Vélemény

Keresd a tanulságot

LOVÁSZ ATTILANem véletlen, hogy a fejlett nyugati világban alapvető emberi jogokról, társadalmi korlátokról, a gyengébbek védelméről állandó jellegű vita folyik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 7. 18:00

LOVÁSZ ATTILA

Nem véletlen, hogy a fejlett nyugati világban alapvető emberi jogokról, társadalmi korlátokról, a gyengébbek védelméről állandó jellegű vita folyik. Nincsenek ugyanis stabil határok, hiszen míg a biokémia aránylag pontosan meg tudja állapítani, milyen mennyiségű vegyi anyag káros vagy halálos, addig a társadalmi tűrőképességet vagy valamely cselekmény káros vagy kevésbé káros voltát megállapítani nem könnyű.

Igen, vannak alapelvek, korlátok, amelyek nem képezik vita tárgyát. Az emberi élet védendő, nincs kétség, mégis nehéz társadalmi konszenzust teremteni az abortusz kérdésében. Sőt, a halálbüntetés sem történelem néhány önmagát demokratikusnak megfogalmazó államban sem.

A szólás és véleménynyilvánítás szabadsága még az előző elvnél is tágabb értelmezéseket él meg. Szabad-e nyilvánosan arról beszélni, hogy valaki nem kedveli mondjuk a zsidókat? Meddig ér a szólás szabadsága és hol kezdődik a sértés, izgatás, a méltóság sárba tiprása vagy egyéb, a társadalom számára bizonyíthatóan káros cselekmény? Abban biztosak lehetünk, hogy ha egy jogalkotó és alkotmányozó testületben valaki a kormány tagjainak származását feszegeti, az már önmagában kártékony cselekedet, hiszen az elitek a leendő társadalmi magatartások példái, mintái, eszerint kell viselkedniök.

E sorok írója távol tartotta magát attól, hogy a magyarországi folyamatokat értékelje – nem érezvén erre semmilyen legitimitást. Csakhogy az egyszerű zsidózás a Magyar Országgyűlésben elérte azt az érzékeny felületet is, amelyben viszont éppen itt, e hasábokon foglalt állást. Született Magyarországon egy állampolgársági törvény, amely, legalábbis Szlovákiában, kiverte a biztosítékot. Majd született egy ellentörvény, amely – ugyancsak Szlovákiában – kiverte a biztosítékot, hiszen olyan szlovák állampolgárokat is megfosztott állampolgárságuktól (emberjogi alapelvekkel ellentétben), akiknek az égvilágon semmi közük nem volt a magyar törvényhez. Meg olyanokat is, akiknek igen, s őket is az emberjogi alapelvekkel ellentétben.

Most meg egy zsidózó honatya jelenti be az inkriminált állampolgársági törvényt anno jóváhagyó magyar törvényhozásban, hogy a kettős állampolgárok nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek. E lapban nagyon mérgesen kommentáltuk a tényt, hogy a szlovákiai magyarok esetleges magyar állampolgársági kérvénye a magyarságot en bloc nemzetbiztonsági kockázatnak állította be – az akkori kabinet értelmezése szerint. Most meg Pesten? Persze, most azt is mondhatná valaki, nem Boldoghy Olivérre gondoltunk. Sejtettük. Hogy miként állítja be egy honatya a saját kicsi lelkében a nemzetbiztonsági kockázatot, legyen az ő dolga, de honatyaként kimondta, s úgy járt vele, mint az ellentörvénnyel Robert Fico első kormánya – azok kapták a legnagyobb pofont, akiknek a kormányzat még dorgálást sem akart adni. Egy honatyának meg kell gondolnia, mit mond. Mert ha Boldoghy és társai Szlovákiában azt érzik, hogy sérültek a jogaik, most akár meg is sértődhetnek, hogy ők, akik a magyarsághoz tartozásukat egy állampolgársági kérvénnyel is meg akarták erősíteni éppen Budapest felszólítására, most ugyanott holmi kockázati tényezővé váljanak.

Nem lehet a levegőbe beszélni. Forró szívvel sem. Hittel és szeretettel sem. Gyűlölettel sem. Sehogyan sem. Nem tudni, hol a pontos határ, hol csordogál a Rubicon, de azt most valaki igenis átlépte. Nemzeti gerjedelmében nem vette észre, hogy hőn szeretett magyarjait sértegeti vérig. Kezet foghatnak a második és negyedik szlovák nyelvtörvény alkotóival – ők a szlovákokat sértették vérig. Tanulság van. Tessék észrevenni.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Irány az egyetem – lépésről lépésre

Üveggé olvasztotta az ókori áldozatok agyát a Vezúv kitörésekor keletkezett hatalmas hő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.