt egy leányálom, és hajlamosak az egyszerű megoldásokat ígérőkre szavazni.

Ehhez kapcsolódik két múlt heti hír is. Az első, hogy ha csak a 29 év alattiak szavaznának a választásokon, akkor az ĽSNS meggyőző fölénnyel nyerné a választást. A második, hogy Kotleba listáján indul Rimaszombat polgármestere, azé a városé, amely hosszú ideje vezeti a munkanélküliségi statisztikákat az országban. Šimko sosem tagadta, hogy szimpatizálna a szélsőséges párttal, feltehetően ezért jutalmazták meg a tizedik hellyel a listán, amely szinte biztosan befutó pozíciónak számít, 

így a rimaszombati polgármester jövőre könnyen a parlamentben találhatja magát. Ez elvileg a városnak és a régiónak csak jó lehet, nem? Nem, biztosan nem.

Rimaszombat polgármesterének, akit feltehetően magyar szavazatok segítségével választottak meg, nem kéne legitimálnia egy szélsőséges pártot és főleg nem kellene egy listán szerepelnie olyan emberekkel, akiket nemzetgyalázás miatt jogerősen elítéltek. Mégis ott van, és könnyen lehet, hogy nem is érti, egyeseknek ezzel mi a problémája. A város polgárainak egy része bizonyára szégyelli a döntést, de sokan vannak, akik azzal érvelnek: az ĽSNS legitim párt (végül is a Legfelsőbb Bíróság nem oszlatta fel), Kotleba pedig igenis segített a városnak, mikor megyefőnök volt. Épp ezért teljesen logikus, ha Šimko az ő listájukon indul.

És ez az a pont, amikor a helyi viszonyok megértéséhez vissza kell kanyarodnunk az országos politikához. Šimko döntése valószínűleg sokkal nagyobb vihart kavart volna, ha az egymást követő kormányok nem tették volna rég parkolópályára a várost (és az egész régiót), és Fico „szélsőségesek elleni gátja” nem merült volna ki az üres frázisok puffogtatásában. Így viszont marad a vállvonogatás: ki tudja, talán Kotlebáék majd kezdenek valamit a régióval.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kuciak szomszédja is vall

Kuciak szomszédja is vall – határozottan felismeri Szabót

Focus-felmérés: A Smernek nincs hová erősödnie, a Híd az MKÖ előtt

Csaknem 200 ezer kacsát vágtak le Hollandiában madárinfluenza miatt

Újra felbukkant a madárinfluenza, ezúttal a Nagyszombati járásban

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat

Jumanji: A következő szint

Szórakoztató biztonsági játék a következő szinten

fakitermelés

Fakitermelés: sok a visszaélés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.