Vélemény

Keménykedtek – pórul jártak

PÉTERFI SZONYAMármint a zsolnai orvosok, akik nem voltak hajlandók több esti ügyeletet vállalni. Nem szegték meg a munkaszerződésüket, csupán érvényesítették jogaikat, ugyanis a kötelező ügyeleteket már rég leszolgálták. A legelégedetlenebbek a baleseti sebészek voltak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 8. 18:00

PÉTERFI SZONYA

Mármint a zsolnai orvosok, akik nem voltak hajlandók több esti ügyeletet vállalni. Nem szegték meg a munkaszerződésüket, csupán érvényesítették jogaikat, ugyanis a kötelező ügyeleteket már rég leszolgálták. A legelégedetlenebbek a baleseti sebészek voltak. Novemberben figyelmeztették a kórház igazgatóját, hogy decembertől nem lesz, aki délutántól reggelig ellássa a betegeket. Mivel a tárgyalások nem hoztak megoldást, 18 doki felmondást kapott. A zavartalan betegellátás érdekében végül az egészségügyi minisztérium intézkedett, két katonai traumatológust és egy sebészt vezényelt a kórházba, akik az éjszakai ügyeletben ellátják a betegeket.

Tudni kell, hogy Zsolnán a hagyományos járási kórházat 2009-ben hirtelen egyetemi kórházzá léptették elő. Nem színvonalas felszereltsége vagy az orvosok szakmai bravúrjai miatt, hanem kizárólag azért, mert így több pénzt kap az egészségbiztosítóktól. Hogyan gazdálkodtak az igazgatók, nem tudni, az viszont tény, hogy az egyetemi kórház 10 millió eurós adósságot görget maga előtt. Sőt, ehhez havonta további 300–400 ezer eurót még „hozzátermel”. A bevételek 90 százalékát pedig a fizetésekre fordítják. (Belegondolni is rossz: miből és hogyan gyógyítják a betegeket!)

A mostani kiélezett helyzetben kiderült, hogy a szakvizsgával nem rendelkező orvos bére Zsolnán 1820 euró, a szakvizsgázotté 2841 euró. Ezért az igazgató felajánlotta az orvosoknak, hogy a kórház megmentése érdekében egyezzenek bele a fizetéscsökkentésbe. Mivel ezt elutasították és 18 orvos elbocsátása jelentős anyagi megtakarítást jelent, az igazgató lelkiismeretfurdalás nélkül megvált tőlük. Az orvosszakszervezet vezetői viszont állítják, kezdettől fogva hajlandók voltak lemondani bérük bizonyos részéről, ám az igazgató megmakacsolta magát.

Kívülállóként nehéz áttekinteni a háttérben zajló eseményeket, egyesek szerint politikai megrendelést teljesít a kórház igazgatója, de az is lehet, végre ésszerű intézkedéseket hoz. Akár annak árán, hogy ellehetetlenít néhány orvost. Nem kizárt, hogy a minisztérium hatáskörébe tartozó egészségügyi intézetek igazgatói a zsolnai példát követik majd.

Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

168 millió euró a nyomtatott sajtóban

Egyre több hamis eurót foglalnak le

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

karate

Edzőtáborok seishinesekkel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.